Mergi la conţinutul principal

Iordache vs Chiriac. Avertisment privind încălcarea legii la CJ Brăila

• consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a ţinut să îi atragă atenţia,  de 18 ori, preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, asupra faptului că încalcă legea • acesta l-a avertizat pe Chiriac că a dispus ordonanţarea de credite către vicele Ionel Epureanu în mod ilegal, rugându-l să remedieze situaţia • de cealaltă parte Chiriac a precizat că se procedează absolut legal, deoarece CJ Brăila nu mai funcţionează în baza Legii 215 a Administraţiei Publice Locale, ci a Codului Administrativ aprobat prin OUG

 

Consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a ales, ieri, o metodă interesantă de a-i atrage atenţia preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, asupra unei situaţii cel puţin dubioase. Mai exact, în timpul şedinţei ordinare a Consiliului, Iordache l-a avertizat pe Chiriac, de 18 ori la rând, că în opinia sa acesta încalcă legea prin faptul că a delegat ordonanţarea de credite către vicepreşedintele Ionel Epureanu. Plecând de la un proiect privind finanţarea programului sportiv Voleiul, pas către performanţă în sportul brăilean, al Asociaţiei Club Sportiv “Sport Plus” Brăila, Iordache a subliniat acest aspect în mod consecutiv, în special la proiectele privind cofinanţarea CJ a unor investiţii propuse de primarii de oraşe şi comune din judeţ.

“Domnule preşedinte, vă atrag atenţia în mod respectuos că încălcaţi legea. Dumneavoastră nu puteţi delega ordonanţarea de credite către domnul vicepreşedinte Ionel Epureanu. Vă rog frumos să luaţi măsuri în acest sens şi să nu mai comiteţi această infracţiune. Prin urmare vă rog frumos să modificaţi acea decizie, dumneavoastră puteţi delega această atribuţie doar unui administrator public, nu domnului vicepreşedinte. Vă atrag atenţia că încălcaţi legea şi vă rog frumos, procedaţi în consecinţă”, a declarat Iordache.

De cealaltă parte, Chiriac nu s-a arătat deloc îngrijorat de avertismentul venit din partea PND-istului. Acesta a precizat că procedează cât se poate de legal, deoarece Consiliul Judeţean nu mai funcţionează în baza Legii 215/2001 a Administraţiei Publice Locale, ci a Codului Administrativ aprobat recent de Guvern prin OUG 57 şi a Legii 273/2006 privind Finanţele Publice Locale.

“Aţi terminat? În primul rând, vă rog frumos să nu faceţi acuzaţii că sunt infractor. Respect legea. Am trecut de atâtea controale ale Curţii de Conturi şi decizia este valabilă. Deci suntem pe lege. Eu vă spun foarte sincer. Nu sunteţi dumneavoastră în măsură, nu sunteţi organ de control. Eu aş avea rugămintea la dumneavoastră să citiţi mai bine legea. Nu sunteţi dumneavoastră nici Curtea de Conturi şi nici organ de control să îmi spuneţi mie că nu respect legea şi să mă faceţi infractor. Veniţi iar şi faceţi afirmaţii abuzive, defăimătoare la adresa mea. Mă faceţi infractor, da? Nu e niciun fel de problemă. Ştiţi dumneavoastră mai bine legea faţă de organele de control, în primul rând Curtea de Conturi şi spuneţi că eu sunt un infractor?! Faceţi abuzuri şi încercaţi să puneţi presiune asupra mea”, a declarat Chiriac.

Iordache a adăugat că a dorit doar să îi atragă atenţia pentru a nu comite o ilegalitate, cu completarea că unele prevederi ale Legii 215 încă rămân valabile, fără însă a intra în detalii, la cererea expresă a consilierului judeţean independent Marian Căpăţînă (Pro România), căruia PND-istul a promis că îi va da mai multe informaţii privind acest subiect, în scris, în 30 de zile “după practica Consiliului Judeţean”.

Cert este că mai departe, la fiecare dintre cele 17 proiecte care au urmat pe ordinea de zi, Iordache l-a avertizat “respectuos” pe Chiriac că nu poate delega funcţia de ordonator principal de credite, iar preşedintele CJ a ignorat avertismentul şi a supus la vot fiecare dintre proiecte. Ba chiar şi unii dintre consilierii judeţeni PNL l-au avertizat “respectuos” pe Chiriac să ia aminte la spusele lui Iordache, însă fără vreun efect.

Cert este că toate proiectele în cauză au fost aprobate cu 27 voturi pentru şi o abţinere de la Iordache.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro