• continuă Campania națională de informare și conștientizare cu privire la prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social • actul normativ reglementează drepturile şi libertăţile sindicale, respectiv dreptul de asociere/afiliere, de negociere colectivă şi acţiune colectivă, cât şi obligativitatea clauzelor contractelor individuale şi colective de muncă
Campanie Națională de informare şi conştientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările şi completările ulterioare, însușită de Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila.
„În concordanță cu drepturile constituţionale, Codul Muncii reglementează domeniul raporturilor de muncă, acesta aplicându-se şi raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, în măsura în care acestea nu conţin dispoziţii specifice derogatorii. Codul Muncii este legea cadru în materie de drepturi individuale şi colective de muncă, care se aplică şi organizaţiilor sindicale şi patronale”, precizează inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, Liviu Arhire (foto).
În același timp, Legea nr. 367/2022 privind dialogul social reglementează drepturile şi libertăţile sindicale, respectiv dreptul de asociere/afiliere, de negociere colectivă şi acţiune colectivă, cât şi obligativitatea clauzelor contractelor individuale şi colective de muncă, protecţia individuală a lucrătorilor şi reprezentanţilor lor în exercitarea drepturilor care sunt recunoscute de Codul Muncii la nivelul tuturor angajatorilor.
În acest context, în anul 2025, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila vor continua să desfășoare Campania națională de informare și conștientizare cu privire la prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările si completările ulterioare, organizând întâlniri între angajatori și angajați/sindicate și invitând părțile la dialog.