Mergi la conţinutul principal

ITM Brăila către angajatori: „Condiționarea salariatului de efectuarea unui test negativ este o măsură excesivă”

* potrivit actelor normative în vigoare, pacienții cu forme ușoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test își pot relua activitățile, cu păstrarea distanțării și a măștii la locul de muncă, pentru încă 10 zile

 

Campanie de conștientizare a angajatorilor și de informare cu privire la legalitatea măsurilor care pot fi luate de aceștia la întoarcerea lucrătorilor la locul de muncă, în urma infectării cu temutul SARS CoV-2.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, în urma extinderii pandemiei de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, la nivelul întregii țări au fost instituite o serie de măsuri de combatere a răspândirii bolii, inclusiv măsuri care au afectat serios locurile de muncă. Este unanim cunoscut faptul că domeniul muncii a fost sever afectat de această criză care exercită presiune pe angajatori și lucrători. Exemplul patronilor și al angajaților HORECA este edificator pentru criza economică provocată de noul coronavirus.

Potrivit ITM Brăila, volumul de informații referitoare la COVID-19 poate fi unul copleșitor și este dificil să se facă distincție între informațiile fiabile și precise și cele vagi și înșelătoare, astfel încât lucrătorii care au suferit de COVID-19 să nu fie stigmatizați și discriminați.

„Atragem atenția angajatorilor: condiționarea salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea și prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2 este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1513/2020, Anexa nr. 3, nu este necesară solicitarea, de către angajator, a unui astfel de test la întoarcerea angajaților vindecați în câmpul muncii”, precizează insepectorul șef al ITM Brăila.

Potrivit ordinului susmenționat, pacientii asimptomatici/simptomatici cu forme ușoare, care au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test, declarați vindecați fără al doilea test de control, „își pot relua activitățile curente și profesionale, cu păstrarea distanțării și purtarea măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor în vigoare, fără a fi condiționați de efectuarea unui nou test”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro