* atelierul ”Pregătire la istorie pentru bacalaureat” se desfășoară în fiecare marți și miercuri, fiind susținut de Andreea Novac Leca (bibliotecar) și Ion Volcu (șef Colecții speciale) * deja primele două grupe de elevi au înregistrat progrese, iar coordonatorii se gândesc să organizeze cursuri gratuite pentru alte două grupe
”Dintre toate probele de la bac istoria e cea mai grea!”. ”Nu reușesc să țin minte atâția ani!”. ”Trebuie să tocești dacă vrei să iei bacul la istorie”. De câte ori nu ați auzit aceste clișee? Mulți elevi de clasa a XII-a percep în mod eronat istoria ca fiind o materie grea, considerând că totul se rezumă la a turui mecanic niște ani, nume și evenimente. Ei bine, în Brăila există doi oameni care demontează toate aceste preconcepții și au răbdarea de a le arăta elevilor că istoria e frumoasă, interesantă și se învață rapid când te afli într-un mediu relaxant. Iar totul fără ca părinții să scoată sute de lei din buzunare. Se numesc Andreea Novac Leca (bibliotecar) și Ion Volcu (șef Colecții speciale) și fac parte din echipa Bibliotecii Județene ”Panait Istrati”. Sunt doi bibliotecari cu excelente abilități pedagogice, absolvenți de Istorie, Ion Volcu chiar predând această materie la un moment în carieră. În fiecare săptămână, în zilele de marți și miercuri, cei doi susțin atelierul ”Pregătire la istorie pentru examenul de bacalaureat” organizat în cadrul Bibliotecii, fiecare având o grupă formată din câte șase elevi.
”Ne-am dorit să venim în sprijinul elevilor de clasa a XII-a prin acest atelier! Nu primim un leu în plus pentru activitatea aceasta și nici nu ne-am dori! Scopul nostru este pur și simplu să-i ajutăm să se pregătească cât mai bine pentru bac. Nu urmărim să scoatem din ei olimpici să spunem așa sau să ia 10 la examen, dar să evolueze cât mai mult. De aceea și lucrăm cu puțini elevi pentru că din start am stabilit cu colega mea să fie grupe de maxim șase-șapte elevi. Cursurile se desfășoară de ceva timp. Am început cu noțiuni de bază și pas cu pas am avansat. Au fost situații când am luat-o aproape de la 0. Sunt lecții care la școală se predau în două ore, noi stăm patru-cinci ore să ne asigurăm că toți copiii au înțeles. Respectăm programa și facem periodic teste de antrenament pentru examen. Nu certăm pe nimeni, nu pedepsim pe nimeni! Atmosfera e plăcută, putem glumi, putem lua pauză când dorim, avem ciocolată caldă, ceva dulce!”, ne-a spus Ion Volcu, unul din coordonatorii atelierului.
Cei doi traineri au o singură regulă pentru elevii care vin la cursurile de istorie: să fie dispuși să muncească. Și liceenii au învățat, iar roadele efortului depus de toată lumea s-a văzut la prima simulare a probei, organizată în luna ianuarie de Inspectoratul Școlar, unde notele au crescut chiar și cu două puncte față de nivelul inițial.
Atelierul de istorie este deschis tuturor elevilor de clasa a XII-a și cei doi coordonatori mai pot susține cursuri pentru două grupe de elevi, cu care vor începe totul de la zero. Încă este timp ca liceenii să parcurgă întreaga materie și să fie pregătiți pentru examenul din vară. Așadar, dacă știți elevi care susțin anul acesta bacalaureatul și ar avea nevoie de un mic ajutor (gratuit) la istorie nu ezitați să le dați de veste despre ce se întâmplă la Bibliotecă. Detalii despre înscrieri puteți afla la sediul Bibliotecii sau prin intermediul paginii de Facebook – Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila.