• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă consideră că iniţiativa liberalilor care vizează luarea în calculul pentru pensie a gărzilor medicilor, trebuie deblocată de PSD-işti • aceasta a amintit încă un caz recent când un medic a decedat în timp ce făcea gardă, cu precizarea că trebuie permisă pensionarea anticipată, la cerere, pentru cadrele medicale care au efectuat gărzi
Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă solicită PSD-iştilor să ia în calcul iniţiativa liberalilor privind pensionarea anticipată în cazul medicilor care fac gărzi. Aceasta a emis, ieri, un comunicat de presă în care a dorit să amintească faptul că încă un medic a murit, în timp ce făcea gardă, la un centru de permanenţă din judeţul Bihor. Potrivit parlamentarului, acest nou deces a mărit lista tristă a celor aproape 50 de medici care şi-au găsit sfârşitul în gardă sau din cauza suprasolicitării. Ioniţă consideră că nu munca alături de pacient omoară prematur un medic în România, ci instabilitatea şi lipsa de predictibilitate legislativă şi fiscală, birocraţia excesivă, presiunile de tot felul, dar şi lipsa de respect şi de recunoaştere. Medicii, în special cei tineri, au preferat să plece, iar cei care au rămas trebuie să facă faţă unui număr tot mai mare de gărzi. Activitatea excesivă duce la apariţia sindromului de suprasolicitare, iar un medic epuizat este oricând pasibil să greşească un diagnostic sau să prescrie un tratament nepotrivit, a mai avertizat deputatul.
“În România, gărzile medicilor nu sunt considerate vechime în muncă, aşa că am iniţiat încă de anul trecut modificarea Legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, astfel ca gărzile medicilor să fie luate în calculul pensiei. Potrivit calculelor realizate de asociaţii profesionale, un medic efectuează patru gărzi pe lună şi acumulează peste 2.000 de gărzi în decursul activităţii. Aceasta echivalează cu aproximativ 15 ani de muncă pe care autorităţile refuză să le ia în considerare. Modificarea legislativă ar permite ca medicii care au efectuat gărzi să beneficieze, la cerere, de pensionare anticipată, în cuantum direct proporţional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, femeile, şi de 60 de ani, bărbaţii.
Iniţiativa a intrat în dezbaterea Senatului unde, în ciuda avizelor favorabile a mai multor comisii, a fost respinsă şi a ajuns la Camera Deputaţilor, în luna martie 2019. De atunci, s-a pierdut prin sertare, deşi două comisii au dat deja avizul favorabil. De aceea, fac apel la domnii deputaţi Sorin Lazăr, preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Florin Buicu, preşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie, Florin Halici, preşedintele Comisiei juridice, să ia în dezbaterea comisiilor acest proiect de act normativ şi să avizeze favorabil, iar Comisia pentru muncă şi protecţie socială condusă de Adrian Solomon, care este comisie raportoare, să susţină modificarea legislativă”, a declarat Ioniţă.
Aceasta a mai adăugat că face apel la toţi colegii deputaţi să trateze demersul cu responsabilitate faţă de miile de medici români care aşteaptă o reparaţie şi astfel să se deblocheze dezbaterea pe acest subiect. Ioniţă a mai solicitat şi premierului Viorica Dăncilă, ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea şi ministrului Muncii, Marius Budăi să se implice în acest demers, astfel încât iniţiativa să devină o prioritate pentru majoritatea parlamentară. “Orice tergiversare poate duce cu gândul că medicii decedaţi în gardă sunt victime ale cinismului şi nepăsării PSD”, a conchis Ioniţă, membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor.