• Liviu Arhire, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila a anunţat că va începe o nouă campanie pentru respectarea legislaţiei în privinţa muncii zilierilor • acesta le-a transmis primarilor din judeţ şi celor interesaţi, regulile la care trebuie să se raporteze angajatorii
Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila se pregăteşte să demareze o campanie privind modul în care se desfăşoară activitatea zilierilor pe teritoriul judeţului nostru. Anunţul a fost făcut în cadrul celui mai recent Colegiu Prefectural, de către inspectorul şef Liviu Arhire, care a ţinut să puncteze că este vorba depre un demers de la nivel naţional, privind respectarea prevederilor legii 52/2011 referitoare la desfăşurarea activităţilor cu caracter sezonier de către zilieri.
Potrivit acestuia, obiectivele campaniei sunt: creşterea conştientizării atât a angajatorilor cât şi a zilierilor în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată. Mai exact, la încadrarea în muncă şi securitatea sănătăţii în muncă. Un alt obiectiv ar fi diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative, care derivă din nerespectarea de către beneficiarul de lucrări a prevederilor respectivei legi.
“Vreau să vă aduc la cunoştinţă mare parte dintre obligaţiile pe care le au beneficiarii de lucrări, pentru a preîntâmpina anumite situaţii în acest an. Beneficiarul de lucrări are obligaţia de a înfiinţa Registrul General de Zilieri, de a-l completa înaintea începerii activităţii, de a-l supune controlului inspectorilor de muncă şi de a-l transmite Inspectoratului până la data de 5 a lunii următoare. O altă obligaţie este să plătească zilierului remuneraţia cuvenită, care nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului de bază minim brut pe ţară, stabilit prin hotărâre de Guvern. Beneficiarul de lucrări are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea în muncă a zilierului, să asigure instruirea acestuia înainte de începerea activităţii cu privire la pericolele la care poate fi expus în desfăşurarea activităţii, să solicite zilierului un document pe bază de proprie semnătură privind starea de sănătate care îi permite desfăşurarea activităţii respective, să pună la dispoziţia zilierilor echipamente de muncă adecvate, precum şi echipamente de protecţia muncii”, a declarat Arhire.
De asemenea, sursa citată a mai subliniat că un zilier nu poate desfăşura activităţi în beneficiul unui singur angajator mai mult de 90 zile, pe parcursul unui an calendaristic, cu excepţia activităţilor în domeniul creşterii animalelor, unde numărul maxim este de 180 de zile prestate în beneficiul unui singur angajator. Arhire a mai avertizat că activitatea zilieră se referă strict la munci necalificate şi numai în domeniile prevăzute de Legea 52 (în mare parte, construcţii şi agricultură).
Totodată, şeful ITM Brăila a precizat că această campanie a Inspecţiei Muncii se va derula pe tot parcursul anului 2018.
Reamintim că, pe parcursul anului 2017 inspectorii brăileni au verificat în jur de 1.250 de angajatori şi au descoperit că 50 dintre aceştia au folosit 169 persoane fără forme legale de încadrare, fapt pentru care au aplicat sancţiuni în valoare de aproximativ 880.000 lei. ITM Brăila a înaintat şi 6 plângeri penale către Parchet, în cazul a 6 angajatori care au folosit 72 de persoane fără forme legale de încadrare. Între timp, legislaţia muncii a fost modificată în sensul că a fost scoasă din sfera infracţiunilor fapta constând în primirea la muncă fără forme legale de angajare a mai mult de 5 persoane.