• încercarea ilegală de a înlătura reprezentanţii CJ Brăila din Consiliul de Administraţie al Muzeului, achiziţii “cu cântec” fără licitaţie, neconvocarea şedinţelor lunare de CA, tipărirea de cărţi pe prietenii, printarea de bilete gratuite - sunt doar o parte dintre acuzaţiile pe care unii dintre consilierii judeţeni i le-au adus, ieri, managerului Ionel Cândea • prezent în sală, acesta a confirmat că a propus şi a votat în CA excluderea liberalului Ovidiu Nechita, însă a respins celelalte acuzaţii, subliniind că se “aruncă cu minciuni” • PND-istul Cătălin Iordache a anunţat că îi va face plângere penală managerului muzeului, i-a solicitat demisia şi a cerut înfiinţarea unei comisii care să verifice neregulile de la această instituţie • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a îndreptat sarcina spre Comisia pentru activităţi ştiinţifice, însă a invitat toţi consilierii judeţeni doritori să participe
Val de acuzaţii grave din partea consilierilor judeţeni şi întrebări capcană la adresa managerului Muzeului Brăilei “Carol I”, Ionel Cândea, ieri în şedinţa ordinară a CJ Brăila. Consilierii liberali l-au acuzat pe director că ar fi încercat în mod ilegal să îl elimine pe consilierul judeţean Ovidiu Nechita din Consiliul de Administraţie de la Muzeu, după ce liberalul a făcut dezvăluiri cu privire la angajările de la muzeu, cu atât mai mult cu cât PNL-istul a primit mandatul din partea aleşilor Brăilei. În plus, pornind de la un proiect privitor la o modificare a organigramei la Muzeu, aceştia în frunte cu Nechita au ţinut să sublinieze că managerul ia decizii peste capul consilierilor şi astfel ajung să voteze în necunoştinţă de cauză posturi pentru mai mulţi angajaţi decât figurează în organigramă.
La rândul său, PND-istul Cătălin Iordache a acuzat că la Muzeu se fac foarte multe “afaceri dubioase”, achiziţii publice “cu cântec”, că se scot cărţi pe prietenii şi se printează bilete chiar şi când intrarea este gratuită.
Prezent în sală, Ionel Cândea a replicat iritat de afirmaţiile consilierilor, fără însă a da răspunsuri concrete, recunoscând doar că a încercat să scape de Nechita din CA.
Cum a izbucnit scandalul
După cum am precizat, consilierii judeţeni au avut pe ordinea de zi a şedinţei un proiect care viza câteva modificări făcute la organigrama şi statul de funcţii ale Muzeului Brăilei “Carol I”. Din documentaţie aflăm că structura organizatorică aprobată cuprinde în prezent 72 de posturi, din care 10 de conducere, 48 de execuţie şi 14 posturi de deservire, iar modificările aduse nu schimbă cu nimic această structură. Practic, Muzeul a propus înfiinţarea Compartimentului Resurse Umane, prin reorganizarea activităţii Serviciului Editura (Istros) şi a Secţiei Memoriale din cadrul instituţiei. De asemenea, a propus redenumirea Compartimentului Achiziţii Publice în Compartiment Achiziţii Publice şi Administrativ, ca urmare a promovării salariaţilor în grade sau trepte profesionale, ceea ce a condus la moficări pentru 10 posturi.
Ei bine, deşi nu a fost prezent la începutul şedinţei ordinare, liberalul Ovidiu Nechita a reuşit să ajungă totuşi în sală la momentul dezbaterii punctului 2 de pe ordinea de zi, legat de organigrama Muzeului şi a cerut lămuriri de la managerul Ionel Cândea în legătură cu realitatea privind cele 72 de posturi declarate în hârtii şi cele existente de fapt. Nechita a ţinut să precizeze că la Compartimentul Achiziţii Publice şi Administrativ sunt trei persoane angajate, deşi în acte figurează doar două, asta în condiţiile în care un post a fost împărţit pentru doi angajaţi cu jumătate de normă. După ce Cândea a evitat să dea răspunsuri clare, spiritele s-au agitat în rândul consilierilor şi discuţiile au degenerat.
“La conducere 10, execuţie 48 şi la deservire 14. O să vă rugăm frumos să ne prezentaţi şi nouă statul de personal să demonstraţi că numărul de 72 de persoane pe care dumneavoastră spuneţi că le aveţi angajate acolo corespunde cu realitatea. În urma acestui demers, noi vom verifica să vedem dacă numărul de persoane angajate corespunde cu ceea ce este aici, şi votăm”, a afirmat Nechita.
Iritat de insistenţele lui Nechita, managerul Muzeului a anunţat public, în şedinţă că în Consiliul de Administraţie s-a luat decizia de a-l exclude pe liberal (precizăm că între membrii CA la Muzeu sunt doi consilieri judeţeni desemnaţi în plenul CJ Brăila - PNL-istul Ovidiu Nechita şi George Turiac de la ALDE).
“Domnule preşedinte, îngăduiţi-mi să spun două lucruri: La precedentul Consiliu de Administraţie cu 5 voturi «pentru» şi 2 «împotrivă» domnul Nechita a fost exclus. Noi propunem Consiliului Judeţean excluderea dumnealui”, a anunţat Cândea. Cum Nechita a povestit că la momentul respectiv i s-a cerut chiar să plece din şedinţa de CA, dar şi faptul că a fost făcut incompetent, laolaltă cu ceilalţi 32 de membri ai CJ Brăila, lucrurile au continuat în defavoarea managerului.
Nechita s-a plâns că nici el, nici Turiac nu primesc documente atunci când le solicită de la manager, că nu sunt invitaţi la şedinţele de CA şi că managerul are obiceiul de a nu convoca lunar aceste şedinţe, cum scrie la lege. Mai mult, a reuşit să smulgă de la preşedintele de CJ Brăila tema de casă pentru Cândea, privind punerea la dispoziţie a statutului de personal de la Muzeu. Chiar şi aşa, proiectul a fost supus votului şi aprobat cu 28 voturi “pentru” şi 2 abţineri din partea liberalului Ovidiu Nechita şi a PND-istului Cătălin Iordache. Însă discuţiile “au luat foc” la rubrica “Alte probleme”.
Nechita: Runda a II-a
Aproape de finele şedinţei ordinare, liberalul Ovidiu Nechita a dorit să aducă în atenţia plenului problemele pe care le-a descoperit la Muzeu şi “războiul” pe care a fost nevoit să îl poarte în ultima perioadă cu Ionel Cândea. Pe lângă faptul că s-a încercat înlăturarea sa în mod ilegal din CA-ul de la Muzeu, Nechita a ţinut să precizeze că directorul are o problemă cu respectarea programului. Liberalul a precizat că înaintea şedinţei de CJ, care a început la ora 9:00, a făcut o vizită la Muzeu pentru a solicita mai multe documente, însă nu a găsit la ora 8:34 decât portarul şi o contabilă, lucru care, susţine acesta, se întâmplă deseori. Nechita l-a mai acuzat pe Cândea că deşi are obligaţia, pe lege, să ţină lunar şedinţe de CA, refuză să facă acest lucru.
“Eu vreau să spun Consiliului Judeţean că domnul Nechita de când a intrat în acest Consiliu de Administraţie la Muzeu a avut o ţintă fixă, politică. Pur şi simplu mă umple de scârbă. Da! Mă umple de scârbă ceea ce vreţi să faceţi!”, a replicat Cândea.
“Ca să vedeţi vocabularul domnului Cândea! Din punctul dumnealui de vedere suntem: scârbe, incompetenţi, varză!”, a spus Nechita, precizând că aceasta a fost reacţia managerului în momentul în care membrii CJ au propus să participe toţi la CA-ul de la Muzeu, solicitând totodată ca la viitoarea evaluare a lui Cândea să se ţină cont şi de problemele pe care le-a semnalat.
“Nu e pe lege! Nu se poate! Nu puteţi să intraţi toţi din Consiliul Judeţean în Consiliul de Administraţie al Muzeului! Păi sunteţi un incompetent! Sunteţi un incompetent! Ce să mă evaluezi?! Dumneata vrei să mă evaluezi pe mine? Ăsta e respect?”, a răbufnit din nou Cândea.
Mergând mai departe, liberalul l-a făcut pe manager “un om crizat” şi l-a întrebat dacă poate să spună plenului cu ce se ocupă mai exact un gestionar custode, precum cei doi angajaţi din cadrul Compartimentului Achiziţii Publice şi Administrativ al Muzeului. Cum Cândea a evitat să dea un răspuns concret, deja şi tabăra consilierilor PSD a început să solicite lămuriri pe această temă.
“Vorbim de banii judeţului aici domnule preşedinte. Bine. Domnule Cândea dacă nu vreţi să ne spuneţi ce face un gestionar custode - şi ştiu de ce, dar o să vă demonstrez după aceea, pe documente de acum încolo -, spuneţi-mi şi mie, câte persoane aveţi dumneavoastră ca gestionar custode angajate la Compartimentul Achiziţii Publice Administrativ, că asta trebuie să ştiţi?”, a continuat Nechita.
“Care achiziţii publice? Nu ştiu toate posturile. Vreţi să îi scot eu acum. Din 72 de persoane câte sunt angajate la muzeu... nu mai încercaţi să mai faceţi... Da domnule, ăia sunt cu jumătate de normă. Aţi votat două jumătăţi care fac un post! Ce vreţi? Cum vreţi să fac? Cum vreţi să număr acel post?”, a replicat disperat Cândea.
Nechita a ridicat şi problema angajaţilor firmei de curăţenie - pază care au reclamat, recent, că nu au mai încasat salariile de două luni, indicând că managerul reproşează CJ Brăila că nu a plătit banii pentru a-i da mai departe oamenilor. Chiar şi aşa, Francisk Chiriac a explicat că nu a avut ce bani să dea, în condiţiile în care discutăm despre o companie privată care are contract direct cu Muzeul.
“Nu pe două luni, ci pe o singură lună au fost probleme. În luna cu pricina nu au fost viraţi banii de către Consiliul Judeţean pentru aşa ceva. Păi nu e la Consiliul Judeţean? CJ Brăila n-a dat banii? Şi atunci? Eu am solicitat”, a mai adăugat managerul.
Iordache l-a acuzat pe Cândea de «golănii» şi afaceri dubioase
Următorul “la atac” a fost consilierul judeţean PND Cătălin Iordache, care a ridicat o serie de probleme dubioase la nivelul modului în care îşi desfăşoară activitatea Muzeul Brăila.
“ Am cerut după cum bine ştiţi la Consiliul Judeţean, o listă cu achiziţiile domnului Cândea la Muzeu. Este o golănie fără de margini ce e acolo! Domnul Cândea plăteşte printre altele prin achiziţii directe, o firmă care să îl înveţe cum să facă achiziţii directe! Dacă vă puteţi închipui ce e acolo. Are un contract cu o tipografie. Cu aceeaşi tipografie. Şi culmea! Contractul celebru al firmei de curăţenie este al băiatului proprietarului tipografiei!”, a mai acuzat Iordache.
“Nu mai e. A fost! Cum să mă abţin! Aruncaţi minciuni în cascadă!”, a replicat şi mai iritat managerul Muzeului.
Iordache a precizat că pentru faptul că şi-a permis să propună şi să voteze excluderea unui consilier judeţean din Consiliul de Administraţie la Muzeu, va face o plângere penală pe numele lui Ionel Cândea. Mai mult, i-a solicitat preşedintelui CJ Brăila să ia în serios ideea să organizeze un supracontrol la Muzeu, chiar şi după cele ale Auditului propriu şi al Curţii de Conturi, controale despre care Cândea a ţinut să sublinieze că nu au descoperit nimic grav.
“ Domnul Cândea o fi un om de cultură, dar am văzut oameni de cultură destui şi la pârnaie. Şi la nivelul la care scriu ei cărţi acolo şi cum şi le aprobă între ei, pot să scrie şi în puşcărie cărţi că ies mai repede. Părerea mea este că dumneavoastră ar trebui să declanşaţi un nou audit la Muzeu! 1) Ceea ce se întâmplă acolo este un lucru foarte grav. Eu voi face o plângere penală împotriva domnului Cândea. Evident, ca şi consilier judeţean. Este că nu vă place «ca şi», dar o spun intenţionat ca să mai râdeţi o dată sau să râgâiţi. 2) În privinţa faptului că domnul iese la restaurant şi bea în timpul programului nu avem nicio îndoială. E evident. E filmat. Eram la 3 metri de locul ăla. Nu am ce să-i fac. (...) Că discută acolo cu colegul lui de la Muzeu... Probabil că ştiţi că domnule consilier (n.r. - Viorel Mortu), colegul nostru, reputatul profesor este angajat al Muzeului Brăilei. Ştiţi, nu? De unde ia vreo 1.000 euro pe lună. Ca să ne lămurim şi asupra aspectelor politice pe care încep să le înţeleg. Dar faptul că cineva a avut impertinenţa să solicite excluderea unui consilier judeţean din Consiliul de Administraţie al instituţiei care este finanţată de CJ Brăila, e ca şi cum ţi-ai da patronul afară! Asta nu înţelege domnul Cândea. Că el este un angajat şi aia trebuie să rămână. Un angajat care îşi respectă contractul de management. Dar nu şi-l respectă!”, a adăugat Iordache.
“Habar nu aveţi unde-i muzeul ăsta! E cel mai bun Muzeu Judeţean din ţară! Pot să rabd la nesfărşit aşa insulte? Ăsta e limbaj?”, a replicat la rândul său Cândea.
