• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă consideră că medicii sunt dispreţuiţi din nou de Guvernarea PSD-ALDE prin Legea Pensiilor • aceasta susţine că preocuparea actualilor guvernanţi nu este decât pentru a favorizare pensiile speciale, “în dauna oamenilor care au muncit o viaţă” • Ioniţă a propus cumularea orelor de gardă cu activitatea curentă, astfel încât medicii şi personalul medical să iasă la pensie înainte de vârsta standard de pensionare, însă amendamentul său a fost respins
Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă este de părere că Legea Pensiilor impusă de guvernarea PSD-ALDE nu face altceva decât să creeze noi discriminări în sistem şi să demonstreze preocuparea acestora de a favoriza pensiile speciale. Şi asta în condiţiile în care multe dintre ele sunt nemeritate şi “în dauna oamenilor care au muncit o viaţă”. Parlamentarul brăilean a dorit să sublinieze că este unul dintre iniţiatorii unor amendamente la Legea pensiilor, însă nu s-a bucurat de prea mare succes. Aceasta a punctat că a dorit ca medicilor să le fie recunoscută întreaga activitate efectuată în sprijinul pacienţilor, inclusiv orele de gardă. Mai exact, s-a dorit cumularea orelor de gardă cu activitatea curentă, astfel încât medicii şi personalul medical să fi putut ieşi la pensie înainte de vârsta standard de pensionare prevăzută de legislaţia actuală, dar nu înainte de 57 de ani, la femei şi de 60 de ani, la bărbaţi, însă amendamentele au fost ignorate de guvernanţi.
“Am propus ca, în funcţie de orele de gardă lucrate şi pentru care au achitat contribuţiile de asigurări sociale, personalul din sistemul medical să fi avut acest avantaj al ieşirii la pensie, la cerere. Cine dorea să rămână în sistem, o putea face. Nu trebuie uitat de stresul acestor oameni, de provocarea de a face zilnic faţă unui număr mult prea mare de pacienţi, nu trebuie să neglijăm faptul că, uneori, personalul medical este pus în situaţia să muncească până la epuizare, pe fondul crizei de medici. Avem în prezent peste 50 de cazuri de medici români decedaţi din cauza stresului extrem, a nenumăratelor gărzi, dar şi a nemulţumirilor legate de lipsa de respect, de aparatură, de materiale sanitare şi a lipsei de perspective”, a declarat Ioniţă.
«Importante rămân pensiile speciale»
Sursa citată a mai adăugat că prin amendamentele depuse s-a dorit ca personalul angajat în sistemul medical, care a efectuat ore de gardă, să fi beneficiat, la cerere, de pensionare înaintea vârstei standard, în cuantum direct proporţional cu numărul de gărzi efectuate. În plus, personalul operativ de intervenţie din cadrul serviciilor de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat ar fi putut opta, la cerere, de pensionare pentru limită de vârstă, fără penalizări, la 57 de ani, atât femeile, cât şi bărbaţii, dacă ar fi avut vechime în activitate de minimum 20 de ani. Cu părere de rău, Ioniţă a precizat că a ajuns la concluzia că actuala guvernare nu are în vedere decât asigurarea pensiilor speciale pentru anumite categorii.
“PSD a respins toate aceste amendamente. Importante rămân pensiile speciale, nu recunoaşterea meritelor unor oameni de care depinde viaţa semenilor lor. PSD demonstrează încă o dată dispreţul faţă de sănătate, de normalitate, de oameni şi de viitorul lor”, a completat deputatul.
Precizăm că deşi Legea pensiilor era programată să intre, ieri, la votul final în Camera Deputaţilor, acest lucru s-a amânat, cel mai probabil pe fondul problemelor legate de asigurarea majorităţii la vot de PSD-ALDE. Acesta era ultimul pas înaintea promulgării legii de către Preşedintele Klaus Iohannis.