Mergi la conţinutul principal

Ionel Gheorghe își pierde fotoliul de primar al Orașului Însurăței

* subprefectul Loredana Badiu a semnat, ieri, ordinul de demitere a primarului Orașului Însurăței, Ionel Gheorghe, ca urmare a faptului că acesta a pierdut un proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI) * contactat telefonic, Gheorghe a precizat că are de gând să conteste ordinul venit de la Prefectură, deoarece i se pare că i s-a făcut o nedreptate

 

Primarul Orașului Însurăței, PSD-istul Ionel Gheorghe, a fost demis printr-un ordin semnat, ieri, de către subprefectul Loredana Virginia Badiu. Asta după ce Gheorghe a pierdut recent la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) un proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI) care l-a acuzat că s-a aflat în stare de incompatibilitate pentru o scurtă perioadă în 2012.

Subprefectul a explicat că secretariatul Primăriei Însurăței a transmis, ieri,  un document pe care Prefectura îl aștepta pentru ca ordinul să poată fi emis. Întrebată unde este prefectul Iulian Timofei, Badiu a precizat că acesta se află la București pentru a participa la un curs pe tema situațiilor de urgență, însă cu adăugirea că înainte i-a delegat atribuțiile.

”Da, l-am semnat astăzi (n.r. - ieri) și cred că a și plecat către Însurăței, ordinul. Am așteptat de la secretariatul Orașului Însurăței un document în completare. A venit documentul și s-a semnat ordinul. Și a plecat către Primărie, către Agenția Națională de Integritate, pentru că i-am anunțat și pe dânșii că s-a comunicat și la Primărie. De asemenea, către domnul primar Gheorghe Ionel. Dânsul, din momentul în care va semna de primire ordinul, are la dispoziție 10 zile pentru contestații, dacă dorește. Domnul prefect este plecat la un curs pe linie de situații de urgență”, a explicat Badiu.

Potrivit unor date oferite recent de Prefectura Brăila, procedura în privința demiterii primarului din Însurăței a fost următoarea: Secretarul general al UAT Însurăței a avut la dispoziție 10 zile pentru a trimite un referat din care să rezulte motivul încetării de drept a mandatului de primar. Odată primit acest referat prefectul a putut emite Ordinul prin care se constată încetarea mandatului. Mai departe, primarul are posibilitatea de a ataca în instanță Ordinul prefectului (10 zile de la comunicare), cu precizarea că sentința instanței de fond este definitivă, neputând fi atacată cu recurs. Viceprimarul Florentina Carsote (PSD) va prelua atribuțiile primarului și își va păstra dreptul de vot în cadrul consiliului local. Pe perioada cât viceprimarul îl va înlocui pe primar, Consiliul Local Orășenesc poate delega, prin hotărâre, din rândul membrilor săi, un consilier local care îndeplinește temporar atribuțiile viceprimarului. Prefectura Brăila va informa Guvernul cu privire la finalizarea procedurii astfel încât Executivul să poată lua decizia, la propunerea Autorității Electorale Permanente, de organizare a alegerilor anticipate.

 

Primarul din Însurăței susține că va contesta ordinul

Contactat telefonic după ce reprezentanții Prefecturii au comunicat faptul că s-a emis ordinul, Ionel Gheorghe a afirmat că încă nu primise documentul până la ora 16:00, când a avut loc dialogul. Acesta a afirmat că are de gând să conteste, însă nu părea foarte încrezător în privința faptului că va mai avea câștig de cauză.

Totuși, social-democratul a dorit să facă un comentariu legat de toată această situație pe care o consideră absurdă.

”Este o lege anapoda care își face efecte, deși a fost schimbată! Îți lasă un gust amar. După ce muncești în viața asta. Este urât ce s-a întâmplat. Dar nu am ce face. Asta e viața! Pentru ce?! Că am fost la trei ședințe în Consiliul de Administrație la școală?! În plus de asta, în lege spune că trebuie să emiți și acte ca să ajungi într-o astfel de situație. Eu nu am emis acte și tocmai pe chestiunea aceasta am câștigat de două ori la Curtea de Apel de la Galați. Dar Înalta Curte mi-a dat cu flit, pe românește. Adică nu au dorit să vadă că nu s-au îndeplinit cumulativ aceste două condiții: să activezi în Consiliu și să emiți și acte juridice. Așa scrie în lege. Dar acum ce să mai comentăm?! Nu mai comentăm nimic. Le urăm succes celor care vor veni. Da, toată procedura va fi foarte rapidă că «avem treabă multă»”, a declarat Gheorghe.

Întâmplător sau nu, recent, într-o conferință de presă chiar înainte de sărbătorile pascale, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, declara că partidul pe care îl reprezintă este pregătit să intre în cursa electorală pentru a câștiga Primăria Însurăței chiar înainte ca ordinul de demitere al primarului să fie emis. La vremea respectivă acesta nu a dorit totuși să facă public numele posibilului candidat al PNL.

Reamintim că Ionel Gheorghe a avut două victorii la Curtea de Apel Galați într-o dispută mai veche cu ANI, însă a pierdut într-un final, pe 15 martie, procesul în care era acuzat că s-a aflat în incompatibilitate în mandatul din 2012. Este vorba despre un proces care a pornit cu această acuzație din partea inspectorilor ANI în noiembrie 2015. Aceștia au semnalat atunci că Gheorghe, în perioada 20 iunie - 3 octombrie 2012, a deținut simultan funcția de primar precum și calitatea de membru în Consiliul de Administrație (CA) al Grupului Școlar Industrial Însurăței (în prezent, Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu”), aflându-se astfel în incompatibilitate. Primarul a atacat în instanță hotărârea ANI și părea chiar că a învins la Curtea de Apel Galați, în 2019, însă inspectorii au făcut recurs la ÎCCJ, iar aici lucrurile s-au schimbat în primele luni ale acestui an, ANI obținând câștig de cauză cu o decizie definitivă.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro