* statistica a fost realizată în urma unei solicitări cerute de Ministerul Educației, care a vrut să știe câți dascăli din fiecare județ vor intra în grevă * din cei peste 3.100 angajați care susțin acest protest, peste 2.400 sunt profesori * celor care nu intră în grevă li se vor asigura condiții pentru a-și putea desfășura activitatea
Luni, 22 mai, profesorii au anunțat că intră în grevă generală, acțiune care va continua și în zilele următoare dacă sindicatele din învățământ nu vor ajunge la un acord cu Guvernul în privința majorării salariilor. Liderii sindicatelor au transmis deja părinților recomandarea de a nu trimite luni elevii la școală.
La nivelul județului nostru, în urma unei solicitări transmise de Ministerul Educației în teritoriu, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila a realizat o statistică a numărului de angajați din școli care vor fi în grevă. Astfel, din totalul celor 4.340 angajați din unitățile de învățământ din municipiu și județ (din care 3.138 cadre didactice), 3.124 au anunțat că se alătură protestului (din care 2.410 cadre didactice).
Contactată de redactorii ”Obiectiv”, inspectorul școlar general, prof. Elena Tudor, ne-a declarat că este datoria unităților de învățământ să informeze elevii și părinții cu privire la grevă și cum va afecta acțiunea orarul școlar.
„Luni colegii sunt în grevă. Noi nu, că Inspectoratul nu este în grevă. Recomandările pe care le-am avut de la minister se referă la faptul că nu putem interzice niciunui angajat să fie în grevă. De asemenea, nu le putem interzice copiilor să vină la școală dacă asta își doresc. Fiecare unitate de învățământ anunță copiii și părinții în funcție de particularitățile unității respective pentru că nu sunt toți în aceiași formulă. În cazul unora poate sunt toți în grevă, în cazul altora nu. Deci datoria unităților de învățământ este să îi informeze pe părinți și copii legat de grevă, iar copiii care vor veni la școală vor fi supravegheați. Sunt și colegi care nu sunt în grevă, iar la nivel de școală se realizează un orar pentru ei, ca aceștia să își poată desfășura activitatea. Ținem cont de Legea dialogului social, Legea 367 din 2022”, ne-a transmis prof. Elena Tudor, inspector școlar general.
Cum inspectoratele școlare se află în subordinea Ministerului Educației, angajații din aceste instituții nu participă la grevă. Întrebată despre îngrijorările părinților cu privire la decalarea calendarului examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, dacă greva va continua și după ziua de 22 mai, Elena Tudor ne-a declarat că speră că acest scenariu nu se va întâmpla.
”Nu pot să mă pronunț! Sperăm să nu! Cu sinceritate vă spun, îmi doresc să nu îi afectăm pe copii în niciun fel. Și asta nu este dorința nimănui. E doar o zi deocamdată. Vedem ce va fi de marți încolo. Noi oricum pregătim examenele și vom vedea după ziua de luni ce se va întâmpla, ce decizii vom lua și ce soluții vom găsi”, a transmis inspectorul școlar general.
Tot luni, în prima zi de grevă, ministrul Educației, Ligia Deca, se va întâlni din nou cu reprezentanții sindicatelor pentru a ajunge la un acord legat de solicitările dascălilor. Reamintim că protestul angajaților din învățământ a fost declanșat din cauza nemulțumirilor legate de nivelul salariilor și al sporurilor. De asemenea, sindicaliștii solicită Guvernului plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc., dar și creșterea anuală a investițiilor în școli, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.