Irakul negociază pentru a exporta gaz către Europa prin Gazoductul Arab | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Irakul negociază pentru a exporta gaz către Europa prin Gazoductul Arab

"Suntem în negocieri pentru a conecta surplusul irakian la această conductă şi a o exporta către statele arabe şi apoi Europa", a declarat Hussain al-Shahristani, referindu-se la o conductă ce leagă în prezent Egiptul de Siria, dar ar putea fi extinsă către Europa. Shahristani a făcut anunţul în timpul unei conferinţe de presă comune cu ministrul egiptean al petrolului Sameh Fahmy, care era în vizită la Bagdad. "Irakul este în curs de a construi mai multe staţii de procesare a gazului. Surplusul va fi exportat".

Irakul este pe locul trei în lume ca rezerve de petrol şi pe locul zece ca rezerve de gaz, dar are nevoie de investiţii de miliarde de dolari pentru a recupera handicapul provocat de anii de sancţiuni şi război. Producţia de petrol este mai mică decât înainte de invazia americană din 2003, iar Ministerul Petrolului este din ce în ce mai presat să mărească producţia, pentru a ajuta la depăşirea unei crize bugetare provocate de scăderea preţului la petrol.

Irakul exportă o cantitate mică de gaz natural Siriei, din zăcământul de la Akkas în provincia vestică Anbar, dar speră să schimbe această situaţie odată ce va semna contractele majore pe care le doreşte cu marile companii energetice ale lumii. Exploatarea rezervelor energetice irakiene a fost dificilă în timpul războiului.

Pe de altă parte, Ministerul Petrolului este prins într-o dispută cu regiunea semiautonomă Kurdistan, care săptămâna aceasta a sprijinit un plan de opt miliarde de dolari al unor companii străine pentru a furniza gaz din regiune proiectului european Nabucco. Shahristani a respins acordul pentru că a fost încheiat fără participarea Ministerului Petrolului de la Bagdad. Guvernul central spune însă că Irakul ar putea furniza gaz pentru Nabucco din zăcământul de la Akkas începând din 2014.

Oficialii irakieni şi egipteni au semnat şi un acord de cooperare, a spus Shahristani. Potrivit acestuia, companiile egiptene vor fi cooptate la deschiderea de noi puţuri, la modenizarea rafinăriilor sau construirea de depozite de ţiţei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro