Scandalul cu punctele termice din oraş se amplifică. Ionel Alexandru: «Le e lene să îndeplinească atribuţiile stabilite» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandalul cu punctele termice din oraş se amplifică. Ionel Alexandru: «Le e lene să îndeplinească atribuţiile stabilite»

• fostul consilier municipal, susţine că atât primarul Marian Dragomir, cât şi noul director al CUP Dunărea Brăila, Silviu Mangiurea, s-au lăsat păcăliţi de birocraţii din instituţie în problema preluării averii fostei fabrici de căldură • Alexandru s-a arătat extrem de sceptic în privinţa explicaţiilor lui Mangiurea privind imposibilitatea preluării “scheletului” fostului sistem de termoficare • între timp, hoţii se înfruptă nestingheriţi din averea publică ce a fost folosită de defunctul CET Brăila

 

Ionel Alexandru, fost consilier local municipal şi unul dintre iniţiatorii proiectelor de hotărâre privind preluarea punctelor şi centralelor termice de către CUP Dunărea, s-a arătat extrem de deranjat de declaraţiile noului director al instituţiei, Silviu Mangiurea. Acesta susţine, că atât primarul Marian Dragomir, cât şi Mangiurea, s-au lăsat influenţaţi de explicaţiile birocraţilor de la CUP Dunărea, care pur şi simplu nu vor să îşi ia în cârcă atât de multă treabă şi caută scuze pentru a evita o asemenea sarcină. “Consider că situaţia actuală este cauzată de lipsa de autoritate a fostului primar Aurel Simionescu. Sper ca actualul primar (n.r. - Marian Dragomir) să nu aibă aceleaşi lipsuri în aplicarea autorităţii sale de primar ales şi de persoană care se obligă să ducă la îndeplinire hotărârile CLM. Spun acest lucru deoarece ambele hotărâri au fost luate şi la iniţiativa fostului primar. Nu mai spun că actualul director CUP Dunărea, Silviu Mangiurea a fost şi el unul dintre iniţiatorii celor două hotărâri. Dar după cum constat, astăzi, se află de cealaltă parte a baricadei. Cred că este indus în eroare de către actualii săi subordonaţi de la CUP Dunărea, care au venit cu găselniţa că din cauza împrumutului de la BERD nu poate să aibă alte activităţi. De altfel, fostul director Mihail Chiriţă spunea cam acelaşi lucru. Dar aici nu se pune problema de obiect de activitate. Hotărârea e clară: e vorba de conservarea acestor puncte şi eventual, valorificarea lor”, a declarat Alexandru. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că i se pare cu atât mai ciudată atitudinea directorului CUP, cu cât Compania a mai avut o experienţă similară când a trebuit să preia conducta termică. “Cei de la BERD nu au avut absolut niciun fel de problemă din acest punct de vedere. După cum nici dacă ar pune în practică cele două hotărâri nu ar avea. Eu cred că aici actualul primar ar trebui să pună piciorul în prag, cât şi noul director CUP Dunărea şi să impună cele două hotărâri. Nu să rămână la mâna birocraţilor, cărora din punctul meu de vedere, le este pur şi simplu lene să îndeplinească atribuţiile stabilite prin cele două hotărâri. Pentru că e destul de greu ca să te apuci, să le inventariezi, să ai grijă de ele, să le păzeşti. Dar repet, legea e lege şi ea trebuie aplicată! Mă refer la o hotărâre a CLM, în faţa căruia CUP Dunărea este unitate subordonată până la urmă”, a mai adăugat sursa citată.

Marian Dragomir: “Am demarat procedura licitaţiei pentru dezasamblarea obiectelor de inventar”

Şi primarul Marian Dragomir a avut, recent, un comentariu pe acest subiect. Acesta a precizat că este încrezător în explicaţiile pe care le-a primit de la Silviu Mangiurea şi că are şi un plan de rezervă. “Analizăm acum situaţia respectivă, să vedem ce formulă legală găsim. Cu atât mai mult cu cât noi am demarat procedura licitaţiei pentru dezasamblarea obiectelor de inventar existente în centralele termice. Trebuie să discutăm cu cei de la tehnic pentru a găsi o soluţie. Avem nevoie să le preluăm pentru că nu le putem închiria atât timp cât sunt utilaje şi investiţii în acele centrale termice. Pentru a putea fi închiriate trebuie să fie libere de sarcină”, a afirmat edilul- şef. Fostul consilier municipal Ionel Alexandru susţine că municipalitatea nu ar trebui să cheltuie bani suplimentar în acestă problemă, atât timp cât CUP Dunărea este obligată să dezasambleze instalaţiile existente în punctele termice şi să le preia. “Sunt obligaţi să facă asta. Dacă actualul primar merge pe varianta asta, înseamnă că intră în aceeaşi adâncitură ca şi Aurel Simionescu. În sensul că nu îl ascultă subordonaţii. De ce nu au atacat în contencios administrativ cele două hotărâri la vremea respectivă dacă le considerau ilegale? În termen de o lună de zile aveau dreptul. În plus, dacă le-ar fi considerat ilegale sau neconforme legii şi Prefectura le ataca în contencios, nu numai CUP Dunărea, dar nimeni nu a făcut asta. Mai mult, Prefectura a cerut să se aplice urgent aceste hotărâri. Am documente! Facem ca şi cu acea conductă termică? S-au furat 10 km şi până la urmă tot CUP Dunărea şi-a îndeplinit obligaţiile. Dar abia după ce s-a furat atât. Păi, a răspuns de banii ăştia? I-a întrebat cineva ceva? Nu vorbim despre 2 lei domnule, vorbim despre 10 milioane de euro!”, a conchis, revoltat, Alexandru.

Reamintim că, recent, directorul CUP Dunărea, Silviu Mangiurea a explicat pentru cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” că principalul motiv pentru care a luat decizia de a refuza preluarea în administrare a punctelor termice este acela că ar putea genera sancţiuni din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Asta în contextul în care, în contractul cu Banca se află stipulat faptul că cei de la CUP Dunărea nu pot desfăşura alte activităţi decât, exclusiv, apă şi canal.

Primăria a făcut primii paşi spre demontarea punctelor termice

• a lansat în SEAP contractul pentru lucrări de demontare

Sub presiunea hoţilor care au pus ochii pe bunurile din punctele şi centralele termice din municipiu, rămase nesupravegheate, fapt sesizat în mai multe rânduri de către cotidianul “Obiectiv Vocea Brăilei”, municipalitatea a demarat procedura achiziţiei publice pentru stabilirea unei firme care să se ocupe de demontarea acestor obiective. Mai precis, a instalaţiilor şi automatizărilor din aceste PT-uri şi CT-uri, majoritatea realizate cu bani publici şi având valori de

inventar de milioane de euro. Recent, a fost publicat în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) anunţul privind intenţia Primăriei de a face achiziţie directă de lucrări de demontare la puncte şi centrale termice, cu o valoare estimată de 355.860 lei, fără TVA. Durata contractului va fi de 7 luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro