În acest week-end, la Baku, Republica Azerbaidjan, a avut loc cea de-a 23-a sesiune anuală a Forumului Crans Montana, cu tema generală "Cum va arăta lumea de mâine şi cum va face ea faţă problematicii resurselor energetice?".
La această sesiune România a fost reprezentată de fostul preşedinte Ion Iliescu şi deputatul PSD de Brăila Cristian Rizea.
În cadrul lucrărilor conferinţei, fostul preşedinte a susţinut două comunicări, în care a abordat subiecte precum criza mondială, sărăcia, globalizarea, energia, necesitatea folosirii raţionale a resurselor naturale. "Suntem în cel de-al cincilea an al unei crize multiforme, care nu dă semne că se îndreaptă spre un final. Este o criză mai gravă şi cu efecte mult mai profunde decât Marea Depresie din 1929-1933. (...) Nu sunt foarte convins că am tras toate concluziile care se impuneau din acea criză, prima a unei lumi în curs de globalizare, pentru că globalizarea nu este un proces de dată recentă. Recent este doar actualul model care structurează globalizarea, modelul neo-liberal, aflat şi el în criză. În principiu, globalizarea ar fi trebuit să fie un joc din care toată lumea câştigă, deşi nimic nu ne îndreptăţea să facem această afirmaţie. Globalizarea a fost doar un instrument de extindere a pieţelor la nivel global, de deschidere a noi pieţe, aşa cum s-a întâmplat imediat după prăbuşirea comunismului, şi de accelerare a procesului de polarizare a bogăţiilor între naţiuni, şi, în interiorul lor, între cetăţeni. Să nu înţelegem de aici că globalizarea a avut doar efecte negative, doar că cele negative sunt mai multe şi mai periculoase, iar cele pozitive încep să fie anulate de durata şi de amplitudinea crizei", a subliniat preşedintele de onoare al PSD.