Mergi la conţinutul principal

ITM Brăila a tras linie pentru anul 2019: amenzi uriaşe, de peste 17 miliarde lei vechi

• cele mai multe controale ale inspectorilor în Muncă au vizat “munca la negru” • au fost luate în considerare petiţiile scrise şi telefonice sosite la sediul ITM • per total, au fost controlaţi 1.364 de angajatori şi aplicate amenzi de 1.780.000 lei

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a transpus într-un comunicat de presă rezultatele acţiunilor desfăşurate în anul 2019. Au avut loc multe campanii şi acţiuni de control pe diferite linii de activitate, una dintre ele fiind “munca la negru”, iar una dintre sursele de informaţii privind folosirea muncii fără forme legale de încadrare a fost reprezentată de petiţiile primite la sediul inspectoratului, atât în scris, cât şi telefonic.

Pe tot parcursul anului trecut, au fost controlaţi 1.364 de angajatori, au fost depistate 105 persoane care prestau muncă nedeclarată, iar valoarea amenzilor aplicate a fost de 1.780.000 lei, din care 8.500 lei reprezintă sancţiunile aplicate persoanelor fizice depistate.

Inspectorii ITM Brăila au insistat foarte mult pe combaterea fenomenului de “muncă la negru”, deoarece a fost principalul obiectiv pentru anul trecut. “Atât prin controalele preventive efectuate de inspectorii de muncă prin programarea unităţilor săptămânal, pe domenii de activitate, cât şi cu ocazia campaniilor dispuse de către Inspecţia Muncii, s-a avut în vedere acoperirea unei arii cât mai extinse de angajatori, urmărindu-se permanent depistarea, identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată”, se arată în comunicat. În acest scop, au fost controlaţi agenţii economici (cu capital de stat, mixt şi privat) ce desfăşoară activităţi în domeniile construcţii, transport persoane şi de mărfuri, protecţie şi pază, creşterea animalelor, baruri, terase şi restaurante, panificaţie, activităţi referitoare la sănătatea umană, depozite de materiale de construcţii, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, agricultură, construcţii şi reparaţii nave, confecţii textile, confecţii metalice, activităţi de coafură şi înfrumuseţare, comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, comerţ cu amănuntul în standuri şi pieţe, fabricarea mobilei, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, fabricarea produselor lactate etc.

“În anul 2019, ITM Brăila a desfăşurat Campania naţională pentru desfăşurarea acţiunilor de control în domeniul relaţiilor de muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – cod CAEN 41, 42, 43; Campanie privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul fabricarea şi comercializarea produselor textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte, transporturi; Acţiuni de control desfăşurate în locuri aglomerate; Acţiuni de control desfăşurate pe zone geografice repartizate fiecărui inspector de muncă; Acţiuni de verificare a angajatorilor care au fost depistaţi cu persoane fără forme legale de încadrare în controalele anterioare”, se mai menţionează în comunicatul ITM. De asemenea, au avut loc controale comune ale inspectorilor ITM cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila.

Pe lângă identificarea şi combaterea fenomenului de muncă nedeclarată, cu ocazia controalelor efectuate, concomitent, s-a urmărit şi încadrarea în muncă a cetăţenilor străini, precum şi folosirea muncii femeilor, tinerilor şi a copiilor, respectarea de către angajatori a prevederilor legislaţiei în vigoare privind timpul de muncă şi de odihnă al acestora, garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe ţară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro