Mergi la conţinutul principal

ITM. Aproape 200 de controale și amenzi de 280.000 de lei în luna mai

• luna trecută, inspectorii ITM Brăila au depistat șapte angajatori care primiseră la muncă, ilegal, 10 persoane • cele mai multe nereguli legate de „munca la negru” au fost descoperite în domeniile construcții, comerț carburanți, baruri, panificație, activități de întreținere corporală

 

Controale „pe nepusă masă” ale inspectorilor ITM Brăila, urmate de amenzi usturătoare, în luna mai a.c., cele mai grave nereguli fiind legate (încă) de fenomenul „muncii la negru”.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a desfășurat, în luna mai 2023, aproape 200 de acțiuni de control (121 în domeniul relațiilor de muncă și 78 în domeniul securității și sănătății în muncă) la un număr de 199 angajatori, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 280.100 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Menționăm că, la un număr de șapte angajatori, au fost depistate 10 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 200.000 de lei”, precizează înspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Cele 10 persoane identificate că munceau „la negru” nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă sau prestau activități în perioada în care aveau contractul individual de muncă (CIM) suspendat. Cei zece prestau activități în următoarele domenii de activitate: construcții, comerț carburanți, baruri, panificație, alte activități recreative și distractive și activități de întreținere corporală.

Deficiențele frecvent constatate în timpul controalelor ITM au fost: primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare, persoane depistate la muncă în perioada în care au CIM suspendat, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, nerespectarea prevederilor HG 905/2017, neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați, neutilizarea echipamentului individual de protecție (EIP) din dotare, semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare, neaducerea la cunoștință a măsurilor prevăzute în planul de prevenire și protecție, neefectuarea examenului medical periodic.

Pentru deficiențele constatate, au fost dispuse măsuri de remediere, cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila. Acțiunile de control continuă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro