Dezbatere pe tema crizei medicamentelor în Parlament | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dezbatere pe tema crizei medicamentelor în Parlament

• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a organizat pe 15 ianuarie o dezbatere în Parlament, pe tema lipsei de viziune, de politici publice coerente şi predictibile ale actualei guvernări, care au accentuat criza medicamentelor din România • dezbaterea s-a numit “Accesul la medicamente. Soluţii şi recomandări”, şi, potrivit lui Ioniţă, au participat reprezentanţi ai grupurilor de analiză în politici publice, lideri ai asociaţiilor pacienţilor, medici, farmacişti, chiar şi producători de medicamente • din nefericire, au absentat exact factorii de decizie, adică reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

 

Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a organizat o dezbatere la Parlament pe tema problemei crizei de medicamente din România. Întâlnirea a avut loc pe 15 ianuarie şi s-a intitulat “Accesul la medicamente. Soluţii şi recomandări”. Potrivit unui comunicat de presă emis de parlamentar, la discuţii au luat parte reprezentanţi ai tuturor părţilor implicate, iar soluţiile au fost transmise ulterior către Guvernul Viorica Dăncilă.

Ioniţă a dorit să sublinieze câteva dintre concluziile întâlnirii, plecând de la ideea că sistemul medical românesc duce lipsă de politici publice predictibile şi coerente, dar şi de un management performant la nivelul Ministerului Sănătăţii, ceea ce face ca pacienţii să nu aibă acces la medicamente, medici şi investigaţii medicale. Astfel, aplicarea diferenţiată a taxei claw-back, precum şi creşterea bugetului pentru medicamentele gratuite şi compensate de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate ar putea echilibra situaţia, iar studiile au demonstrat că introducerea pe lista de medicamente compensate a unor produse noi, moderne şi posibilitatea medicilor de familie de a le prescrie ar duce la scăderea costurilor din sistem. De asemenea, accesul la investigaţii şi tratamente moderne generează economii, creşte calitatea actului medical şi a vieţii pacientului.

Potrivit Antonetei Ioniţă, dezbaterea a fost necesară în condiţiile în care criza de medicamente din România se acutizează de la o perioadă la alta. Aceasta a subliniat că statisticile oficiale ale Ministerului Sănătăţii vorbesc despre dimensiunea dezastrului şi că numai în ultimii doi ani, au fost retrase de pe piaţă 2.400 de medicamente generice ieftine, majoritatea fabricate în România, 536 medicamente originale şi 452 de medicamente cu Denumire Comună Internaţională Unică. Alte 1.075 de medicamente generice şi vaccinuri au fost livrate cu discontinuitate către farmacii sau reţele medicale.

“Cei mai afectaţi sunt bătrânii şi bolnavii cronic, care nu mai au acces la medicamentele româneşti ieftine, dar situaţia se răsfrânge şi asupra copiilor şi a adulţilor”, susţine Ioniţă.

 

Cine a participat la dezbaterea deputatului brăilean

Parlamentarul PNL Brăila a mai adăugat că toate aceste nemulţumiri au fost punctate în cadrul dezbaterii. Ioniţă a vrut să sublinieze că la discuţii au participat reprezentanţi ai grupurilor de analiză în politici publice, lideri ai asociaţiilor pacienţilor cu diferite afecţiuni, medici, farmacişti, reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale, producători de medicamente.

“Nu putem să nu remarcăm că au absentat exact factorii de decizie, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ştim că toate aceste instituţii sunt conduse de persoane numite politic, care nici măcar nu catadicsesc să ofere informaţii, nicidecum să caute căi de rezolvare a unor probleme acute, care afectează atâta lume! Considerăm că absenţa lor este o sfidare faţă de un demers nepolitic, prin care am dorit ca la aceeaşi masă a dialogului să se aşeze toţi cei implicaţi şi afectaţi de criza medicamentelor şi, în general, de această stare generală precară a sistemului sanitar românesc, pentru a găsi soluţii viabile şi coerente. Oricum, concluziile şi propunerile în urma acestei sesiuni de lucru vor fi înaintate Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale a Medicamentului, pentru că sunt puncte de vedere pertinente, de care sperăm că se va ţine seama atât la elaborarea bugetului pentru 2019, cât şi în armonizarea legislaţiei”, a declarat Ioniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro