Mergi la conţinutul principal

Istoria zbuciumată a casei unde s-a găsit un schelet uman

Clădirea de pe Str. Ana Aslan, nr. 29, în subsolul căreia a fost găsit, în urmă cu câteva zile, un schelet uman, are un trecut destul de zbuciumat. Datele găsite în arhive de către specialiştii Muzeului Brăilei şi comunicate de directorul acestei instituţii, Ionel Cândea, relevă faptul că imobilul a fost construit în 1891 de către bogătaşul brăilean Gheorghe Vrăbiescu, care a cumpărat terenul cu 18.000 lei aur de la negustorul Petre Bancotescu. Ca o paranteză, despre Bancotescu se ştie faptul că, înainte de a trece la cele veşnice, în 1921, şi-a lăsat averea prin testament Camerei de Comerţ şi Industrie Brăila, pentru construirea unei Şcoli Superioare de Comerţ. Şcoala a fost inaugurată circa zece ani mai târziu, în anii '30, şi a purtat numele lui Bancotescu până în anii '50, când regimul comunist i-a atribuit calitatea de liceu. Este vorba despre actualul liceu "Nicolae Iorga". Revenind la imobilul de pe Str. Ana Aslan, nr. 29, acesta nu prea i-a purtat noroc celui care l-a construit. Vrăbiescu avea să piardă casa la scurt timp după inaugurarea din 1891, deoarece o ipotecase pentru un împrumut de 40.000 lei aur pe care nu l-a putut achita. În consecinţă, imobilul a intrat în proprietatea Creditului Funciar Urban Bucureşti. Arhivele existente mai consemnează faptul că, în 1939, ca proprietar al clădirii figura Banca Comercială Română. Ce s-a întâmplat după acest an nu se mai poate spune cu certitudine, deoarece arhivele nu mai oferă informaţii. Nu putem şti, aşadar, dacă se confirmă legendele potrivit cărora după război ar fi funcţionat acolo un comandament sovietic, unde erau anchetaţi şi torturaţi oponenţii regimului comunist. Cert este că, la ora actuală, imobilul aparţine Consiliului Judeţean Brăila, care îl reabilitează cu fonduri europene pentru a-i da folosinţă de Centru Multicultural.
După cum v-am mai informat, clădirea în cauză a intrat în atenţia opiniei publice în vara anului trecut, când o brăileancă pasionată de paranormal afirma că a reuşit să fotografieze cu telefonul mobil silueta unei stafii ce bântuia prin camerele nelocuite la acea dată. Descoperirea scheletului din subsol ar putea alimenta tot felul de supoziţii din sfera fenomenelor stranii. Specialiştii muzeului spun, însă, că este foarte probabil ca osemintele să fi fost îngropate acolo cu mult timp înainte de construirea imobilului. Lângă schelet s-au găsit elemente ceramice a căror provenienţă poate fi încadrată în perioada secolelor XVII - XIX. Din păcate, cercetările arheologice au fost sabotate de faptul că, până la venirea specialiştilor, zona a fost răscolită de muncitorii care au găsit scheletul. Cazul a intrat şi în atenţia Procuraturii.

Casele cu stafii din Brăila veche

Imobilul de pe Str. Ana Aslan, nr. 29 nu este singurul din Centrul Istoric despre care se spune că ar fi bântuit de fantome. Aflat pe aceeaşi stradă, Căminul de Bătrâni "Sf. Nicolae" şi-a câştigat şi el, de foarte multă vreme, renumele de "Casă cu Stafii". Se spune despre acea clădire că ar fi aparţinut unui afacerist grec foarte bogat, care s-a însurat la bătrâneţe cu o femeie tânără şi frumoasă. Îl chema Nicolachi Mavrocordulas şi făcuse o avere fabuloasă din speculaţii cu cereale. Avea cam 60 de ani când a cunoscut-o pe Voica, fata unui ţăran din Însurăţei. Pasiunea stârnită de frumuseţea tinerei ţărănci l-a determinat să o cumpere de la taică-său şi să o aducă la Brăila, unde a luat-o de nevastă şi i-a clădit un conac cum nu se mai văzuse în oraş. Peste câţiva ani, într-o noapte vijelioasă de iarnă, s-a întors pe neaşteptate de la vânătoare şi a prins-o în braţele unui amant tânăr. Se zice că, înnebunit de gelozie, a împuşcat-o acolo unde o găsise, pe o blană de urs, în faţa şemineului, apoi a zidit-o într-un perete al casei. Se întâmplau toate astea în anii Primului Război Mondial. După teribila crimă, Mavrocordulas a vândut conacul şi a plecat în Grecia, dar următorii proprietari n-au stat prea mult în acea clădire. Nici cei care au cumpărat de la ei n-au rămas decât câteva luni, iar istoria s-a repetat: cumpărătorii se instalau şi după scurt timp scoteau casa la vânzare, căutând să plece cât mai repede. Bineînţeles, fenomenul a fost observat de vecini, iar în oraş s-a răspândit repede zvonul că imobilul este bântuit de fantoma Voicăi cea frumoasă, ucisă din gelozie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro