ITM Brăila, final de Campanie de informare şi conştientizare pe tema muncii la negru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

ITM Brăila, final de Campanie de informare şi conştientizare pe tema muncii la negru

• zeci de angajatori locali, precum şi elevi ori tineri brăileni abia intraţi pe piaţa muncii au participat la o nouă acţiune a ITM Brăila menită să atragă atenţia asupra consecinţelor negative privind munca nedeclarată • gazda evenimentului a fost CECCAR Brăila  

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a încheiat zilele trecute, seria acţiunilor organizate în cadrul unei campanii la nivel naţional care-şi propune să atragă atenţia, atât angajatorilor cât şi a salariaţilor, dar şi celor în căutarea unui loc de muncă, asupra implicaţiilor majore şi repercusiunilor economice şi sociale ale fenomenului muncă nedeclarată. Aşa cum a explicat conducerea ITM Brăila, campania la nivel local îşi programase, pe parcursul lunii august, două seminarii pe tema muncă la negru însă, la solicitarea mediului de afaceri local, s-a organizat şi o a treia acţiune de acest gen, gazda evenimentului fiind de această dată CECCAR (Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România) Brăila. “Am răspuns cu entuziasm acestei solicitări din partea firmelor locale, semn că există un interes clar cu privire la acest subiect, ţinând cont de efectele negative ale acestui fenomen, muncă nedeclarată, atât pe termen scurt dar mai ales pe termen lung. La această acţiune de informare şi conştientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată, au fost invitaţi şi au participat angajatori locali, persoane fizice, elevi, studenţi, precum şi alte persoane interesate. Aşa cum s-a întâmplat şi la celelalte acţiuni similare derulate în cursul lunii august, au fost prezentate formele sub care se defăşoară munca nedeclarată, cauzele şi efectele muncii nedeclarate, precum şi dezavantajele atât pentru lucrător cât şi pentru societate”, ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al ITM Brăila.

Mai trebuie precizat că, potrivit celor mai recente modificări aduse legislaţiei muncii, inspectorii de muncă pot dispune, pe lângă amenzi, sistarea activităţii unui angajator, în cazul în care acesta are angajaţi fără contract, nu a înregistrat contractul în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau primeşte angajaţi la muncă în perioada în care contractul este suspendat.

Modificări aduse Codului Muncii au fost aprobate printr-o Ordonanţă de Urgenţă publicată deja în Monitorul Oficial. Astfel, poate fi sistată activitatea unui angajator dacă primeşte la muncă o persoană fără încheierea unui contract individual, caz care se pedepseşte şi cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. De asemenea, activitatea unei societăţi poate fi sistată şi dacă angajatorul primeşte la muncă o persoană fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, fiind aplicată şi amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. Sancţiunile pentru angajat şi angajator sunt similare şi dacă firma primeşte la muncă un salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului,”angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenţionale aplicate şi după ce demonstrează că a remediat deficienţele care au condus la sistarea activităţii, prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de munca în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă şi constituirea şi plata contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe perioada în care a prestat activitatea nedeclarată”.

Legiuitorul a prevăzut şi posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de sancţionare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro