• fostul senator de Brăila, prof. dr. Ionel Alexandru a lansat de curând pe piaţă o nouă carte intitulată “Brăila şi Bisericile Ei” - “Brăila and its Churches” • acesta a făcut o scurtă prezentare, punctând că printre alte informaţii interesante, în cartea sa poate fi găsită şi fotografia unei gravuri din secolul al 19-lea, care prezintă o imagine rară a Mitropoliei Proilaviei, una dintre Mitropoliile Ţării Româneşti la vremea respectivă
Fostul senator brăilean, prof.dr. Ionel Ştefan Alexandru a realizat o carte ce are ca subiect bisericile din municipiul şi judeţul nostru. Este vorba despre “Brăila şi Bisericile Ei”, carte care are şi un titlu tradus în limba engleză - “Brăila and its Churches”. Acesta a realizat, recent, o scurtă prezentare a volumului care deja este disponibil în librării. Potrivit lui Alexandru, ideea de a scrie o lucrare despre biserci i-a venit plecând de la faptul că Brăila se află în an centenar şi sărbătoreşte 650 de ani de istorie.
“În această carte este vorba despre monumentele religioase ale Brăilei. Cartea se referă la toate bisericile existente pe raza Municipiului Brăila, cât şi la cele mai importante monumente religioase de pe raza judeţului. Mă refer la Mănăstirea de la Măxineni - monument istoric, la Biserica din Şuţeşti - la fel, monument istoric, dar partea cea mai importantă este cea privind bisericile din municipiu. Ideea a pornit de la faptul că Brăila are o serie de monumente religioase foarte importante, nu numai la nivel local, ci şi naţional”, a declarat Alexandru.
Acesta a ţinut să puncteze că pe lângă o serie de informaţii interesante, cititorii pot vedea şi o fotografie care prezintă o gravură din secolul al 19-lea în care este înfăţişată Mitropolia Proilaviei, deci un lucru extrem de rar.
“Am găsit o gravură care prezintă imaginea Mitropoliei Proilaviei, care a existat până în secolul al 19-lea şi care era una dintre mitropoliile Ţării Româneşti. Imaginea pe care o s-o găsiţi în carte este unicat. Tot aici puteţi citi o serie de alte lucruri deosebite precum menţiuni despre existenţa în cadrul Bisericii «Sfinţii Arhangheli» a unei icoane donate de primul ctitor al acestei biserici care a fost transformată dintr-o moschee. De altfel, această biserică este unicat în România. În lume mai există doar două în fosta Yugoslavie, mai precis în Serbia de azi şi în Bosnia. E vorba de icoana cu Arhanghelul Mihail, dăruită de prinţul Mihail al Rusiei cu ocazia eliberării Brăilei de sub stăpânirea turcească în 1828. De asemenea, veţi găsi menţiuni despre Biserica «Buna Vestire» cu picturile sale realizate de Gheorghe Tăttarescu, care, la fel, sunt opere monumentale. Am dat doar câteva exemple. Îi îndemn pe cei interesaţi să citească cu atenţie această carte”, a mai adăugat Alexandru.