• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă susţine că Planul Naţional de Control al Cancerului “s-a rătăcit” prin sertarele Ministerului Sănătăţii, deşi în România sunt aproximativ 48.000 de decese anuale cauzate de această boală • Ioniţă a afirmat că o asemenea atitudine este inadmisibilă, în condiţiile în care avem nevoie de programe de prevenţie, de depistarea formelor de cancer în stadii incipiente
Parlamentarul PNL Brăila Antoneta Ioniţă este de părere că actualul Guvern şi în special Ministerul Sănătăţii preferă să ignore bolnavii de cancer, decât să vină cu programe serioase de prevenţie. Aceasta a emis, recent, un comunicat de presă, în care a ţinut să sublinieze că Planul Naţional de Control al Cancerului, zace “îngropat în sertarele Ministerului Sănătăţii”, deşi a fost realizat de experţi în cadrul unor parteneriate finanţate de Comisia Sănătăţii şi dacă ar fi implementat ar putea salva vieţi. Cu aproximativ 48.300 de decese cauzate anual de cancer, România se situează mult peste media Uniunii Europene şi se menţine cu cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din spaţiul european, a avertizat Ioniţă. Aceasta a adăugat că anual, sunt diagnosticate peste 4.300 de noi cazuri şi aproape 2.000 de românce îşi pierd viaţa din cauza cancerului de col uterin, pe fondul unui diagnostic tardiv. Situaţie similară şi în cazul cancerului de sân, 80% dintre cele aproximativ 7.000 de noi paciente descoperite anual fiind în fază avansată, a mai punctat deputatul PNL, deranjată de faptul că de trei ani, România are un Plan Naţional Multianual Integrat de Control al Cancerului, pentru perioada 2016-2020, dar nu a fost niciodată adoptat printr-o Hotărâre de Guvern.
“Planul Naţional Multianual de Control al Cancerului s-a rătăcit prin nişte sertare ale Ministerului Sănătăţii, deşi a fost realizat de experţi, în cadrul unor parteneriate finanţate de Comisia Europeană. Cu această incidenţă pe care o înregistrăm, este evident că avem nevoie de programe de prevenţie, de depistarea formelor de cancer în stadii incipiente, de acces la tratamente inovative, de servicii medicale preventive şi curative, pentru a diminua numărul românilor victime ale cancerului. Şi nu, niciodată asta nu se va întâmpla cu programe naţionale peste care se aşterne praful, nepăsarea unor funcţionari şi indiferenţa celor care ne conduc. De trei ani, guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, a ignorat realitatea bolnavilor de cancer, pe care îi condamnă la dispariţie”, spune Antoneta Ioniţă, deputat PNL de Brăila şi membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor.
Mergând pe aceeaşi linie, parlamentarul liberal a mai reclamat şi faptul că Ministerul Sănătăţii a demarat, la nivel declarativ, în august 2018, implementarea a şapte programe de screening, care vizează depistarea precoce, diagnosticul şi tratamentul mai multor boli, printre care cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal. Dintre toate acestea, doar în cazul programului pentru cancerul de col uterin s-au achiziţionat unităţi mobile pentru depistarea bolii, dar lipsa de transparenţă face ca nimeni să nu ştie în ce stadiu se află programul, care sunt centrele naţionale prin care se derulează şi dacă au existat paciente care să beneficieze de testare, a avertizat Ioniţă.
“Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în cazul programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân, despre care nu se ştie dacă cineva a beneficiat până acum de diagnosticare, altfel decât pe hârtie”, a conchis sursa citată.