ISU caută nod în papură. Uși prea mici pentru evacuarea pacienților de la SJU | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

ISU caută nod în papură. Uși prea mici pentru evacuarea pacienților de la SJU

* este vorba despre ușile prea mici pentru paturile pacienților adulți din cadrul fostei secții ATI pentru copii din Corpul E * situație pe care ISU o consideră problematică în contextul unui incendiu * președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat că s-au luat toate măsurile de prevenție însă nu consideră că este oportună intervenția pentru mărirea ușilor în contextul în care spitalul are pacienți în stare gravă tratați acolo * acesta a îndemnat ISU și DSP Brăila să transmită conducerii spitalului alte spații potrivite unde secția ar putea fi mutată

 

 

Prefectul Florin-Sergiu Dobrescu a avertizat, ieri, că există probleme la evacuarea pacienților din secția ATI COVID a Spitalului Județean de Urgență Brăila, în contextul în care ar avea loc un incendiu. Mai exact, acesta a transmis un comunicat de presă în care atenționează că Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU)  a descoperit că ușile sunt mai mici decât paturile pacienților. De fapt, situația este cauzată de faptul că secția respectivă a fost gândită pentru copii și nu pentru pacienți adulți.

”Instituția Prefectului Județul-Brăila solicită, în regim de urgență, remedierea neregulilor descoperite la Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) COVID, a Spitalului Județean de Urgență Brăila și atrage atenția conducerii unității spitalicești că soluția de evacuare a pacienților identificată de managerul Delia Râșnoveanu, în cazul declanșării unui incendiu, cu ajutorul unei tărgi de dimensiuni mai mici, de 60 de centimetri lățime, pe care poate fi așezat un bolnav, cu tub de oxigen și stativ, nu este eficientă pentru asigurarea fluxului de evacuare”, se precizează în cadrul unui comunicat de presă emis de Prefectura Brăila.

Instituția a mai adăugat și că deficiențele constatate de către personalul operativ și paramedical din cadrul ISU ”Dunărea” Brăila, se referă la ușile celor 6 saloane de la ATI-COVID, care sunt neconforme, din punct de vedere al dimensiunii paturilor.

În urma controalelor efectuate de ISU s-a găsit această neregulă. Ușa mai îngustă decât patul din salon. ISU a solicitat managementului Spitalului Județean rezolvarea acestei situații, găsirea unei soluții de remediere. Spre surprinderea mea, ISU a primit un răspuns de la Spitalul Județean prin care i se spune că s-a remediat această problemă prin folosirea unei tărgi cu lățimea de 60 de centimetri, pe care poate fi așezat un bolnav, un tub de oxigen și stativul. De asemenea, managementul Spitalului Județean a comunicat că sunt în curs de achiziționare a încă două tărgi. Vă pot spune că ISU nu agreează această idee cu targa. Am trimis din partea Instituției Prefectului o adresă către Spitalul Județean în care am solicitat să ne explice, în detaliu, care e procedura de evacuare a persoanelor din salon într-o situație neplăcută, cum consideră personalul medical că se poate face evacuarea, în ce ordine, astfel încât să vedem dacă soluția agreată de managementul Spitalului Județean este una în conformitate cu prevederile legale”, a declarat prefectul.

În cadrul comunicatului se mai menționează că, urmare a unui răspuns transmis, ieri, de SJU Brăila, Prefecturii Brăila i-a fost adus la cunoștință faptul că evacuarea pacienților din secția ATI - COVID, aflată la etajul III al clădirii, în pavilionul E, la Cardiologie-Pediatrie, unde ”ușile de acces ale saloanelor sunt calibrate pentru mobilier pediatric, dar sunt dotate cu mobilier pentru adulți, respectiv cu paturi ATI mobile”, se face doar cu ajutorul unei tărgi mobile, din dotarea secției.

În ceea ce privește personalul disponibil pentru procedura de evacuare, în informarea transmisă de Spitalul Județean se mai arată că, pe schimbul de zi, sunt 7 angajați, respectiv 1 medic, 4 asistente și 2 persoane încadrate ca personal auxiliar, iar pe schimbul de noapte sunt 6 angajați, respectiv 1 medic, 3 asistente și 2 persoane la personal auxiliar, mai informează Prefectura Brăila.

Cât despre deficiențele constatate de către ISU Brăila, potrivit prefectului, în informarea pusă la dispoziție de către reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Brăila se face precizarea că ”începând cu data de 12.10.2021, ISU Brăila efectuează acțiuni de recunoaștere/verificări la secția ATI COVID cu o frecvență de 3 ore, iar toate neregulile constatate, în procesele verbale de control, au fost remediate în timpul controalelor sau în perioada imediat următoare”.

Prefectura Brăila a mai adăugat că la acest moment, în secția ATI COVID a Spitalului Județean Brăila, sunt internați 12 pacienți, secția fiind la capacitate maximă.

 

Președintele CJ Brăila susține că pacienții nu au de ce să fie îngrijorați

Contactat telefonic de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” în legătură cu problemele semnalate de Prefectură, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, s-a arătat surprins, deoarece utilizarea secției pentru copii din Corpul E al spitalului pentru a deservi pacienții COVID-19, s-a hotărât în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu acordul ISU și DSP. Acesta a ținut să precizeze că respectiva clădire a fost gândită pentru a deservi secția de ATI pentru copii, nu pentru adulți, și că transformarea ei în corp pentru pacienții COVID este ceva provizoriu. Totuși a dorit să transmită că pacienții și brăilenii nu au motive de îngrijorare, deoarece s-au luat foarte multe măsuri de prevenție a incendiilor.

”Sunt două tărgi pe salon pentru scoaterea pacienților dacă, «Doamne Ferește»! se întâmplă ceva. Cele șase saloane sunt în permanență monitorizate de două persoane. Acestea monitorizează în primul rând cantitatea de oxigen în salon și de pe hol. Sistemul de detecție fum este funcțional. Pe lângă monitorizarea la trei ore ale ISU, spitalul a luat 25 de detectoare mobile de oxigen, pentru toate sectoarele de risc, deci inclusiv secția de ATI COVID în care se monitorizează oxigenul. Personalul este instruit. S-a scos ușa, deci efectiv s-au mai câștigat niște centimetri. În momentul de față secția este plină. Dacă vom ajunge să avem unu - doi pacienți, atunci se va interveni astfel încât spațiul ușilor să fie mai mare și să putem scoate targa. Dar vă spun... spitalul întotdeauna este cu soluțiile. Această problemă a fost identificată acum, recent. Avem toate măsurile de a o remedia. Nu vreau să dau vina pe cineva, dar suntem buni doar să controlăm și să identificăm problemele. Noi întotdeauna la identificarea problemelor le-am și rezolvat. Nu e o situație alarmantă, a declarat Chiriac.

Tot cu această ocazie, șeful CJ Brăila ne-a transmis că spitalul a achiziționat recent un stocator de oxigen nou cu o capacitate de 13.000 litri. Potrivit acestuia, în momentul de față pacienții care au nevoie de oxigen se pot baza la spitalul județean pe patru stocatoare care înmagazinează 23.000 litri de oxigen. Șeful Consiliului Județean a solicitat ISU și DSP să propună un alt spațiu potrivit pentru pacienții COVID-19, dacă secția ATI din Corpul E nu este unul bun.

”Ce mă surprinde pe mine este următorul lucru: Corpul E a fost declarat și agreat de toți factorii. Adică Prefectură, DSP etc. în Comitetul Situațiilor de Urgență... E important acum să găsim vinovații, în loc să găsim soluțiile. Uite că noi găsim soluțiile. Chiar dacă abia acum s-a identificat că ușile sunt mai mici și că paturile pentru pacienții adulți au intrat puțin înclinate. Riscurile sunt foarte mici, ținând cont că am luat foarte multe măsuri de precauție. Suntem în permanență în legătură cu toate instituțiile, astfel încât, «Doamne Ferește», să nu pățească niciun pacient ceva. Secția ATI Copii, pe care am transformat-o în secția ATI COVID este singurul spațiu care este super aranjat și supradotat, unde pacienții pot primi cea mai bună îngrijire medicală. Dacă va fi nevoie, rugăm instituțiile abilitate, Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul de Situații de Urgență, să dea consultanță spitalului pentru a găsi un alt spațiu care să fie propriu pentru secția de COVID adulți. Dar este foarte complicat în momentul de față. Noi cred că am luat deciziile cele mai bune. Și încercăm să luăm deciziile prin care să apărăm pacienții. Asta este prioritar pentru noi. Să îi tratăm corespunzător. Să aibă tot ce le trebuie”, a conchis Chiriac.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro