• pompierii brăileni recomandă oamenilor să-şi ia măsuri de precauţie în momentul în care dau foc vegetaţiei uscate • de la începutul lunii, au avut loc peste 20 incendii în judeţ • cei care nu respectă regulile de siguranţă riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 lei
22 de incendii de vegetaţie uscată în doar 17 zile, pe întreg teritoriul judeţului Brăila. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Dunărea” Brăila atenţionează că s-au înmulţit incendiile de vegetaţie uscată, în ultima perioadă. Astfel, de la începutul lunii aprilie şi până în prezent, pompierii brăileni au participat la 22 de intervenţii pentru limitarea şi lichidarea incendiilor de vegetaţie uscată. Localităţile în care s-au înregistrat astfel de intervenţii sunt Brăila, Însurăţei, Ianca, Surdila Greci, Romanu, Chiscani, Movila Miresii, Siliştea, Traian, Bărăganu şi Vişani.
ISU atenţionează oamenii că arderile se execută doar pe timpul zilei şi când nu bate vântul. Pentru arderea vegetaţiei uscate, adică plante cu rădăcină în pământ care s-au uscat, şi a resturilor vegetale, cum ar fi gunoiul rezultat în urma toaletării copacilor, arbuştilor, zonelor de siguranţă de-a lungul căilor ferate şi a drumurilor etc, pompierii au câteva precizări de făcut. Grămezile de vegetaţie uscată să nu fie prea mari, astfel încât focul să poată şi controlat, iar înainte de a aprinde focul trebuie să ne asigurăm că zona nu permite întinderea flăcărilor şi nu sunt afectate reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. În jurul grămezii de gunoi trebuie să fie curat “lună” pe o distanţă de 5 metri şi, bineînţeles, trebuie să avem lângă noi materiale pentru stingerea eventualelor incendii. În niciun caz nu vom lăsa focul nesupravegheat, iar dacă este totuşi imperios să plecăm din zona respectivă, vom stinge flăcările. La fel vom proceda şi după ce deşeurile au ars în totalitate. Este interzis să acoperim cu pământ focarele. Să nu uităm de copii, care nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi nicio clipă, altfel se pot întâmpla tragedii. Cei care au viciul fumatului vor fi atenţi la scrum şi vor stinge restul de ţigară înainte de a-l arunca în scrumieră.
Cei care nu respectă aceste reguli şi nu au permis de lucru cu foc riscă amenzi usturătoare. “Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional conform prevederilor HGR 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incediilor, cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei”, a precizat col. Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU “Dunărea” Brăila.