Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit ieri, la Palatul Cotroceni, cu parlamentarii de Diaspora, context în care a făcut apel la aceştia să se implice în dialogul cu partidele parlamentare pentru o soluţie fezabilă, simplă şi cu un cost minim în cazul votului românilor din străinătate.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, temele de discuţie au vizat asigurarea exercitării dreptului la vot pentru cetăţenii din afara graniţelor, îmbunătăţirea comunicării cu reprezentanţii comunităţilor de români şi a calităţii serviciilor consulare, precum şi dezvoltarea unor politici ale statului român pentru diaspora.
„Preşedintele României a reiterat urgenţa adoptării legislaţiei necesare pentru exprimarea dreptului de vot în cele mai bune condiţii de către toţi românii din afara graniţelor. În acest sens, şeful statului a făcut apel la parlamentarii care reprezintă Diaspora să se implice în dialogul cu reprezentanţii partidelor politice în vederea găsirii unei soluţii fezabile, simple şi cu un cost minim pentru votanţii români din afara graniţelor ţării", arată Administraţia Prezidenţială.
Partener de dialog
În privinţa îmbunătăţirii relaţiei cu românii din străinatate, şeful statului a apreciat că rezolvarea problemelor de comunicare prin canalele existente şi crearea unor mecanisme noi pentru dialog constituie pârghii importante pentru a veni în sprijinul acestora, subliniind că este nevoie de implicarea directă a reprezentanţilor diasporei în definirea politicilor statului român privind comunităţile din afara ţării.
„Preşedintele României a dat asigurări că există o preocupare deosebită pentru îmbunătăţirea mecanismelor de reprezentare şi consultare a diasporei, iar Consiliul Consultativ anunţat în programul prezidenţial va fi creat. Consiliul Consultativ va fi un partener de dialog şi de cooperare pentru instituţii precum Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la Guvern şi Institutul Cultural Român pentru a îmbunătăţi performanţa lor", adaugă Administraţia Prezidenţială.
Dreptul la educaţie şi informare
De asemenea, şeful statului a reiterat interesul său pentru ca cetăţenii diasporei să se simtă protejaţi, să beneficieze de toate libertăţile şi de drepturile individuale, în special de dreptul de a munci, şi să-şi păstreze identitatea culturală, dreptul la educaţie şi informare.
Conform sursei citate, parlamentarii din circumscripţia electorală Diaspora şi-au exprimat susţinerea pentru introducerea votului prin corespondenţă, prin adoptarea unei legi în materie şi au subliniat necesitatea reprezentării românilor din afara graniţelor de un număr mai mare de parlamentari faţă de cel existent în prezent.