Mergi la conţinutul principal

ITM Brăila continuă vânătoarea de evazionişti prin muncă la negru

• munca fără forme legale rămâne una dintre formele de evaziune des utilizate de patronii brăileni • numai în luna trecută au fost depistate 84 de persoane care munceau la negru • amenzile au fost usturătoare, iar din această lună, o nouă modificare la legislaţia în domeniul muncii a adus o dublare a cuantumului maxim al sancţiunilor pentru muncă la negru aplicabile unei singure firme

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila continuă vânătoarea de muncitori la negru pe raza judeţului nostru precum şi a patronilor care se folosesc de aceştia. Astfel, potrivit raportului de activitate al instituţiei, în luna abia încheiată au fost derulate aproape 230 acţiuni de control (227 mai precis), dintre care 131 cu tematică în domeniul relaţiilor de muncă - RM şi 96 pe sectorul sănătate şi securitate în muncă - SSM, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală 148.100 lei (RM - 135.100 lei, SSM - 13.000 lei). “Au fost depistate 84 de persoane care lucrau fără forme legale dintre care, cele mai multe, 24 la număr, din domeniul «Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte», 14 persoane din sectorul «Comerţ», 13 în domeniul «Activităţi ale căminelor de bătrâni» şi tot 13 persoane din domeniul «Întreţinerea şi repararea autovehiculelor», 6 din domeniul «Panificaţie», «Cultivarea cerealelor» - 8 persoane, «Lucrări de construcţii» - 3 persoane şi câte o persoană din domeniile «Fabricarea articolelor din material plastic» şi «Alte activităţi poştale şi de curierat», fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 101.000 lei”, ne-a declarat inspectorul şef al ITM Brăila, Liviu Arhire. Sursa citată a mai subliniat faptul că, din această lună, cuantumul maxim al amenzilor, cumulat pentru un sigur angajator prins că foloseşte muncă nedeclarată, s-a dublat, ajungând acum la 200.000 lei.

“Începând cu data de 13 aprilie a intrat în vigoare Legea nr. 88 din 4 aprilie 2018 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii. Principalele completări şi modificări aduse de actul normativ sunt următoarele: definirea locului de muncă în care salariatul îşi desfăşoară activitatea; modalitatea de păstrare a unei copii a contractului individual de muncă; condiţiile în care angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de către salariaţii mobili şi salariaţii care desfăşoară munca la domiciliu şi, atenţie!, modificarea cuantumului maxim a amenzii ce poate fi aplicată unui angajator pentru muncă nedeclarată la 200.000 lei”, a mai spus Arhire.

Revenind la raportul de activitate pe luna trecută a ITM Brăila, documentul arată că pe lângă acţiunile de control planificate, în perioada analizată au fost iniţiate acţiuni de control la operatorii care prestează servicii poştale şi de curierat, fiind de asemenea, derulată şi Campania naţională privind respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă de către agenţii de muncă temporară.

În cadrul acestor două acţiuni, au fost constatate deficienţe precum primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare, netransmiterea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, a prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea timpul de muncă efectuat de salariaţi, neîntocmirea instrucţiunilor proprii SSM pentru activităţile desfăşurate, precum şi semnalizarea necorespunzătoare a riscurilor de accidentare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro