Mergi la conţinutul principal

Iohannis se aşteaptă la abandonuri în rândul coaliţiei de guvernare

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a anticipat că mai mulţi parlamentari ar putea abandona coaliţia premierului Victor Ponta în următoarele săptămâni într-un număr suficient de mare pentru a conduce la căderea Guvernului anul viitor, relatează Reuters, în pagina electronică.
Într-un interviu acordat Reuters, Iohannis a anticipat că votul prezidenţial va eroda majoritatea controlată de Partidul Social-Democrat al lui Ponta şi aliaţii săi.
"Toată lumea vrea să fie de partea câştigătoare. Prin urmare, este posibil ca în următoarele săptămâni sau luni să avem schimbări în Parlament", a declarat Iohannis la sediul Partidului Naţional Liberal din Bucureşti.
"Aşadar, este posibil ca în 2015 să avem această schimbare care să ofere Partidului Naţional Liberal o majoritate, care va fi folosită pentru a schimba Guvernul", a declarat el.

Abordare conciliantă

Preşedinţia îi oferă lui Iohannis posibilitatea de a alege un nou premier în cazul succesului unei moţiuni de cenzură, dar aceasta înseamnă ca zeci de parlamentari să abandoneze actuala coaliţie guvernamentală, înaintea alegerilor generale din 2016.
Ca preşedinte, Iohannis a promis o abordare mult mai conciliantă decât cea a preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu. "Trebuie să fiu foarte clar, este evident că prim-ministrul şi cu mine am avut o competiţie şi s-au produs multe prejudicii", a spus Iohannis. "Dar competiţia s-a încheiat: avem un câştigător şi avem o ţară de condus", a adăugat el.
O primă dispută ar putea apărea în cazul bugetului pe 2015, în care Ponta va trebui să găsească un echilibru între menţinerea deficitului bugetar de 1,4 la sută din PIB şi onorarea promisiunilor făcute în campania electorală, precum creşterea pensiilor.
Iohannis va putea trimite politicile guvernamentale în Parlament o dată. În timpul interviului, el a refuzat să precizeze ce propuneri ar putea respinge şi dacă România va semna un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional după expirarea celui actual.
"Evident este foarte dificil de construit un buget cu un deficit de 1,4 la sută, care este ţinta", a declarat el. "Pe de altă parte, nu sunt în favoarea introducerii unor noi taxe, aşa că Guvernul are o misiune dificilă şi pot doar să sper că va veni cu un proiect decent", a adăugat preşedintele ales.

„Mai puţin spectacol"

Iohannis a obţinut o primă victorie după alegeri prin impulsionarea Parlamentului să voteze şi să respingă o lege controversată, care acorda amnistie politicienilor închişi pentru corupţie.
El va continua în aceeaşi linie, cerând reducerea numărului de parlamentari şi mai multă transperanţă în ceea ce priveşte finanţarea partidelor politice, schimbări despre care el speră că vor face România mai atractivă pentru investitori.
"Vreau să schimb modul în care se face politică în România: aceasta înseamnă mai puţin spectacol, mai multe soluţii pentru România", a spus Iohannis. "Dar o vom lua pas cu pas. Nu este posibil să schimbi clasa politică sau modul de a conduce o ţară peste noapte sau într-o săptămână sau într-un an", a adăugat preşedintele ales.

Geoană crede că guvernul ar trebui restructurat

Pe de altă parte, senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, miercuri, că aşteaptă la CExN adoptarea unui set de criterii de performanţă şi integritate pentru membrii Executivului, precizând, totodată, că trebuie un guvern mai suplu, cu mai puţine ministere, dar cu un minister dedicat românilor din diaspora.
"Mă aştept (la CExN al PSD de joi - n.r.) la o primă analiză extrem de serioasă şi cu calm a momentului pe care-l traversăm, cel mai dificil pe care acest partid important al României îl traversează în existenţa sa de mai bine de 20 de ani. Aştept, de asemenea, pentru că forul statutar care discută despre Guvern, despre numirea de miniştri, Comitetul Executiv Naţional al PSD să aibă o discuţie foarte serioasă împreună cu conducerea partidului şi conducerea Guvernului cu privire la ceea ce este obligatoriu de făcut în această perioadă, o amplă restructurare a Guvernului nostru, pentru că păstrarea guvernării, care pare să fie opţiunea majorităţii decidenţilor din partid, nu trebuie să reprezinte nici o barcă de salvare, nici o tragere de timp, ci probabil una dintre puţinele şanse ca PSD să înceapă anevoiosul drum al recâştigării încrederii oamenilor în ceea ce facem noi şi al depăşirii unui moment atât de greu cum a fost această cea mai dramatică înfrângere la alegerile prezidenţiale din istoria PSD", a declarat senatorul Mircea Geoană.

Un guvern mai competent

El a adăugat că la nivelul CExN trebuie adoptat "un set de criterii" privind selectarea membrilor Guvernului. În opinia sa, sunt necesare trei criterii: integritate, competenţă şi experienţă profesională demonstrată în activităţi anterioare numirii în guvern.
"Trebuie lucrat la structura Guvernului, trebuie un guvern mai suplu, cu mai puţine ministere, cu mai puţine agenţii, pentru a putea să eliminăm fie cheltuieli inutile, fie redundante şi a le îndrepta către investiţii publice generatoare de creştere economică şi locuri de muncă", a spus Geoană.
Senatorul PSD a mai spus că mesajul primit din partea românilor din străinătate impune "crearea unui minister dedicat comunităţilor de români de pretutindeni", precum şi a unui Consiliu Naţional "care să lucreze de o manieră transinstituţională şi transpartinică şi transmajorităţi pentru recâştigarea încrederii diasporei în relaţia cu ţara".
Totodată, Geoană a precizat că Guvernul restructurat şi cu un program de guvernare actualizat trebuie să-şi asume răspunderea sau să ceară un vot de încredere în Parlament, în următoarele săptămâni, pentru a se "revalida democratic".

Geoană vrea să facă din PSD un partid model. Cum?

Mircea Geoană a afirmat că nu face campanie internă, întrucât a mai mâncat "pâinea asta", conducând partidul într-un moment complicat, în opoziţie.
"Încerc să ajut (...). Avem nevoie de schimbări dincolo de personajele care conduc partidul, aceştia sau alţii, de o schimbare mult mai profundă, de întoarcerea către o societate care s-a schimbat în mod accelerat şi pe care, dacă nu o înţelegem, nu o ascultăm şi nu devenim o stângă autentică, modernă şi credibilă suntem condamnaţi la plafonare politică şi uşor, uşor la irelevanţă politică", a spus el.
"Vreau să fac ca această mişcare de stânga importantă a României (...) să devină un model de partid european, democratic, cu valori şi cu principii de stânga autentice", a mai spus Geoană.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro