Din fotoliul de preşedinte, Ionel Epureanu susţine că încearcă să facă o evidenţă a tuturor problemelor cu care se confruntă Consiliul Judeţean Brăila şi instituţiile subordonate. După o perioadă de acomodare cu noua poziţie, pe care a obţinut-o pe 29 ianuarie, prin votul consilierilor majorităţii, contactat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", PSD-istul a fost de acord să iasă la rampă în faţa brăilenilor şi să vorbească despre priorităţile sale. Acesta a afirmat că din punctul său de vedere, CJ Brăila poate fi comparat cu un mic Turn Babel, în care problemele sunt extrem de multe şi dificile. "Însă ce mă deranjează cel mai mult în acest moment sunt cele care vin din urmă şi se rostogolesc. Probleme neînchise, nesoluţionate la timpul lor. Unele sunt la latitudinea noastră şi încercăm să le rezolvăm acum, altele se anticipează sau sunt în instanţe şi rezolvarea o vom avea în urma hotărârilor pe care le comunică instanţa. Dar e adevărat, sunt multe probleme rămase în coadă de peşte", a afirmat Epureanu. În această situaţie se regăseşte şi Spitalul Judeţean Brăila, pe care noul şef al CJ Brăila îl consideră prioritar. "Am făcut un inventar al investiţiilor în derulare de acolo, se pare că mai toate au pornit cu proiecte incomplete. Proiectanţii nu şi-au făcut treaba, însă sper că nu a fost la modul intenţionat. Ulterior, executanţii s-au lovit de proiectele respective, s-au încercat soluţii de moment. Unele au putut fi acceptate la vremea lor, altele nu. Cert este că în marea majoritate a investiţiilor de acolo au apărut blocaje şi pentru perioada care urmează până la alegeri, vom încerca - acolo unde nu sunt implicaţi domnii de la DNA, unde nu sunt anchete, acolo unde nu sunt procese pe rol şi unde rezolvarea o va indica instanţa -, să le deblocăm noi şi să urmeze un curs firesc. Dar problemele la Spitalul Judeţean pe partea de investiţii sunt foarte complexe. Nu mai vorbim şi de celelalte, unde avem destule semnale, deşi unele poate nu sunt foarte oneste din partea celor care le transmit. Poate sunt şi ei un pic tendenţioşi, un pic interesaţi în sesizările pe care le fac acolo. Poate şi domnul Iugulescu (n.r. - Mihail Iugulescu, managerul spitalului) deranjează anumite persoane prin faptul că, eu ştiu, încearcă să fie corect şi să urmeze calea legală. Asta e părerea mea la momentul acesta", a mai completat Epureanu.
"Un audit extern la spital nu este legal"
Asta susţin la unison atât Ionel Epureanu, cât şi vicepreşedintele CJ Brăila, Viorel Mortu, despre propunerea cu care a venit consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă, atunci când a candidat pentru fotoliul de preşedinte al instituţiei. Cei doi au explicat că şi Consiliul a încercat să organizeze un audit propriu la Spital, însă nu a primit aprobare, prin urmare un audit extern este total exclus.
Problema porneşte de la faptul că instituţia are un asemenea compartiment, chiar dacă postul de auditor este momentan vacant. Potrivit lui Epureanu, poziţia a fost scoasă la concurs şi se aşteaptă venirea unui nou auditor pentru a demara procedura. Până atunci, însă, susţine noul preşedinte al CJ, săptămâna viitoare, o comisie a Ministerului Sănătăţii va acţiona de luni până vineri pentru a vedea dacă acreditează sau nu spitalul conform noilor reglementări aflate în vigoare. "Sperăm să nu fie surprize majore din punctul ăsta de vedere, deşi e greu de estimat în momentul acesta ce neconformităţi vor fi găsite. Sperăm să fie bine. Am înţeles că noile reguli de acreditare sunt mult mai stricte decât cele anterioare. Înainte, foarte multe dintre spitalele din România obţineau procente de conformitate peste 90%, ceea ce a părut destul de suspect pentru cei din Uniunea Europeană. Adică, aveam spitale «atât de bune» scriptic şi faptic probleme majore în sistemul sanitar. Toată săptămâna viitoare comisia de acreditare îşi va desfăşura activitatea în cadrul Spitalului", a punctat Epureanu. De asemenea, acesta a mai anunţat că în perioada următoare CJ Brăila urmează să facă evaluarea managerilor de instituţii, inclusiv pe cea a directorului Spitalului Judeţean şi că perioada de examinare va dura cel mai probabil până în luna mai. "Există metodologie pentru fiecare sector, fiecare instituţie subordonată în parte. Sincer, aştept o evaluare onestă şi obiectivă din partea comisiilor care se ocupă din cadrul CJ-ului, vizavi de toţi managerii. Este foarte important, în funcţie de ce evaluează comisiile, să avem în vedere dacă vom prelungi contractele de manageriat sau se vor încheia şi vom merge mai departe alături de alte persoane", a mai adăugat preşedintele CJ.
Epureanu nu crede că apele în CJ se vor linişti până la alegerile locale
Întrebat la ce reacţie se aşteaptă în plen din partea liberalilor şi a consilierilor din Opoziţie şi dacă va încerca să deschidă un dialog cu aceştia, Epureanu a punctat că este convins că în apropierea alegerilor locale, tensiunile vor continua să se amplifice. "Adică, nu cred că activitatea în CJ nu va fi trecută şi prin prisma electorală. Vă daţi seama că adversarii politici ai PSD-ului vor căuta să speculeze toate aceste neîmpliniri, nerealizări la termen din mandatul acesta 2012 - 2016, care într-adevăr nu a fost unul tocmai reuşit. Dar asta nu e valabil numai pentru PSD, ci pentru toată clasa politică din Brăila. Asta e părerea mea. Toată lumea arată cu degetul în primul rând către exponenţii politici din administraţie. Probabil că ei sunt principalii vinovaţi, fiind conducători în cadrul instituţiilor respective, dar de multe ori şi o parte din funcţionarii publici cu poziţii de conducere au o parte semnificativă de vină pentru nerealizări. Sunt nemulţumiri în administraţie, e o lipsă de motivaţie salarială în primul rând, am cunoscut-o aici, dar şi la Ianca, în perioada când am fost viceprimar. Sincer, îmi doresc să intre în aplicare legea salarizării unice, să se intre într-un echilibru şi cei din Sănătate, Învăţământ, Armată, Administraţie să fie judecaţi după o scară comună", a declarat Epureanu, completând că deja a întâmpinat o uşoară reticenţă venită din partea aparatului propriu, însă fără să intre în detalii. Cât despre colaborarea cu restul consilierilor, Epureanu a afirmat că îşi va ţine uşa deschisă şi că o ocazie bună pentru deschiderea unui dialog îl reprezintă semnarea proiectelor cofinanţate cu Unităţile Administrativ Teritoriale. "După cum ştiţi, s-a aprobat bugetul în şedinţa anterioară. Noi trebuie să demarăm investiţiile de acolo şi acestea trebuie să se deruleze normal. Eu am preluat un buget pregătit de conducerea anterioară. Sugestiile şi nevoile din exterior au fost comunicate atunci. La momentul acesta chiar nu putem să îl modificăm în perioada următoare, până spre alegeri. Ar trebui să fie doar o perioadă de normalitate, dacă nu ţinem cont că se suprapune cu campania şi precampania electorală. Nu cred că vom fi lăsaţi chiar aşa doar să ne facem treaba şi atât. Sincer, eu mi-aş dori susţinere în Consiliu. Aş dori şi alte idei din partea celorlalţi pe care să le ascultăm, să le discutăm omeneşte la masa aceasta sau la altă masă mai mare", a mai completat Epureanu.
Preşedintele CJ neagă zvonurile că ar fi vrut să plece din PSD
Chiar înainte de alegerile pentru poziţia de şef al judeţului ce au avut loc la finele lunii trecute la CJ Brăila, au apărut zvonuri conform cărora Ionel Epureanu avea în plan să demisioneze din PSD şi să candideze la Primăria Ianca având sprijinul liberalilor. Întrebat despre asta, Epureanu a negat cu vehemenţă informaţiile vehiculate pe scena politico-administrativă la vremea respectivă.
"Au fost nişte zvonuri. Informaţiile acelea care venite «pe surse» pe mine m-au deranjat foarte tare la momentul respectiv. Cred că s-au făcut speculaţii la adresa mea intenţionat pentru că vizau momentul alegerilor. Erau nişte planuri făcute pentru câştigarea fotoliului de preşedinte şi cred că asta era ţinta speculaţiilor respective. Sunt aici, vreau să îmi fac treaba. Vreau să fiu ajutat atât de consilieri, cât şi de aparatul propriu. Recunosc, mi-aş dori mai mult ajutor, cel puţin de la aparatul propriu. Dar sper ca disponibilitatea salariaţilor, conducătorilor din instituţie să nu fie marcată cumva de miza electorală şi de influenţe din alte zone. Nu aş vrea să fac speculaţii la momentul ăsta pentru că încă este devreme", a conchis Epureanu, cu precizarea că în mandatul viitor, cel mai probabil se va regăsi pe listele PSD atât la CJ Brăila, cât şi la Consiliul Local Ianca.