ITM continuă Campania pe tema descurajării muncii la negru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

ITM continuă Campania pe tema descurajării muncii la negru

* instituția a organizat o serie de întâlniri cu angajatorii locali pentru a-i lămuri în primul rând cum stau lucrurile în ce privește modificarea salariului brut și trecerea sarcinii fiscale salariale de la angajator la angajat

 

 

 

Inspecția Muncii a anunțat că nu pune capăt „Campaniei de informare și conștientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată” desfășurată în perioada iunie - august 2017, ținând cont de interesul manifestat de mediul de afaceri local pe această temă, și că a considerat oportună organizarea în continuare a acestei acțiuni. "Munca nedeclarată reprezintă un fenomen de o gravitate crescută cu care se confruntă societatea, cu consecințe negative atât asupra lucrătorului, cât și asupra bugetului de stat care se manifestă în diferite forme, atât prin nedeclararea către autorități a întregii activități a salariatului cât și prin declararea parțială a activității acestuia", a atras atenția inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire. Astfel că la finalul anului trecut a fost inițiată „Campania de informare și conștientizare cu privire la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, aplicarea prevederilor derogatorii de la Legea nr.62/2011 reglementate prin art.VII din OUG nr.82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, registrul general de evidență a salariaților și transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată”. Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a organizat până la acest moment trei întâlniri cu angajatori, prestatori de servicii, reprezentanți ai angajatorilor din diferite domenii de activitate - două întâlniri în zilele de 14 și 15 decembrie 2017, iar a treia, în data de 9  ianuarie anul acesta - la sediul ITM Brăila, respectiv sediul CECCCAR (Corpul experților contrabili și contabili autorizați), în vederea lămuririi unor aspecte legislative cu privire la implementarea noilor prevederi legale pe parte salarială. Printre aspectele asupra cărora inspectorii de muncă au insistat în cadrul acestor întâlniri se numără și modul de interpretare și de aplicare a prevederilor referitoare la registrul general de evidență a salariaților, în special a celor privind transmiterea în registru a modificărilor salariale rezultate din transferul contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat. În plus i-au sfătuit pe angajatori să inițieze negocierea colectivă a contractelor de muncă, precum și a actelor adiționale aferente acestora.

Reamintim că din acest an au intrat în vigoare o serie de modificări privind impozitul pe veniturile persoanelor fizice și contribuțiile sociale. Pe scurt este vorba despre:

- transferul contribuțiilor în sarcina angajatului;

- reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10% pentru cele mai multe tipuri de venituri;

- începând cu 1 ianuarie 2018, există doar trei contribuții Contribuția la fondul de pensii (CAS datorat de angajați în cotă de 25%), Contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS datorat de angajați în cotă de 10%) și Contribuția la asigurările de muncă (CAM datorată de către angajatori în cotă de 2,25%).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro