• adolescenta s-a întors acasă cu premiul I la proba pe echipe şi cu premiul III la proba individuală • participarea la etapa internaţională a olimpiadei de franceză a însemnat pentru Irina o experienţă extraordinară, frumoasă, unde a avut şansa de a lega prietenii • de asemenea, această competiţie i-a dat mai multă încredere de reuşită pe viitor, pentru că, în opinia ei, franceza este o punte ce permite dialogul intercultural şi o sursă infinită de oportunităţi de dezvoltare profesională
Irina Nicoleta Păun, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, a devenit mândria liceului, după ce s-a întors acasă cu premii de la Olimpiada Internaţională de Limbă Franceză. Adolescenta a reuşit performanţa de a obţine premiul I la proba pe echipe (nivel B1) şi premiul III la proba scrisă individual. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 25-30 septembrie, în Aghveran, Armenia.
Emoţionată, Irina ne-a povestit experienţa frumoasă pe care a trăit-o la concusul internaţional. “A fost o şansă extraordinară, o experienţă unică! Am fost în total peste 30 de concurenţi. La proba pe echipe, am fost grupaţi câte şase din ţări diferite, adică echipe multiculturale, şi ni s-a dat o temă de dezbatere. Spre exemplu, eu şi echipa mea am avut tema «Jocul video are efecte pozitive asupra vieţii cotidiene?». Fiecare membru a jucat un rol. Eu am fost sociolog, altcineva a fost un jucător înrăit de jocuri video, o altă persoană a fost mama acelui jucător. A fost mai mult ca o piesă de teatru. Trebuia să aducem argumente pro şi contra, să avem un moment de suspans. Două ore am avut la dispoziţie să ne pregătim. Ne-am distrat foarte mult, am legat prietenii frumoase. Pentru mine, limba franceză este o fereastră deschisă spre lume, o punte ce permite dialogul intercultural, o sursă infinită de oportunităţi de dezvoltare profesională şi un atu în orice context în care viaţa mă va pune. Am dat dovadă de o stăpânire excelentă a limbii franceze, care a fost posibilă datorită studiului aprofundat, a unei gândiri complexe şi unei culturi generale vaste. Am avut ocazia de a întâlni tineri francofoni, de a lega prietenii, de a colabora şi de a promova valorile francofoniei: solidaritate, diversitate culturală, democraţie, dialog”, ne-a declarat Irina Păun, proaspăt întoarsă de la etapa internaţională a olimpiadei de limbă franceză.
Pentru eleva brăileancă, limba franceză este o pasiune, ea participând până acum la patru olimpiade naţionale şi are în palmares două premii II, un premiu III şi o menţiune specială. De asemenea, în anul şcolar trecut, s-a calificat şi la etapele naţionale de chimie şi biologie, dar a fost nevoită să renunţe la biologie pentru că cele două competiţii s-au desfăşurat în aceeaşi perioadă. Profesorul cu care se pregăteşte la clasă este prof. Mihail Lefter (Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”), însă cea care a făcut-o pe adolescentă să se îndrăgostească de limba franceză este prof. Daniela Petre, dascălul ei de la Şcoala “Al. I. Cuza”.
Irina a fost selecţionată în lotul olimpic ce a reprezentat România la faza internaţională, în urma rezultatului obţinut la etapa naţională a concursului şcolar, care a avut loc în luna aprilie a acestui an. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, lotul român a bifat opt premii la cea de-a treia ediţie a internaţionalei de franceză. Astfel, alături de Irina, la proba scrisă individuală (nivel B2), Ana-Maria Vieru (Colegiul Naţional “Grigore Moisil” din Oneşti, judeţul Bacău) a fost distinsă cu premiul I.
La proba orală pe echipe corespunzătoare nivelului B1 au fost înregistrate următoarele rezultate: Irina Nicoleta Păun – premiul I, Darius-Constantin Avrigeanu (Şcoala Centrală din Bucureşti) – premiul al II-lea şi Ioana Adelina Ralea (Colegiul Naţional “Cuza Vodă” din Huşi, judeţul Vaslui) – premiul al III-lea.
La proba orală pe echipe corespunzătoare nivelului B2, componenţii lotului României au reuşit să obţină premiul I prin Maria Bebec (Colegiul Naţional “Traian” din Drobeta Turnu-Severin) şi două premii II prin Andreea Florea (Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Bucureşti) şi Ana-Maria Vieru (Colegiul Naţional “Grigore Moisil” din Oneşti, judeţul Bacău).
Toţi membrii echipei sunt laureaţi ai olimpiadei de limbă franceză - etapa naţională 2017 (clasele a X-a şi a XI-a). Competiţia a reunit elevi cu performanţe la limba franceză din 6 ţări membrre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF): Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova şi România.
Felicitări, Irina Nicoleta Păun!