Mergi la conţinutul principal

ITM Brăila, arbitru în “meciul” dintre salariaţii “Braicar” şi conducerea companiei

• prima şedinţă de conciliere a conflictului colectiv de muncă deschis la “Braicar” este programată mâine şi va fi condusă de un reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila • “Noi nu intervenim în niciun fel în procesul de negociere efectivă dintre cei doi parteneri de dialog social din unitatea respectivă”, le-a transmis inspectorul şef al ITM Brăila, Liviu Arhire • sursa citată a punctat că dacă pe parcursul discuţiilor se vor reliefa nereguli pe parte de legislaţia muncii, acestea vor face obiectul unei verificări, separat de procedura de conciliere  

 

Fierbere mare în “Braicar”: mâine este ziua în care conducerea companiei şi organizaţia sindicală reprezentativă se vor aşeza la masa concilierii de la ITM Brăila, în încercarea de a evita escaladarea conflictului colectiv de muncă deja înregistrat la instituţia locală. Procedura stabileşte că înainte de a se trece la organizarea acţiunilor de protest, cei doi parteneri de dialog social din unitate să încerce o conciliere sub arbitrajul Inspecţiei Muncii.   

Potrivit legislaţiei în domeniu, conflictele colective de muncă pot fi declanşate dacă angajatorul sau organizaţia patronală nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor. Mai departe, în termen de 3 zile lucrătoare de la înregistrarea sesizării, ITM desemnează delegatul său pentru participarea la concilierea conflictului colectiv de muncă şi comunică datele persoanei desemnate atât organizaţiei sindicale ori reprezentanţilor angajaţilor, cât şi angajatorului sau organizaţiei patronale. Mai departe, ITM convoacă părţile la procedura de conciliere într-un termen ce nu poate depăşi 7 zile lucrătoare de la data desemnării delegatului. În cazul de faţă, potrivit informaţiilor prezentate de către conducerea ITM Brăila, şedinţa a fost programată pentru joi, 10 mai.

“S-a înregistrat conflictul colectiv de muncă de la «Braicar» şi urmează să aibă loc concilierea săptămâna aceasta, mai precis joi, 10 mai. Noi, ca şi instituţie nu putem interveni în negocierea lor. În condiţiile în care, în funcţie de discuţiile şi afirmaţiile ce se vor face pe parcursul concilierii, dacă se vor reliefa probleme privind încălcarea legislaţiei în domeniul muncii pe parte de neplata orelor suplimentare, sau privind condiţiile de muncă, acestea vor face obiectul unui control separat la unitate. Dar trebuie înţeles că una este verificarea în teren, repet, în cazul în care se va impune acest lucru, şi alta este concilierea care practic este un alt subiect”, ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al ITM Brăila. 

Revenind la regulile privind procedura ce se va derula sub supravegherea ITM Brăila, pentru susţinerea intereselor sale la conciliere, angajatorul sau organizaţia patronală desemnează printr-o împuternicire scrisă o delegaţie compusă din 2-5 persoane care să participe la conciliere. De precizat că alături de Sindicatul Liber “Transloc” al salariaţilor de la “Braicar” va fi şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Transporturi şi Servicii Publice ATU România, Vasile Petrariu, cel care într-o discuţie cu reporterii “Obiectiv” a atras atenţia asupra faptului că unitatea înregistrează restanţe foarte mari la plata orelor suplimentare efectuate de propriii angajaţi, precum şi că nu sunt asigurate condiţii decente şoferilor. Mai precis Petrariu a comparat regimul de lucru din “Braicar” cu “sclavagismul”, comentând că, de departe, este cea mai gravă situaţie pe care a întâlnit-o în experienţa sa sindicală. Sursa citată a prezentat informaţii concrete cu care susţine afirmaţiile cum că în “Braicar” salariaţii sunt “sclavi pe plantaţie”.

Revenind la regulile concilierii, în cazul în care în urma dezbaterilor se ajunge la un acord cu privire la soluţionarea revendicărilor formulate, conflictul colectiv de muncă se consideră încheiat. În situaţiile în care acordul cu privire la soluţionarea conflictului colectiv de muncă este numai parţial, în procesul-verbal se vor consemna revendicările asupra cărora s-a realizat acordul şi cele rămase nesoluţionate, împreună cu punctele de vedere ale fiecărei părţi referitoare la acestea din urmă. Rezultatele concilierii vor fi aduse la cunoştinţa angajaţilor de către cei care au făcut sesizarea pentru efectuarea concilierii.

Reamintim că la finele lunii trecute sindicaliştii de la “Braicar” au anunţat că, din punctul lor de vedere, negocierile anuale privind încheierea unui nou CCM pe unitate au eşuat în contextul în care conducerea companiei a refuzat, printre altele, cererea organizaţiei de a fi implementată o nouă grilă de salarizare care ar însemna un efort financiar suplimentar de circa 200.000 lei lunar. Principalul argument invocat de “Transloc” în această negociere a fost faptul că peste 80% din personalul companiei a ajuns să fie încadrat la salariul minim pe economie. De asemenea, organizaţia a dat exemple concrete privind salariul net al unui şofer cu 25% spor de vechime şi 16% spor de trafic, şi care, în final, ajunge să încaseze lunar până în 1.600 lei, fără a mai pune la socoteală şi orele suplimentare care urcă leafa netă undeva la 1.900 - 2.000 lei lunar. În contextul eşuării negocierilor pentru noul CCM pe unitate, sindicatul a adus în discuţie varianta declanşării conflictului colectiv de muncă la nivelul SC “Braicar”, mergând până la organizarea unei greve generale, pe fondul nemulţumirii generalizate în rândul salariaţilor companiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro