Mergi la conţinutul principal

Ioniţă acuză Guvernul că «a confiscat pe şest» taxa pe viciu de la Sănătate

• deputatul PNL Brăila, Antoneta Ioniţă, este revoltată de faptul că banii proveniţi din “taxa pe viciu”, încasaţi pentru reclamele la ţigări şi băuturi alcoolice, nu mai constituie venituri la bugetul Ministerului Sănătăţii • cu alte cuvine, potrivit parlamentarului, acum nu mai pot fi folosiţi pentru finanţarea unor programe în favoarea pacienţilor

 

Deputatul brăilean Antoneta Ioniţă (PNL) este revoltată de faptul că banii proveniţi din “taxa pe viciu” nu mai ajung la bugetul Ministerului Sănătăţii, prin urmare nu mai pot fi folosiţi în favoarea pacienţilor români. Aceasta susţine că Guvernul PSD-ALDE este disperat după cheltuielile iresponsabile pe care le-a făcut, astfel că a confiscat “pe şest” de la Sănătate aceste sume. Parlamentarul a emis, recent, un comunicat de presă în care anunţă că i-a adresat o întrebare ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, deoarece a dorit să afle cum a fost utilizată taxa pe viciu în anul 2018 şi ce previziuni există pentru 2019. Potrivit acesteia, răspunsul primit de la Ministerul Sănătăţii este o oglindă a modului în care actualii guvernanţi de la PSD-ALDE fac politicile publice şi lipsa de respect faţă de sănătatea românilor. În urma celebrei Ordonanţe 114/2018, banii aferenţi “taxei pe viciu” nu mai intră în bugetul Ministerului Sănătăţii, iar toate articolele referitoare la acest subiect, existente în Legea nr. 95/2006, privind reforma în Sănătate, au fost abrogate, a avertizat, indignată, Ioniţă.

“Guvernul PSD-ALDE a cheltuit fără niciun discernământ banii românilor şi încearcă să acopere găurile din buget cu tot felul de artificii şi împrumuturi care împovărează România. Taxa pe viciu a fost gândită să descurajeze consumul de tutun şi alcool şi era firesc ca sumele încasate să fie direcţionate pentru derularea unor programe de prevenţie sau chiar pentru dotarea cabinetelor medicilor de familie tineri, în condiţiile în care o astfel de propunere a fost prinsă în programul de guvernare al PSD, dar, evident, nu a fost onorată. Acum a dispărut şi această sursă de finanţare, iar nevoile pacienţilor români rămân în continuare uriaşe. S-a spus că banii vor fi folosiţi de Ministerul Finanţelor la investiţii, la infrastructură, dar mă tem că, în realitate, ei acoperă cheltuielile aberante ale guvernanţilor”, a adăugat Ioniţă.

Parlamentarul a dorit să mai sublinieze că se îndoieşte oricum că banii din “taxa pe viciu” au fost direcţionaţi în ultimii ani către destinaţia prevăzută de lege, câtă vreme, în răspunsul primit de la Ministerul Sănătăţii nu este precizată destinaţia sumelor până la începutul anului 2019, când prevederile legale au fost abrogate, deşi ea a solicitat să fie precizate  principalele capitole de cheltuieli spre care au fost repartizaţi banii din taxă şi  care au fost sumele cheltuite.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro