ITM Brăila: protejaţi-vă salariaţii de efectele gerului! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

ITM Brăila: protejaţi-vă salariaţii de efectele gerului!

Inspectorii brăileni de muncă au început deja acţiunea de sensibilizare a angajatorilor cu privire la obligaţiile ce le revin faţă de propriii salariaţi, în condiţiile în care gerul năprasnic s-a abătut peste întreg judeţul. De altfel, zonele Muntenia, Moldova, Dobrogea, Transilvania şi Oltenia sunt sub avertizare de cod portocaliu de ger.
"Dat fiind că în ultima perioadă, în ţară s-au înregistrat temperaturi scăzute, iar prin prognozele meteo se anunţă în următoarele zile temperaturi scăzute extreme în majoritatea regiunilor ţării este necesar să avem în vedere prevederile Legii nr. 436 din 18 iulie 2001 pentru aprobarea OUG nr.99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. În situaţia în care se vor înregistra temperaturi sub minus 20°C sau temperaturi care corelate cu condiţii de vânt intens pot fi echivalate cu acest nivel, se vor lua măsuri privind monitorizarea aplicării de către angajatori a prevederilor acestei ordonanţe", ne-a declarat Dumitru Văduva, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila. Acesta a punctat că acum echipele de inspectori fac informare în rândul angajatorilor cu privire la măsurile de protejare a salariaţilor. De exemplu, în condiţii de ger puternic, angajatorii trebuie să asigure microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute, să asigure echipament de protecţie, să distribuie ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1litru/persoană/schimb, precum şi să acorde pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător. Dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun accord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii salariaţilor, vor lua măsurile de reducere a programului de lucru, sau chiar întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale. Inspectorii de muncă vor pune accent în campania de informare mai ales în domenii cu risc ridicat de incidente din cauza temperaturilor extreme: sectorul construcţii civile şi industriale, construcţii navale, pază şi protecţie obiective, precum şi comerţ în pieţe şi târguri.
De precizat că încălcarea prevederilor OUG nr. 99/2000 se sancţionează, după caz, cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro