• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a ajuns la această concluzie după ce Ministerul Sănătăţii a aprobat, recent, să scoată la repartiţie doar 12 posturi, în ciuda solicitărilor DSP Brăila, care ar fi dorit 23 de noi medici rezidenţi numai în acest an • Ioniţă a punctat că a semnalat situaţia problematică şi în cadrul Parlamentului României
Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă şi-a manifestat îngrijorarea faţă de faptul că în judeţul nostru devine din ce în ce mai clar că ne confruntăm cu o criză serioasă de medici specialişti. Aceasta a emis un comunicat de presă în care a explicat că la o repartiţie recentă, dintr-un necesar de 56 de medici estimat pentru următorii 3-6 ani în judeţ, Ministerul Sănătăţii a aprobat să scoată doar 12 posturi. Şi asta, în ciuda solicitărilor Direcţiei de Sănătate Publică Brăila care a dorit, numai pentru acest an, 23 de noi medici rezidenţi, a subliniat Ioniţă. La nivelul întregii ţări, au fost scoase la repartiţie 5.415 posturi de medici rezidenţi, pentru 8.419 candidaţi, a mai punctat deputatul cu precizarea că a tras un semnal de alarmă privind situaţia problematică a medicilor rezidenţi, în Parlamentul României.
“Am ajuns o ţară secătuită de cadre medicale, cu sute de rezidenţi care aleg anual să plece în străinătate, umiliţi şi ignoraţi de sistem. În lipsa lor, spitalele mici, din provincie, nu mai pot funcţiona. Spitalele din oraşele mari devin supraaglomerate, iar rezultatul îl ştim cu toţii: frustrare adunată atât în rândul cadrelor medicale, cât şi al pacienţilor, pentru care holurile spitalelor sunt trepte ale răbdării şi culoare ale suferinţei. În aceste condiţii, calitatea actului medical este imposibil de atins, dar vorbim şi despre condiţia medicilor rezidenţi, care parcurg un drum plin de examene şi de emoţii, de renunţări personale şi de nedreptatea ca, medic fiind, să te bazezi pe ajutorul financiar al părinţilor. În plus, odată ce pătrund în malaxorul rezidenţiatului şi al specializării, tinerii medici constată că, în loc de specializări şi practică, au parte de gărzi peste gărzi, de o birocraţie sufocantă şi de piedici la tot pasul”, a afirmat Ioniţă.
Potrivit sursei citate, medicina a fost, în ultimii aproape 30 de ani, poate cel mai văduvit sistem românesc, alături de educaţie. Parlamentarul brăilean consideră că problemele nu contenesc, lipsurile sunt multe, iar românii sunt tot mai nemulţumiţi. Asta pe lângă faptul că în spitale se moare pe capete din cauza infecţiilor nosocomiale, a crizelor de medicamente şi de vaccinuri.
“Dacă de ziua de astăzi nu ne pasă, poate ar trebui să ne gândim la mâine. La cine va mai lucra mâine în sistemul sanitar! În mod iresponsabil, ne alungăm viitorul din ţară! Într-un sistem suprasaturat de pacienţi, rezidentul român poate ar reprezenta şansa. O şansă de care, cu încăpăţânare, guvernarea actuală continuă să îşi bată joc”, a conchis deputatul.