Ioniţă: «E firesc ca pacienţii cu trimiteri să aştepte, pentru că sunt foarte mulţi care au nevoie de această investigaţie în regim de urgenţă» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ioniţă: «E firesc ca pacienţii cu trimiteri să aştepte, pentru că sunt foarte mulţi care au nevoie de această investigaţie în regim de urgenţă»

• medicul Antoneta Ioniţă, prima opţiune a PNL Brăila pentru Camera Deputaţilor a comentat, ieri, situaţia problematică a pacienţilor puşi să aştepte luni întregi pentru a face o investigaţie în laboratorul de imagistică al Spitalului Judeţean • aceasta susţine că problema nu poate fi rezolvată decât prin mărirea numărului de medici şi achiziţionarea de aparatură suplimentară • chiar şi aşa, Ioniţă a ţinut să precizeze că în toate cazurile care constituie urgenţă, pacienţii sunt internaţi şi beneficiază de RMN şi TC

 

Antoneta Ioniţă, fosta şefă UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Brăila, prima opţiune a liberalilor brăileni pentru Camera Deputaţilor, a comentat, ieri, despre situaţia pacienţilor puşi pe listele de aşteptare la RMN şi CT. Aceasta susţine că este familiarizată cu fenomenul, însă din punctul său de vedere fără mărirea numărului de cadre medicale şi achiziţionarea de aparatură suplimentară, lucrurile nu se pot îmbunătăţi.

Chiar şi aşa, Ioniţă a sărit în apărarea colegilor săi şi a făcut precizarea că într-adevăr în laboratorul de imagistică al SJU Brăila se lucrează la foc continuu. Ba mai mult, aceasta a punctat că este normal ca pacienţii care vin cu trimiteri pentru RMN şi tomograf să aştepte, în contextul în care toate cazurile urgente au prioritate. Ioniţă a afirmat că în cazul în care medicii descoperă o tumoră, solicită automat internarea, context în care pacienţii beneficiază de o astfel de examinare în regim de urgenţă.

„Pacientul care constituie o urgenţă, de exemplu cineva care are o tumoră, va fi mai mult ca sigur internat în spital. Şi de pe vremea când lucram la UPU, ştiu foarte bine că pacientul care era internat în spital beneficia în regim de urgenţă şi de RMN şi de tomograf. De fapt, tomografia în urgenţă se face chiar începând din UPU, dar RMN-ul nu constituie investigaţie de urgenţă. Acesta se face în cursul internării. Bineînţeles, este o urgenţă, dar ca investigaţie nu se face niciodată în gardă, ca să înţelegeţi mai bine la ce mă refer. RMN-ul se face pe program de dimineaţă şi după-amiază, iar tomografia se face 24 din 24. La foc continuu. În legătură cu listele de aşteptare, aici este vorba despre pacientul care primeşte trimitere de la specialist. Medicul de familie recomandă o trimitere către specialist şi acesta, în speţă neurolog, ortoped, mai puţin neurochirurg, pentru că e deja în spital -, decide dacă internează sau nu pacientul. În cazul celor care primesc trimiteri de genul acesta, e firesc să stea şi să aştepte, pentru că sunt foarte mulţi pacienţi care au nevoie de această investigaţie imagistică în regim de urgenţă”, a declarat Ioniţă, cu precizarea că pe lista de aşteptare s-a aflat la un moment dat şi soţul ei, în momentul în care a avut o problemă de sănătate.

Medicul de familie a mai punctat că într-adevăr pot exista şi cazuri excepţionale în care o eventuală tumoră este mai greu de depistat fără RMN, însă aici intervine experienţa cadrului medical, care poate solicita o examinare suplimentară.

„Problema e următoarea: e clar că avem nevoie de mai mulţi medici. Şi nici aparatura nu este suficientă. Avem un singur RMN, vă daţi seama că lucrează la foc automat, de dimineaţă până seara. Pe tomograf se lucrează 24 din 24. Urgenţele sunt rezolvate. Şi nu cred că se poate întâmpla să scape un caz nedepistat. Dacă pacientul vine cu o tumoră şi nu ştie, de exemplu că o are, în cazul în care vine cu o simptomatologie neurologică intră prin UPU şi se face în primă fază un tomograf. Sunt tumori care nu se văd la tomograf, dar în urma consultului, el fiind internat, neurologul poate să spună dacă are nevoie de un RMN, care este investigaţie imagistică superioară. (...) Dar de asta avem nevoie. Mai mulţi medici şi aparatură, automat. Neapărat. Pe parte de infrastructură trebuie să se intervină, dar în primul rând, personalul e primordial. Ţin minte de când lucram în spital că oricum, nu toţi medicii radiologi au competenţe pe RMN”, a conchis sursa citată.

Reamintim că, deşi aparatele RMN şi Tomograful din Spitalul Judeţean Brăila funcţionează la foc continuu, nu fac faţă numărului mare de solicitări. Iar dacă pentru tomografie listele de aşteptare sunt până în decembrie, la RMN se întind deja până în februarie 2017. Cei care au posibilităţi materiale pot face aceste investigaţii cu bani în laboratorul SJU, pentru că au prioritate în faţa bolnavilor cronici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro