Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir. Week-end de legendă pentru brăileni

Istorie pe viu în Monument

* romanii, dacii liberi, călăreții sarmați și halebardierii valoni au invadat străzile Brăilei, în sunete de corn și focuri de arme * Expoziția Istorică "Vladislav I" a adus pentru prima dată la Brăila zeci de personaje istorice din toată țara, care au defilat pe Calea Călărașilor și au participat la reconstituiri ale luptelor în Parcul Monument * însuși primarul Brăilei a fost prezent la eveniment costumat în căpitan de grăniceri * brăilenii au putut vedea, pe viu, lupte între romani și daci, gladiatori, cavaleri medievali, oșteni ai lui Mihai Viteazul și turci, panduri și eteriști, din Primul și al Doilea Război Mondial * totodată, au urmărit spectacole de muzică folk, au mânuit arme și au văzut, de aproape, tehnica de luptă prezentată de militari și de jandarmi

 

La o săptămână distanță de Festivalul Peștelui, autoritățile locale au reușit să aducă la Brăila cavaleri medievali în carne și oase, oșteni din toată țara, la întâia ediție a Expoziției Istorice "Vladislav I". O impresionantă desfășurare de forțe la care au participat aproape 150 de personaje îmbrăcate în costume de epocă de la 11 asociații din București, Iași, Craiova, Arad, Constanța, Galați, Suceava, Târgu Neamț și Sălaj și peste 200 de voluntari de la Forumul Tinerilor din România-Brăila. Însuși primarul Marian Dragomir a participat la Parada Războinicilor, îmbrăcat într-o impecabilă uniformă de căpitan de grăniceri, iar directorul interimar al Muzeului Brăilei "Carol I", dr. Costin Croitoru, în uniformă de ofițer de aviație din Al Doilea Război Mondial.

Reconstituiri de lupte între daci și romani, gladiatori, halebardieri valoni, oștenii lui Mihai Viteazul și turci, între panduri și arnăuți, organizate "ca la carte" în Parcul Monument i-au ținut pe brăileni cu sufletul la gură. O veritabilă "lecție de istorie"! Concitadinii noștri mari și mici au mânuit arme și au ascultat povești despre Vladislav I și prima atestare documentară a Brăilei, la 1368, despre cucerirea Brăilei de către ostașii lui Mihai Viteazul, despre panduri și eteriști.

Vineri, spre exemplu, brăilenii au urmărit prima Paradă a Războinicilor desfășurată, în sunet de fanfară, pe traseul Șos. Vizirului - Calea Călărașilor - Barieră - Parc Monument, iar sâmbătă, la ora 11.30, au asistat la lupte crâncene purtate între romani și daci, cu toții membri ai Asociației "Castrum Novis" din Sibiu. Legionari și pretorieni aprigi, cu steagul Legiunii a II-a "Gallica" în frunte, s-au confruntat cu dacii liberi, al căror purtător de stindard - lupul dacic - evea aproape doi metri înălțime!

"Toți cei pe care îi vedeți aici, cu profesii diferite și cu preocupări diferite, au ceva în comun: dragostea pentru istorie, pasiunea pentru istorie", a spus unul dintre membrii asociației. "Castrum Novis" a adunat sub flamurile ei arheologi, profesori universitari, doctori și doctoranzi.         

Și nu au fost singurii care i-au fascinat pe brăileni. Au mai participat la lupte războinicii sarmați călare de la "Vulturii de Calata", cavalerii medievali și halebardierii valoni de la "Cavalerul Danubian" Craiova, luptătorii de la Asociațiile "Geto Dacii din Moldova", "Tineretul Ortodox Român", "Tomis" Constanța, "Tradiția Militară" București, "Un Concept Luna" și "Vultus Ignis" Iași.

 

"Este recunoștința noastră față de eroii neamului!"

"Pentru prima oară, Brăila organizează un eveniment de asemenea anvergură și tematică, pus sub pecetea voievodului care i-a semnat prima atestare documentară: Vladislav I Vlaicu. Este vorba despre privilegiul acordat negustorilor brașoveni la 20 ianuarie 1368, prin care aceștia sunt liberi să întrețină relații comerciale "per viam Braylam", a precizat conf. univ. dr. Costin Croitoru, manager interimar al Muzeului Brăilei "Carol I".

