Ion Alexandru Ţiriac susţine că cererea de chemare în judecată depusă la Tribunalul Bucureşti "este reacţia firească şi pe deplin justificată a oricărui cetăţean român căruia i s-au încălcat drepturile fundamentale". Ţiriac afirmă că reţinerea timp de nouă ore şi respectiv interdicţiile impuse de anchetatori timp de cinci luni, în cursul anului 2004, "sunt tratamente nejustificate", care i-ar fi fost aplicate pentru "fapte care nu au existat", lucru certificat, spune acesta, şi de deciziile de achitare date de instanţe.
Fiul omului de afaceri Ion Ţiriac afirmă că "rezoluţiile procurorului privind începerea urmăririi penale nu au conţinut nicio referire la vreo probă pertinentă şi nicio motivare asupra tratamentului ce mi-a fost aplicat".
"Prejudiciile de imagine, în plan profesional şi personal, ce mi-au fost aduse printr-un astfel de tratament inadecvat, gratuit şi, mai ales, nelegal, sunt inestimabile", spune Ion Alexandru ţiriac. Mai mult, Ţiriac afirmă că demersul judiciar pe care l-a demarat "este şi un semnal de alarmă tras asupra neajunsurilor Ministerului Public din România". " (...) În cazul în care instanţa se va pronunţa în favoarea acţiunii mele, banii obţinuti vor fi folosiţi în scop umanitar. Astfel, intenţionez să înfiinţez o fundaţie care să analizeze şi să susţină cazurile acelor cetăţeni abuzaţi din punct de vedere procedural şi juridic şi ale căror drepturi constituţionale au fost încălcate", se mai arată în comunicatul citat.
Ţiriac a fost achitat definitiv în acest dosar penal în 2009
"Am încredere în justiţia română şi în capacitatea sa de a restabili adevărul şi a reabilita o situaţie care a dăunat imaginii mele atât ca simplu cetăţean al acestei ţări, cât şi ca om de afaceri corect şi respectat, implicat în mediul de business românesc şi internaţional", potrivit aceleiaşi surse.
Ion Alexandru Ţiriac a dat în judecată, în decembrie 2010, statul român, cerând daune de aproximativ 1,3 milioane de euro, pentru prejudiciile morale suferite în urma anchetării sale în dosarul "Cocaina pentru VIP-uri". Potrivit portalului instanţelor, acţiunea a fost depusă pe 17 decembrie 2010 la Tribunalul Bucureşti, iar primul termen a fost stabilit pentru 22 iunie. Ţiriac a fost achitat definitiv în acest dosar penal în 2009, de către magistraţii instanţei supreme, care au menţinut deciziile anterioare ale instanţelor de fond şi apel.