Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Iranul va produce combustibil nuclear pe teritoriul sau

Iranul a afirmat joi ca este hotarit sa produca pe propriul teritoriu combustibil nuclear, sfidind apelurile comunitatii internationale de suspendare a demersurilor in acest sens si a acuzat Statele Unite ca incearca sa impiedice ajungerea la o solutie negociata in dosarul nuclear, transmite Reuters.
"In baza legii, Iranul intentioneaza sa produca 20.000 de MW de energie electrica in urmatorii 20 de ani si are nevoie sa produca in interiorul tarii combustibil nuclear pentru a alimenta aceste reactoare", a declarat negociatorul-sef in dosarul nuclear, Ali Larijani, intr-un comunicat difuzat de televiziunea de stat.
Larijani a adaugat ca Iranul analizeaza in continuare propunerile comunitatii internationale si ca doreste sa negocieze o solutie pentru deblocarea crizeim, dar a precizat ca Statele Unite "au incercat sa creeze obstacole in desfasurarea negocierilor si gasirea unei solutii diplomatice".
"Iranul nu dispune de alta solutie decit revizuirea politicilor nucleare in cazul in care este aleasa calea conflictului in locul negocierilor", a precizat oficialul.
Oficialii iranieni au amenintat anterior ca vor reconsidera cooperarea Teheranului cu Agentia Internationala pentru Enegie Atomica si participarea la Tratatul de Neproliferare Nucleara.
Cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU - Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie si Franta - impreuna cu Germania au propus Iranului suspendarea programului de imbogatire a uraniului in schimbul unor stimulente economice si diplomatice.
Iranul a anuntat ca va da un raspuns ofertei primite pina la 22 august, sfidind cererile comunitatii internationale de a grabi raspunsul. Dosarul nuclear a fosr remis Consiliului de Securitate dupa ce Tehranul nu a raspuns in timp util acestei oferte.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii