Irlanda a devenit sâmbătă prima ţară din lume care a adoptat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex prin vot popular, după ce 62,3% din electorat a sprijinit un referendum istoric, întorcând spatele conservatorismului reprezentat de Biserica Catolică ce a încercat să facă totul pentru a i se opune şi opri declinul influenţei sale asupra societăţii irlandeze.
Peste 60% din alegătorii eligibili şi-au exprimat votul, cea mai mare participare la un referendum în această ţară în peste două decenii.
Procentul celor care au spus "da" la referendum a fost de 63,3%, faţă de 37,7% care s-au opus, precizează Agerpres. Irlanda a devenit astfel a 19-a ţară şi a 14-a din Europa care legalizează căsătoriile gay. Ea este singura care a făcut-o prin referendum, în timp ce celelalte au ales calea parlamentară.
„Acest lucru este istoric", a subliniat ministrul Sănătăţii, Leo Varadkar. Acest referendum, a estimat el, este „o revoluţie culturală" într-o ţară mult timp conservatoare şi unde homosexualitatea a fost dezincriminată abia în 1993.
Reforma constituţională aprobată de irlandezi autorizează „căsătoria între două persoane, indiferent de sex". Ea ar trebui să intre în vigoare în această vară şi primele căsătorii să fie celebrate înainte de sfârşitul anului. Acest text nu se aplică la adopţii, deja posibile pentru cuplurile căsătorite, persoanele celibatare şi cuplurile de acelaşi sex.
Irlanda, o ţară de 4,6 milioane de locuitori, a votat în 1995 pentru a legaliza divorţul, de asemenea în ciuda opoziţiei Bisericii. În schimb, avortul rămâne interzis, cu excepţia cazului în care viaţa mamei este în pericol.