Pe fondul discuţiilor legate de creditele in franci elveţieni, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat că le-a spus băncilor că este de preferat să negocieze corect cu clienţii care au dificultăţi să achite ratele la împrumuturi, decât să nu mai obţină nimic sau să execute nişte garanţii cu valoare mică, relatează mediafax.ro.
"Putem să le spunem băncilor: atenţie, v-aţi asumat riscuri pe care uitaţi că nu le puteţi controla! Între a nu obţine nimic sau a executa nişte garanţii care au valoare mai mică şi a negocia corect cu clienţii, cred că este de preferat să negociaţi corect cu clienţii dumneavoastră. Şi acest lucru l-am făcut", a spus Isărescu, explicând, totodată, ce înseamnă o negociere.
"O negociere înseamnă o negociere. Nu înseamnă presiune mediatică, mi se pare extrem de greşită, nu difuzarea de informaţii eronate, interpretări în afara legii, nu înseamnă bătut cu pumnul în masă (...) În cazul francilor înseamnă element de presiune vânturarea numărului de 75.000 de debitori", a spus Isărescu, subliniind că BNR nu are atribuţii legate de protecţia consumatorilor.
Care este rolul BNR
"Noi asigurăm supravegherea prudenţială, urmărind respectarea cerinţelor prudenţiale, de natură cantitativă, solvabillitatea şi lichiditatea, sau calitative, privind politica de asumare a riscurilor (...) Noi cerem băncilor să recupereze banii, pentru că nu sunt banii lor", a enumerat Isărescu. De asemenea, a adăugat el, BNR nu are "ambiţia" să vadă fiecare contract în parte.
"Ar fi o absurditate, sunt vreo 2 milioane de contracte de credit. Cine ar putea să solicite să ştim ce se întâmplă în vreo 2 milioane de contracte, fiecare cu vreo 100 de clauze? Dacă am fi noi responsabili, de ce nu am da noi credite?", a întrebat retoric şeful băncii centrale. BNR, a punctat el, nu este abilitată de lege să intervină în contractele de credit, care sunt o expresie a libertăţii individuale.
"Dacă nu au fost semnate în condiţii legale, există calea atacului în instanţă pentru eliminarea clauzelor care nu sunt legale. Nu avem nimic împotrivă (...) dacă au fost, momiţi, ademeniţi, noi la BNR nu putem să lucrăm cu aceşti termeni. Se poate demonstra în instanţă (...) De la confuzia privind supravegherea se ajunge la tot felul de acuzaţii şi responsabilităţi", a conchis Isărescu.