Arealul agricol amenajat pentru irigatii pe Terasa Nord Braila, mai exact în perimetrul localitatilor Cazasu, Silistea, Tudor Vladimirescu si Vadeni are sansa de a constitui zona pilot pentru implementarea în România a unui sistem revolutionar, ce permite coordonarea prin satelit a exploatarii resurselor de apa. Este vorba despre proiectul SIRIUS, care dezvolta si implementeaza servicii asistate prin satelit si urmareste sa-i reuneasca pe utilizatorii si furnizorii de apa pentru irigatii, pentru un management al resurselor de apa. Sistemul este informatic, disponibil on-line, oferind informatii si date necesare utilizarii eficiente a apei la nivelul fermei, exploatatiei agricole, organizatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI), bazinelor de irigatii si bazinelor hidrografice.
Sala de conferinte a Directiei Agricole Braila a gazduit, în urma cu câteva zile, prima întâlnire între echipa de implementare a proiectului si beneficiari - fermierii si OUAI de pe Terasa de Nord Braila. Sub titulatura "Managementul durabil al apei pentru irigatii si guvernanta râu-bazin: implementarea serviciilor axate pe utilizator" (SIRIUS 2010 - 2013), economisti ai Institutului de Economie Agrara si specialisti ai Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Îmbunatatiri Funciare au prezentat beneficiile implementarii unui astfel de sistem. Publicul a fost format din fermieri în zona Terasei Braila de Nord si Viziru si presedintii unor OUAI, precum "Petrosu", "Nova Prod Terra", "Tevesil", "Agrodunarea", "Danovaleg" sau Pietroiu. Au participat, de asemenea, si reprezentanti ai unor institutii implicate în modernizarea structurilor agricole din judetul Braila - Agentia Nationala de Îmbunatatiri Funciare - Sucursala Teritoriala Arges-Ialomita-Siret- Braila, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Asociatia Producatorilor Agricoli, Agentia pentru Protectia Mediului.
Dupa cum ne-au declarat organizatorii, prima întâlnire regionala a însemnat pentru fermieri cunoasterea cu exactitate a solutiilor propuse de acest proiect european si implicarea lor, prin utilizarea sistemului informatic pentru optimizarea utilizarii apei pentru irigatii, monitorizarea consumului de apa, optimizarea utilizarii îngrasamintelor chimice. Fermierii si presedintii OUAI au fost interesati de produsele oferite prin acest proiect - harti ale ariilor irigate si inventarul culturilor, ca suport pentru planificarea de baza a activitatii; harti ale consumului de apa, ca suport pentru monitorizarea cererii de apa. Reprezentantii institutiilor judetene implicate în dezvoltarea si modernizarea agriculturii au fost interesati de produsele Serviciului integrat pentru managementul secetei, prin care se poate cunoaste distributia spatiala a balantei apei asistate prin satelit.
Potrivit organizatorilor, participarea fermierilor, a presedintilor OUAI-urilor si a reprezentantilor principalelor institutii implicate în proiectele de modernizare a structurilor agrare si comunitatilor rurale a fost atât de consistenta, încât întâlniri similare vor avea loc si în lunile august si septembrie ale acestui an.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.