Italienii ne invata sa producem energie verde | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Italienii ne invata sa producem energie verde

In organizarea Consiliului Judetean a avut loc, la Braila, lansarea unui proiect structural european "de stringenta actualitate si cu cert viitor in domeniul resurselor energetice alternative" - Energia verde din biomasa agricola si silvica. Proiectul a fost propus de consortiul italian "ABN - Energia" si a fost expus de o specialista in acest domeniu, Ada Rogo. Ea a facut oferte concrete potentialilor parteneri braileni, in premiera pentru tara noastra, bazindu-se pe "impresionantele suprafete destinate agriculturii brailene si prezentei caii de transport celei mai ieftine - fluviul Dunarea". Pentru o mai completa si concreta prezentare a proiectului, italienii au cooptat si cercetatori ai Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Agricola (SCDA) Braila. In cuvintul lor, cercetatorii au prezentat oportunitatile si arealele ecosistemice brailene apte implementarii unor astfel de proiecte, respectiv producerea de biomasa energetica acolo unde culturile agricole din judet se produc la costuri neeconomice. Astfel, dr. ing. Ion Visinescu a prezentat asistentei contextul actual al modificarilor profunde climatice si pedologice, care impun revizuirea verigilor agrotehnice ale agriculturii, iar dr. ing. Nicolae Craciun a reiterat acele ecostatiuni problema din judetul nostru, in care sint localizate terenurile saraturate, nisipoase si cele aluvionare. Dr. ing. Gabriel Let a prezentat apoi solutii concrete de infiintare, pe terenurile problema, a unor exploatatii lemnoase si fructifere, enumerind chiar acele specii dendrosilvice si erbacee care sint adaptate la noi.

18 localitati direct vizate

In sala au fost prezenti reprezentanti ai CJ Braila, specialisti ai Directiei Agricole si ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, reprezentanti ai asociatiilor profesionale agricole, precum si 18 primari din localitatile brailene direct vizate sa realizeze asemenea proiecte, "de mare impact social prin diversificarea ofertei de munca, independenta energetica pentru scoli, spitale, unitati economice si chiar gospodarii individuale", dupa cum a explicat Niculina Moisescu, initiatoarea intilnirii. In exposeul sau, specialista italiana Ada Rogo a facut propuneri concrete de colaborare cu parteneri braileni in directii precise: producerea de surse termoenergetice cerute pe piata europeana sub forma de brichete si "pellete" cu o valoare energetica de 4,2 - 4,9 Kcal/kg biomasa (tocatura din lemn de salcim, plop, viticultura, pomicultura); producerea de biodiesel, un combustibil alternativa la motorina si benzina, realizat din uleiuri extrase din floarea-soarelui, rapita si alte plante oleaginoase; producerea de etanol, tot o forma de biomasa energetica, ca forma de combustibil pe baza de materie prima din culturi de porumb si sfecla de zahar.
"Partea italiana a facut propuneri concrete pentru perioada februarie - iulie 2006, de a intra in colaborare cu parteneri braileni care vor avea acces din ianuarie 2007 la fondurile structurale UE. Consortiul "ABN - Energia" le va pune la dispozitie utilaje pe flux tehnologic de prelucrare a biomasei energetice pentru fabricarea de pellete si brichete, centrale termoenergetice de 3 capacitati: pina la 150 kw, intre 150 kw si 1 Mw si cele peste 1Mw, precum si instalatii certificate pentru producerea de biocombustibil lichid de tipul biodiesel si etanol. Important este si angajamentul partii italiene de a gasi parteneri pentru exportul cantitatilor de biocombustibil de tipul brichetelor si pelletelor. De asemenea, SCDA s-ar putea implica in testarea speciilor si asigurarea asistentei tehnice a culturilor de materie prima si autorizarii prin "certificate verzi" solicitate de legislatia europeana", a precizat Gabriel Let.
In final, initiatorul manifestarii, Niculina Moisescu, a recomandat ca in urmatoarele 6 luni, toti cei care doresc sa se inscrie in acest proiect - care va functiona pe o perioada de cel putin 15 - 20 ani - sa se adreseze CJ prin persoana ing. Ion Susanu care a fost si promotorul acestei initiative "de real interes pentru localitatile brailene".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro