• lanţurile mari de farmacii nu mai au nici măcar o mască pe stoc • teama brăilenilor de gripă şi, mai nou, de coronavirus, este explicaţia • singura farmacie din oraş care, ieri, încă mai avea acest produs pe stoc era “Remedia”, urmând să se aprovizioneze şi astăzi cu măşti, dar nu în cantitate mare
Teama de infecţie cu virusul gripal de tip A şi, mai nou, cu coronavirus, a lăsat farmaciile brăilene fără banalele măşti de protecţie. Redactorii “Obiectiv-Vocea Brăilei” au sunat la mai multe farmacii din municipiu - “Catena”, “Sensiblu”, Iris”, “Myosotis”, “Dona”, “Dorobanţi”-, iar răspunsul a fost acelaşi: “Nu mai avem măşti. Nu mai are nimeni”. Singurul loc din oraş unde încă mai exista pe stoc acest produs era “Remedia”, farmacia situată vizavi de pavilionul B (fostul Spital 3). Carmen Ionescu ne-a declarat că oamenii vin şi cumpără cutii întregi. “Încercăm să le explicăm că ar fi bine să cumpere în cantităţi mai mici, deoarece o singură persoană mi-a cerut 3 cutii «ca să aibă». Măştile se poartă atât de către persoanele bolnave, cât şi de persoanele sănătoase. Aparţinătorii care merg în spital chiar ar trebui să poarte mască, la fel şi copiii când sunt la şcoală, iar ceilalţi să le poarte atunci când merg în locuri aglomerate”, ne-a explicat farm. Ionescu. Aceasta şi-a continuat ideea susţinând că prevenţia ar trebui să fie un lucru prioritar pentru brăileni şi care nu constă într-o mască, ci în folosirea de imunostimulator.
De la o altă farmacie, redactorii au primit sfatul de a folosi o batistă din bumbac, prinsă cu elastic şi care trebuie spălată de 7 ori pe zi.
Totuşi, pentru cei mai norocoşi care au reuşit să-şi procure măşti de protecţie, specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică au emis câteva sfaturi despre modul corect de purtare a acestora. Potrivit acestora, şnurul de sus se leagă în partea superioară a capului, iar cel de jos la baza gâtului. Partea metalică se fixează cât mai bine pe nas, după care vă asiguraţi că întregul material vă acoperă nasul, gura şi bărbia. Masca trebuie să fie fixă pe faţă. Aceasta se schimbă la fiecare 4 ore sau dacă devine umedă sau defectă. “În timpul utilizării, trebuie să evitaţi atingerea măştii. Îndepărtaţi masca folosind tehnica adecvată (nu atingeţi partea din faţă, ci îndepărtaţi şnururile din spate), acţiune urmată de spălarea imediată a mâinilor cu săpun şi apă. Nu reutilizaţi măştile de unică folosinţă. Măştile cu pânză (de ex, bumbac sau tifon) nu sunt recomandate în nicio situaţie”, se arată într-o informare a INSP pe tema noului coronavirus. Specialiştii insistă pe ideea că igiena mâinilor este una dintre cele mai importante măsuri de protecţie pe care trebuie să le ia orice persoană.
Referindu-ne strict la noul coronavirus, în ultimele 5 zile au fost raportate focare de transmitere comunitară în Coreea de Sud, Japonia, Italia şi Iran. Focarul din Italia, acolo unde sunt plecaţi extrem de mulţi români, este localizat în nordul ţării, în Regiunile Lombardia şi Veneto. Pentru a controla extinderea acestui focar în alte zone din Italia, autorităţile de sănătate publică au luat măsuri de limitare a mişcării persoanelor în unele localităţi, precum şi măsuri generale de anulare a activităţilor din zonă (instituţii de învăţământ, evenimente sportive, magazine, baruri, unităţi de producţie etc.). Cele 11 localităţi din Regiunile Lombardia şi Veneto în care se înregistrează transmitere comunitară extinsă sunt Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d'Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo şi San Fiorano. În Regiunea Piemonte, localitatea în care se înregistrează transmitere comunitară extinsă este Cumiana, mai informează INSP.