Mai mult, Iordache l-a rugat pe şeful CJ Brăila să îl întrebe pe manager de ce printează bilete dacă intrarea la Muzeu este gratuită. Răspunsul lui Cândea a fost că intrarea nu este gratuită, costă 2 lei, însă uneori se permit intrări gratuite pentru grupuri de elevi, turişti, bătrâni, pentru care se rup bilete ca să existe o evidenţă a vizitatorilor. Când a fost însă întrebat cât costă printarea biletelor, acesta a afirmat: “Ce contează?”.
Iordache a mai solicitat ca toţi membrii din CA-ul Muzeului care au votat pentru excluderea unui consilier judeţean să fie invitaţi la următoarea şedinţă a CJ Brăila şi să îşi justifice votul în mod public.
“Toate achiziţiile de acolo sunt nişte porcării. Să vină cu toate procedurile. Vreau TOATE acele hârtii. Toate! Fiecare cumpărătură a domnului Cândea. Pentru că acolo mi se pare cusută cu aţă albă şi o văd ca pe un parandărăt faptul că tatăl face cartea şi băiatul dă cu mătura la nişte sume din alea extraordinare: 26 milioane lei pe zi. Mai are puţin şi costă ca la Palatul Parlamentului. Şi ăia erau tot aşa trecuţi: cu jumate, sferturi. Că văd că domnul Cândea le are cu minţitul. Vine cu o organigramă unde eu mă bucur că m-am abţinut - că votam şi eu ca fraierul -, are doi oameni pe jumătate de normă. De unde scoate domnul Cândea toate relicvele astea şi le aduce?”, a conchis Iordache.
Chiriac: «Se va ocupa Comisia pentru activităţi ştiinţifice»
Ideea de a înfiinţa o comisie care să verifice modul în care s-a votat în CA pentru excluderea lui Nechita, dar şi restul problemelor reclamate de consilieri i-a surâs preşedintelui Francisk Chiriac. Acesta a firmat că verificările se vor face de Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, cultură, culte, tineret şi activităţi sportive, compusă potrivit site-ului CJ Brăila din: PSD-iştii Viorel Mortu (preşedinte), Daniela Bordea (secretar), PMP-istul Viorel Botea, liberalii Ionel Enuţă şi Alfredo Pascale. Interesant ce va face prof. Viorel Mortu deoarece este şi angajat al muzeului.
Chiar şi aşa, Chiriac a invitat orice consilier doritor să participe la verificările care se vor face.
“Luna viitoare o să aveţi la mapă regulamentul de organizare şi funcţionare al Muzeului(...) Exact cum este scris şi în raportul Curţii de Conturi, partea de proceduri să fie foarte transparentă şi să ştim exact unde se duc banii, cum se cheltuiesc, ca să nu mai aibă nimeni de discutat. Şi mai ales din ce, cine aprobă, cum aprobă şi cum este procesul de achiziţii?”, a mai adăugat Chiriac.
Precizăm că la discuţii a intervenit şi PND-ista Simona Drăghincescu, care s-a poziţionat destul de nesigură în privinţa adevărului invocat de cele două tabere. Aceasta a ţinut să precizeze că din punctul său de vedere, în cazul atâtor neînţelegeri în CA, cei doi consilieri judeţeni ar fi trebuit să demisioneze cu prima ocazie, pentru a semnala plenului gravitatea problemelor de acolo.
«Afaceri în familie» la firmele colaboratoare ale Muzeului
Reamintim că, Muzeul Brăila “Carol I” a avut până de curând un contract încheiat cu firma Rotipoprint Pliante SRL pentru curăţenie şi supraveghere în valoare de circa 600.000 lei. Din luna iulie a acestui an, Muzeul a încheiat un nou contract, în urma unei licitaţii publice, cu firma Cip Avantaj SRL din Tulcea, pe o ofertă financiară de 491.430 lei. Interesant este că potrivit registrului comerţului, “Rotipoprint” aparţine lui Georgian Enache care mai are legături şi cu alte firme printre care şi PaperPrint Invest SA, care se ocupă de tipărirea cărţilor la muzeu. Mai exact, potrivit aceleiaşi surse, acţionar majoritar la firma cu pricina este Mihalache Enache, tatăl patronului fostei firme care s-a ocupat de curăţenie la instituţia condusă de Ionel Cândea.
Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au făcut o solicitare scrisă la nivelul conducerii Muzeului Brăila “Carol I” pentru lămuriri legate de contractul dintre insituţie şi PaperPrint, dar încă nu au primit niciun răspuns.