În afară de Muzeul Brăilei, au mai fost implicați în festivalul istoric Casa de Cultură a Municipiului, Biblioteca Județeană "Panait Istrati", Teatrul "Maria Filotti" și Forumul Tinerilor din România - Brăila, care a reușit să aducă la eveniment peste 200 de adolescenți și tineri voluntari.

"Forumul Tinerilor din România-Brăila a acceptat cu mare drag onoarea de a fi alături la organizarea acestei prime ediții a Expoziției Istorice "Vladislav I". Brăila avea nevoie de un asemenea eveniment de anvergură, deoarece istoria locurilor și neamului nostru românesc trebuia adusă mai aproape de contemporani și, mai ales, de tineri. Ne bucurăm că, pe parcursul acestor zile, copii, tineri, părinți și bunici au fost mai aproape de istorie, au aflat mai multe despre modelele de viață ale neamului nostru și au înțeles cât de importantă a fost istoria și sacrificiul strămoșilor noștri pentru libertatea pe care o avem acum! Cu siguranță, ne vom implica cu aceeași asumare în fiecare an!", a spus Gabriel Ion, președintele organizației. "Ne bucurăm pentru că am adus în fața comunității noastre tineri care au dorit din tot sufletul să se implice activ și să promoveze istoria vie a neamului și a locurilor noastre natale. A fost o responsabilitate și o onoare pentru noi să participăm la acest eveniment!", a adăugat Rareș Malinchi, vicepreședintele FTR Brăila.

Demn de amintit este faptul că Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila și Muzeul Jandarmeriei Române au participat, de asemenea, la prima Ediție a Expoziției Istorice "Vladislav I", pregătind o adevărată "călătorie în timp" pentru vizitatori. Au fost expuse uniforme de epocă, începând cu cea din anul 1850 (anul înființării Jandarmeriei Române) și terminând cu cele contemporane (ținuta Jandarmeriei Montane și ținuta purtată de jandarmi în misiuni internaționale de menținere a păcii). "Odată ajunși înapoi, în prezent, vizitatorii au putut observa armamentul și tehnica de luptă din dotarea unității brăilene și au admirat-o pe Tuda, colega patrupedă specializată în patrulare-intervenție. De asemenea, mulți dintre vizitatori au scris impresii despre standul Jandarmeriei în Cartea de Impresii, pregătită pentru expoziție", ne-au precizat surse din cadrul IJJ Brăila.

Opt jandarmi brăileni au participat la Parada Războinicilor, unde au purtat uniformele specifice anilor 1850 și, respectiv, 1918, aduse de la Muzeul Jandarmeriei Române special pentru acest eveniment. Mai mult, pentru cei interesați de o carieră în Jandarmerie a fost special amenajat un stand de unde au putut obține informații cu privire la admiterea la Academia de Poliție - specializarea Jandarmi, dar și la școlile militare postliceale de la Drăgășani și Fălticeni. Unitățile Garnizoanei Brăila au fost, de asemenea, prezente cu tehnică de luptă și armament și i-au invitat pe tineri să urmeze o carieră în Armata Română.

Iubitorii de muzică patriotică și muzică folk au participat sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 19.00, la spectacolul susținut de Vanessa Radu, Andrei Păunescu, Gogu Vanghele și Cristian Buică, reprezentanții Cenaclului "Flacăra" de odinioară. Toți cei prezenți au cântat, emoționați, celebrele melodii ale regretatului poet Adrian Păunescu ("Trăiască duhul lui Iancu", "Și totuși, există iubire") și i-au răsplătit pe artiști cu îndelungi aplauze.

"Ne-am adunat, cei mulți, din toată țara pentru a marca un asemenea eveniment. Este o bucurie, este o onoare, este recunoștința noastră față de eroii neamului care, indiferent de etnie, de religie, de comunitate, au venit, au trăit și și-au făcut datoria, și-au vărsat sângele pentru România. De aceea ne-am adunat aici, în acest septembrie 2021", avea să spună, sâmbătă seară, reprezentantul asociațiilor sosite, pentru prima dată, la festivalul Expoziția Istorică "Vladislav I".   

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro