ITM Brăila către angajatori: asigurați protecția persoanelor încadrate în muncă pentru perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

ITM Brăila către angajatori: asigurați protecția persoanelor încadrate în muncă pentru perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme!

• măsurile ce trebuie întreprinse de angajatori sunt stipulate de OUG nr. 99/2000 • prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului care depășesc 37°C • angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea de apă minerală

 

Măsuri obligatorii care trebuie întreprinse de angajatori în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme.

Astfel, prin intermediul unui comunicat, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila aduce la cunoștința tuturor angajatorilor (potrivit OUG nr. 99/2000) obligativitatea aplicării măsurilor pentru asigurarea protecției persoanelor încadrate în muncă, pentru perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme.

„În sensul Ordonanței de Urgență nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, reamintim că, prin temperaturi extreme ridicate, se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului care depășesc 37°C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Atunci când se înregistrează temperaturi extreme pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri minimale:

A. Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

a) reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

B. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:

a) asigurarea apei minerale (câte 2-4 litri/persoană/schimb);

b) asigurarea echipamentului individual de protecție;

c) asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile prezentate mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, următoarele măsuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;

b) eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 și după ora 17.00;

c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Totodată, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;

b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni sau care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro