Iohannis pe primul loc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Parţiale la Brăila

Iohannis pe primul loc

• asta arătau, ieri, înainte de închiderea ediţiei print a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primele rezultate parţiale publicate de AEP cu privire la 79 de secţii de votare din judeţul nostru •la nivel naţional exit-poll-urile CURS Avangarde şi IRES prezentate de televiziunile naţionale l-au anunţat pe Klaus Iohannis cu 39%, urmat de Viorica Dăncilă cu 22,5% şi Dan Barna cu 16,4% • prezenţa românilor la urne a fost una masivă 47,66%, judeţul nostru situându-se pe locul 25 în clasamentul naţional la ora 21:00, 45,35% adică 130.400 de alegători din totalul celor 286.500 înscrişi pe listele permanente îşi exprimaseră opţiunea în judeţul Brăila

 

Preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis (PNL) şi fostul prim-ministru Viorica Dăncilă (PSD) erau indicaţi drept câştigătorii primului tur al Alegerilor Prezidenţiale, aseară, la ora 21:00, potrivit datelor Exit-Poll-urilor. Mai exact, la ora închiderii ediţiei print a cotidianului Obiectiv - Vocea Brăilei, postul de televiziune Digi 24 a prezentat rezultatele sondajului Curs Avangarde, dar şi cele ale IRES, indicând un procent de 39% pentru Klaus Iohannis, 22,5% pentru Viorica Dăncilă, urmaţi îndeaproape de candidatul USR-PLUS, Dan Barna cu 16,4%, Mircea Diaconu susţinut de Pro România şi ALDE cu 7,9%, Theodor Paleologu (PMP) cu 6,1% şi Kelemen Hunor 3,9%, în timp ce restul candidaţilor ar fi înregistrat sub 1%. Atenţie! Rezultatele erau aferente orei 20:00 şi nu fuseseră luate în calcul voturile din Diaspora.

În ceea ce priveşte prezenţa la urne, aceasta a fost una extrem de bună, asemănătoare cu cea de la Alegerile Europarlamentare, aproape 9 milioane de români exprimându-şi opţiunea. Şi la Brăila oamenii au ieşit masiv la vot - 130.400 de alegători din totalul celor 286.500 înscrişi pe listele permanente îşi exprimaseră opţiunea. La ora 21:00, partidele aşteptau datele pentru numărătorile paralele. Chiar şi aşa am reuşit să obţinem câteva declaraţii la cald de la liderii PNL şi PSD Brăila, după rezultatele creionate de exit-poll-uri.

Le mulţumesc tuturor celor care au votat astăzi. Prezenţa la vot a fost importantă şi asta ne dă garanţia că pe viitor oamenii pe care îi vom alege vor avea autoritatea necesară pentru a-şi exercita mandatul. Victoria preşedintelui Klaus Iohannis în primul tur este un pas spre România normală, finalul urmând să aibă loc peste două săptămâni, în turul doi, a afirmat liderul PNL Brăila Alexandru Dănăilă.

La rândul său, preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, s-a arătat convins că în judeţul nostru, Viorica Dăncilă a obţinut un scor mai bun decât la nivel naţional.

Rămâne de văzut dacă rezultatele după exit-poll sunt valabile, dacă se confirmă. Noi sperăm să fie aşa şi credem că intrăm în turul 2. Sigur că votul se va vedea în final, după ce se face numărarea tuturor voturilor din secţiile de votare. Noi avem şi numărătoarea paralelă. Aşteptăm rezultatele din secţii şi am solicitat inclusiv copii de pe listele suplimentare. O să vedem cum le închidem. Eu sunt convins că la Brăila o să luăm un scor mult mai bun, comparativ cu cel pe care îl avem la nivel naţional. Dar evident, acum discutăm doar de exit-poll-uri şi de chestiuni care nu sunt confirmate. Oricum, le mulţumim tuturor brăilenilor care au fost la vot. Le mulţumim în mod deosebit celor care au votat candidatul Viorica Dăncilă. Îi invităm în turul 2 să voteze Viorica Dăncilă şi ne exprimăm în continuare speranţa că vom obţine un rezultat bun şi atunci, a afirmat Rotaru.

