• după săvârşirea Sfintei Liturghii a Darurilor şi a slujbei Sfântului Maslu, la care a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, credincioşii din sat au primit consultaţii medicale gratuite • cu sprijinul unor sponsori, persoanele descoperite cu afecţiuni au primit medicamente gratuite, conform prescripţiilor medicale eliberate de medicii voluntari
Arhiepiscopia Dunării de Jos desfăşoară ample activităţi misionare şi social-filantropice în toată perioada Postului Mare, cu precădere în satele izolate, cu populaţie puţină şi cu posibilităţi materiale reduse din Eparhie. Printre aceste localităţi, s-a numărat şi Gurguieţi, aflată în apropierea Mănăstirii voievodale Măxineni. Duminică, în biserica parohială a acestei localităţi s-a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite de către un sobor de preoţi din cercul misionar al acestei zone. Programul a continuat cu slujba Sfântului Maslu, la care a participat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în prezenţa credincioşilor acestei localităţi şi a altor persoane reprezentantive din cadrul comunităţii.
Cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre frumuseţea satului românesc şi despre tradiţiile şi îndeletnicirile oamenilor din această parte a Eparhiei Dunării de Jos. De asemenea, ierarhul a avut un dialog de suflet cu mai mulţi bătrâni ai satului cu vârste de peste 80 de ani, în care au fost prezentate mărturii din viaţa şi activitatea unor buni credincioşi, trăitori în astfel de zone binecuvântate de Dumnezeu.
Apoi, de la biserica din sat, Arhipăstorul Dunării de Jos împreună cu preoţii slujitori şi cu credincioşii din sat au mers către un spaţiu special amenajat, unde mai multe cadre medicale voluntare, între care şi preoţii şi monahii care exercită şi profesia de medic, au oferit gratuit consultaţii de specialitate la peste 80 de persoane defavorizate, cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, multe dintre acestea cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.
Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigaţii de tip EKG, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice. “De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, şi de această dată, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit medicamente gratuite, în baza prescripţiilor medicale oferite de către medicii prezenţi la eveniment. Slujirea misionară a fost prelungită din biserică la casele unor persoane nedeplasabile, vârstnice şi bolnave din această parohie, care au primit din partea preoţilor un cuvânt de mângâiere şi daruri, constând în cărţi de zidire sufletească, medicamente şi alimente neperisabile”, se arată pe site-ul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Activităţile au fost organizate în contextul anului 2019, declarat ca “An omagial al satului românesc” şi în cadrul protocolului “Sănătate pentru sate” încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii, acestea înscriindu-se şi în calendarul pastoral-misionar eparhial, conform căruia, în parohiile izolate, sărace şi cu populaţie îmbătrânită din Eparhia Dunării de Jos se oficiază slujbe şi sunt organizate caravane medicale şi activităţi de întrajutorare a persoanelor nevoiaşe.
În localitatea Gurguieţi, situată pe malul râului Buzău, a vieţuit o perioadă de timp - din 1956 până în 1970 - monahia Teodosia (Zorica) Laţcu împreună cu monahia Silvestra şi sora Virginia, colegele de chilie de la mănăstirea Tudor Vladimirescu din judeţul Galaţi. În perioada de pribegie, maica Teodosia a scris patru volume de poezii creştine.