• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a transmis un comunicat de presă prin care informează că o iniţiativă de-a sa de modificare a Codului Fiscal a fost aprobată de Camera Deputaţilor • propunerea prevede o serie de scutiri de taxe şi impozite pentru cei care au fost persecutaţi politic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniţă încearcă să obţină o serie de scutiri de taxe şi impozite pentru persoanele persecutate politic, deportaţii şi prizonierii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta a emis, recent, un comunicat de presă prin care a informat că iniţiativa sa de modificare a Codului Fiscal în acest sens a fost aprobată în Camera Deputaţilor.
“Românii persecutaţi politic după 1945, cei care au suferit persecuţii pe motive etnice din partea regimurilor de orientare profascistă din perioada septembrie 1940 - 6 martie 1945, precum şi deportaţii în străinătate sau care au fost prizonieri de război vor beneficia de o serie de facilităţi, în urma modificării Codului Fiscal, iniţiată de deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniţă. Cu unanimitate de voturi, deputaţii au aprobat azi (n.r. - miercuri) acordarea pentru aceste categorii de persoane a unor drepturi de care nu beneficiau până acum: scutire la plata impozitelor şi taxelor pe clădirea în care au domiciliul, scutirea de taxe şi impozite pe teren, inclusiv pentru soţul sau soţia supravieţuitori, scutirea de la plata impozitelor pe mijloacele de transport, inclusiv pentru soţul sau soţia supravieţuitoare”, se arată în cadrul comunicatului de presă emis de deputatul brăilean, cu precizarea că scutirile rămân valabile şi în cazul transferului proprietăţii către copiii beneficiarilor.
Potrivit Antonetei Ioniţă este o reparaţie morală şi materială obligatorie.
“Să ne gândim doar că printre ei se află supravieţuitori ai trenurilor morţii din perioada fascistă, deportaţi în ghetouri şi lagăre de concentrare în străinătate, familii strămutate în Bărăgan sau care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată. Mă bucur că toţi colegii parlamentari au înţeles nevoia de a face această reparaţie şi legea a fost votată în unanimitate. Este un semn de respect faţă de cei 30.000 de supravieţuitori ai acelor cumplite vremuri, cât se estimează că mai există în România. Vorbim despre persoane cu vârste înaintate, care trebuie să simtă că măcar acum li se face dreptate”, a afirmat Ioniţă, cu precizarea că ideea i-a venit după ce a avut o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Strămutaţilor, Refugiaţilor şi Condamnaţilor Politici din judeţul Brăila.