Institutul pentru Politici Publice (IPP) a emis un comunicat de presă prin care deplânge modul nefericit în care fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sustragă executării pedepsei, dar mai ales sfidarea principiului egalităţii în faţa legii.
"Considerăm inacceptabil ca un fost Premier, fost Preşedinte al unui important partid politic din România şi în continuare o figură marcantă a clasei politice, să se eschiveze de la respectarea unei decizii finale dată în unanimitate de completul de judecată format din 5 din cei 9 cei mai importanţi judecători penalişti ai ţării noastre aflaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Chiar dacă nu ar fi fost corectă decizia instanţei, a tuturor instanţelor care s-au pronunţat în ultimii ani pe acest caz, considerăm nedemn din partea lui Adrian Năstase să nu accepte o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Facem această afirmaţie amintindu-ne că, în trecut, în România mii de deţinuţi politici, personalităţi ale vieţii politice de la noi, alături de multe zeci de mii de oameni au intrat în penitenciar pentru a executa pedepse abuzive impuse de un regim dictatorial, aşa cum pretinde şi fostul Premier despre actualul, iar aceştia nu şi-au pus problema sinuciderii. Criticăm toţi politicienii care îl apără pe fostul Premier în public spunând că <nu şi-l imaginează în zeghe> sau care contextualizează aducând în discuţie că un om cu o astfel de activitate politică pozitivă - ce altfel nu o poate contesta nimeni -, nu merită să fie condamnat. Prin aceste afirmaţii, ei lasă să se înţeleagă, la nivelul opiniei publice, că legea din România este <făcută pentru căţei>, în sensul în care numai anumite categorii sociale trebuie să i se supună în timp ce oamenii în diferite funcţii nu pot suporta acelaşi tratament. Îi rugăm pe toţi aceşti politicieni să îşi exprime regretul, pe care nu ne îndoim că îl resimt, în spaţiu privat, fiind dreptul lor să fie alături de fostul Premier şi familia acestuia. Asemenea declaraţii politice creează un precedent în ceea ce priveşte atitudinea cetăţenilor faţă de hotărârile instanţelor din România pe care oricine are dreptul să le conteste până unde consideră necesar, dar până la urmă să le şi respecte", se precizează în comunicatul de presă.
Reprezentanţii IPP ţin să sublinieze şi că "Institutul pentru Politici Publice nu comentează pe fond dosarul asupra căruia Instanţa Supremă s-a pronunţat".