Mergi la conţinutul principal

Ion Rotaru condamnă Guvernul PNL pentru îndatorarea peste măsură a României

• preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, s-a arătat îngrijorat de gradul ridicat de îndatorare la care a ajuns ţara noastră • acesta a făcut o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în alte state din Uniunea Europeană

 

Şeful PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, s-a arătat extrem de revoltat în privinţa împrumuturilor pe care le face Guvernul Ludovic Orban în ultima perioadă. Social-democratul a abordat acest subiect, în cadrul unei conferinţe recente de presă, făcând o comparaţie între datoria României şi a altor state din Uniunea Europeană.

“Ne împrumutăm în continuare într-un ritm debordant, cu o nonşalanţă şi cu o inconştienţă după părerea mea, demnă de nişte lucruri care ar trebui să se întâmple pozitiv pentru România, şi nu ceea ce se întâmplă astăzi. Pentru că dacă ne raportăm doar în două cuvinte la datoria publică, una care revine fiecărui cetăţean, în primul semestru al acestui an, a crescut cu 645 euro de fiecare locuitor. În condiţiile în care, de pildă, în Bulgaria a crescut cu 8 euro. Dar ce să vezi? În Polonia a scăzut cu vreo 120 euro, chiar şi în Grecia, care a avut nişte probleme mari economice în ultima vreme. Să nu mai vorbim de Ungaria, unde a scăzut cu cifra pe care o avem noi, dar invers. Deci cu vreo 600 şi ceva de euro”, a declarat Rotaru.

Preşedintele PSD Brăila a ţinut să mai puncteze că pe lângă îndatorarea României, se mai pune problema ce anume face actualul Executiv cu toţi aceşti bani, deoarece social-democraţii nu au reuşit să observe vreo îmbunătăţire în vreo zonă.

“Nu îi vedem cuantificaţi în ceva. În zona de investiţii, în zona de sprijinire efectivă a societăţilor comerciale. A IMM-urilor. Nu îi vedem nici în pensii, nici în alocaţii, nici în creşterea salariilor pentru profesori, care ar fi trebuit să se întâmple de la 1 septembrie. Şi exemplele pot continua. Eu cred că Preşedintele Iohannis şi Guvernul Orban, înainte de a arunca piatra şi a spune în continuare că PSD este vinovat de tot ce se întâmplă în ţara asta, va trebui să conştientizeze că sunt la guvernare, că au nişte responsabilităţi. Şi să ne spună ce au făcut cu banii. Fiindcă acest lucru a fost demonstrat ca o serie întreagă de abuzuri pe care le-au făcut diverse entităţi şi demonstrat acest lucru de controalele făcute de Curtea de Conturi. Care a găsit o serie întreagă de ilegalităţi. De pildă, măşti cumpărate la preţuri de 100 de ori mai mari decât era normal, combinezoane medicale la preţuri 10 ori mai mari, ventilatoare de 3-4 ori şi exemplele pot continua”, a mai adăugat Rotaru.

 

PSD-iştii nu mai au majoritate în Parlament

 

“Noi, ca Partid Social Democrat, din păcate, am pierdut majoritatea. Nu mai suntem majoritari. S-a demonstrat acest lucru la moţiune. Au acum întreaga putere: PNL, PMP, UDMR, minorităţi şi aşa mai departe. Deci pot să îşi pună în practică şi măsurile. Dar îi avertizăm că toate ordonanţele pe care le-au dat care înseamnă tăieri de pensii şi alocaţii, le vom respinge. Ba mai mult decât atât, o să adoptăm nişte acte normative care să vină în sprijinul unităţilor economice, mediului de afaceri şi nu în ultimul rând, în a respecta legea privind pensiile şi alocaţiile pentru copii”, a ţinut să mai sublinieze Rotaru în timpul conferinţei de presă.

Cât despre nivelul exact al datoriei naţionale, senatorul nu a putut oferi un răspuns exact, însă a apreciat că împrumuturile făcute de guvernarea PNL numai în primul semestru au depăşit cu mult ceea ce împrumutase PSD în trei ani.

“A fost un ritm de 1.000 euro pe zi. Este undeva la peste 110 miliarde. Este o cifră imensă, în condiţiile în care economia noastră este mult mai coborâtă ca nivel şi ca nevoi până la urmă, pentru a fi alimentată cu ceea ce înseamnă împrumuturi. Iar împrumuturile făcute de Guvernarea PNL pe primul semestru, depăşesc cu foarte mult împrumuturile pe care le-a făcut PSD în cei trei ani de guvernare. Deci nu avem ce să comparăm aici. Şi nu ştim care este destinaţia banilor. Asta este problema. Pentru că spuneau că au bani în buget pentru majorarea punctului de pensie cu 40%, brusc nu îi mai au. Alocaţiile pentru copii le-au amânat şi dau doar 20%. Salariile profesorilor, care trebuiau să crească de la 1 septembrie, de asemenea a fost prorogat termenul, nu ştiu când să se ducă. Deci, dacă nu sunt bani pentru chestiunea asta, nu sunt bani pentru IMM-uri şi tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri, unde sunt banii?”, a conchis parlamentarul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro