18 localitati direct vizate
In sala au fost prezenti reprezentanti ai CJ Braila, specialisti ai Directiei Agricole si ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, reprezentanti ai asociatiilor profesionale agricole, precum si 18 primari din localitatile brailene direct vizate sa realizeze asemenea proiecte, "de mare impact social prin diversificarea ofertei de munca, independenta energetica pentru scoli, spitale, unitati economice si chiar gospodarii individuale", dupa cum a explicat Niculina Moisescu, initiatoarea intilnirii. In exposeul sau, specialista italiana Ada Rogo a facut propuneri concrete de colaborare cu parteneri braileni in directii precise: producerea de surse termoenergetice cerute pe piata europeana sub forma de brichete si "pellete" cu o valoare energetica de 4,2 - 4,9 Kcal/kg biomasa (tocatura din lemn de salcim, plop, viticultura, pomicultura); producerea de biodiesel, un combustibil alternativa la motorina si benzina, realizat din uleiuri extrase din floarea-soarelui, rapita si alte plante oleaginoase; producerea de etanol, tot o forma de biomasa energetica, ca forma de combustibil pe baza de materie prima din culturi de porumb si sfecla de zahar.
"Partea italiana a facut propuneri concrete pentru perioada februarie - iulie 2006, de a intra in colaborare cu parteneri braileni care vor avea acces din ianuarie 2007 la fondurile structurale UE. Consortiul "ABN - Energia" le va pune la dispozitie utilaje pe flux tehnologic de prelucrare a biomasei energetice pentru fabricarea de pellete si brichete, centrale termoenergetice de 3 capacitati: pina la 150 kw, intre 150 kw si 1 Mw si cele peste 1Mw, precum si instalatii certificate pentru producerea de biocombustibil lichid de tipul biodiesel si etanol. Important este si angajamentul partii italiene de a gasi parteneri pentru exportul cantitatilor de biocombustibil de tipul brichetelor si pelletelor. De asemenea, SCDA s-ar putea implica in testarea speciilor si asigurarea asistentei tehnice a culturilor de materie prima si autorizarii prin "certificate verzi" solicitate de legislatia europeana", a precizat Gabriel Let.
In final, initiatorul manifestarii, Niculina Moisescu, a recomandat ca in urmatoarele 6 luni, toti cei care doresc sa se inscrie in acest proiect - care va functiona pe o perioada de cel putin 15 - 20 ani - sa se adreseze CJ prin persoana ing. Ion Susanu care a fost si promotorul acestei initiative "de real interes pentru localitatile brailene".