• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a luat poziţie faţă de dispariţia de pe piaţă a medicamentelor ieftine, folosite în mod special de bolnavii cronici şi de bătrâni • aceasta susţine că motivul este chiar aplicarea unei ordonanţe de Guvern, care vizează o contribuţie din partea producătorilor de mendicamente cunoscută drept “taxa clawback” • Ioniţă i-a cerut socoteală ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, dorind să afle demersurile acesteia pentru ca medicamentele ieftine să ajungă la pacienţi
Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă susţine că, din cauza unei ordonanţe de Guvern care impune o contribuţie din partea producătorilor de medicamente, cunoscută drept “taxa clawback”, bolnavii cronici şi bătrânii au ajuns astăzi în situaţia de a nu mai beneficia de medicamente ieftine, deoarece acestea dispar încet-încet de pe piaţă. Parlamentarul a emis, recent, un comunicat de presă, în care a anunţat că i s-a adresat ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, pe această temă, solicitând răspunsuri. Medic de profesie, Antoneta Ioniţă subliniază că ştie foarte bine situaţia şi consideră că actuala stare îi pune pe unii pacienţi în situaţia de a nu mai avea acces la tratament, din cauza preţurilor prohibitive şi de a fi “condamnaţi” să nu-şi poată rezolva problemele de sănătate din această pricină.
“Restricţionarea accesului la medicamentele esenţiale vine pe fondul introducerii, pentru producătorii de medicamente, a unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, cunoscută sub numele de «taxa clawback». Conform studiilor de piaţă, aplicarea uniformă a formulei de calcul pentru această contribuţie a dus la dispariţia a mii de medicamente din farmaciile din ţară, în special a medicamentelor mai ieftine, sub 25 de lei, în marea lor majoritate fabricate în România. Aplicarea taxei are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu preţ scăzut, a medicamentelor româneşti bune şi ieftine, care ajung să aibă un preţ la vânzare sub costul de producţie şi pe care fabricile de medicamente au decis să nu le mai producă sau sunt oprite de la comercializare. De aceste medicamente beneficiau în special bătrânii şi bolnavii cronici, oamenii cu venituri reduse, care sunt acum în imposibilitatea de a-şi mai continua tratamentul”, a avertizat Ioniţă.
Deputatul liberal a anunţat că i-a solicitat ministrului Sănătăţii să precizeze ce demersuri a făcut pentru ca medicamentele ieftine să ajungă la pacienţi, dar şi ce măsuri a luat pentru ca producătorii de medicamente generice din România să fie protejaţi, astfel încât să nu dispară şi alte asemenea produse de pe piaţa internă.
“Vorbim de medicamente de care bolnavii din România au nevoie şi pe care trebuie să-şi permită să le cumpere”, a conchis PNL-ista.