 

Prezenţă mai mare decât la Europarlamentare la Brăila

 

Mobilizarea în primul tur al Alegerilor Prezidenţiale a fost mare şi în judeţul Brăila. Conform datelor Biroului Electoral Central, ieri, la ora 21:00, prezenţa era de 45,35% adică 130.400 de alegători din totalul celor 286.500 înscrişi pe listele permanente îşi exprimaseră opţiunea. Trebuie punctat că prezenţa a fost mai mare ca la alegerile pentru Parlamentul European din primăvară, când procentul a fost de 44,02%.

Un număr de 89.251 alegători provind din mediul urban şi 41.149 alegători din mediul rural. După gen, statistica BEC arată că până la închiderea urnelor şi-au exprimat opţiunea 67.398 femei şi 63.002 bărbaţi.

În Municipiul Brăila au trecut pragul secţiilor de votare 82.342 alegători, înregistrându-se o prezenţă de 47,86%. Secţiile „harnice” sunt Grădiniţa Waldorf (65,57%), Şcoala nr. 17 „Ecaterina Teodoroiu” (60,06%), Şcoala „Mihai Sadoveanu” (57,41%), Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci” (57,07%) şi Grădiniţa nr. 37 (56,63%). La coada clasamentului se află Şcoala Gimnazială nr. 24 „Gheorghe Naum” (34,83%), Şcoala Gimnazială „Anton Pann” (36,93%) şi Colegiul „Ana Aslan” (37,13%).

Mobilizarea a fost ceva mai scăzută în judeţ. Cea mai slabă prezenţă s-a înregistrat la secţia de votare de la Şcoala Gimnazială „Spiru Haret” din Însurăţei (27,06%), Căminul cultural Spiru Haret (27,19%) şi Şcoala Gimnazială „Spiru Haret” din Lacu Rezi (27,48%). La polul opus, o prezenţă mare s-a înregistrat la Şcoala Gimnazială Maraloiu (68,58%), Căminul cultural Comăneasca (68%) şi Şcoala primară Albina (62,59%).

Cei mai mulţi votanţi brăileni au vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani - peste 54.000 alegători, urmaţi de cei peste 65 ani - peste 32.000 alegători. în ceea ce priveşte tinerii, numărul voturilor exprimate de cei între 18 şi 24 ani este de peste 7.200, iar de cei între 25 şi 34 ani de circa 14.000 voturi. La categoria de vârstă 35-44 ani s-au prezentat la urne peste 22.000 brăileni.

Brăila se află pe locul 25 în clasamentul naţional. Mobilizarea a fost una extraordinară şi la nivel naţional. Datele BEC arată că la ora 21:00, la închiderea urnelor, aproape 9 milioane de români şi-au exprimat opţiunea, adică 47,66% din totalul cetăţenilor cu drept de vot. Numărul alegătorilor se apropie de cel de la Alegerile Europarlamentare din 26 mai, când prezenţa la secţiile de votare din ţară a fost de 48,97%, adică 8.947.312 milioane voturi exprimate.

La cele 8.683.644 de voturi exprimate în ţară în acest prim tur al alegerilor prezidenţiale se adaugă cele aproape 650.000 voturi din Diaspora, aproape dublu faţă de Alegerile Europarlamentare din primăvară, când au votat 384.942 de români.  La închiderea secţiilor de votare, în topul judeţelor unde mobilizarea a fost mare se află Ilfov (63,13%), Cluj (59,20%), Sibiu (53,76%), Braşov (53,75%) şi Giurgiu (52,01%). În coada clasamentului se află judeţele Vaslui (35,47%), Covasna (37,02%) şi Satu Mare (37,68%).

 

Politicienii brăileni, la urne încă de la primele ore ale zilei

 

Liderii partidelor politice s-au dus la secţiile de votare încă de la primele ore ale zilei. Primul a fost liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, care a votat la Colegiul Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci” încă de la ora 8:30.

“Am votat pentru o Românie normală! Pentru o Românie în care, în momentul în care ai o problemă de sănătate şi trebuie să mergi la spital, să nu te gândeşti de două ori dacă vei reuşi să îţi rezolvi această problemă sau dacă «Doamne Fereşte!» se poate întâmpla o tragedie în familia ta, în familia noastră, în familia oricărui român sau oricărui brăilean. Pentru asta am votat şi sper ca lucrurile de genul acesta să fie istorie pentru statul român”, a declarat Dănăilă la ieşirea din secţia de votare.

La ora 9:00, la Secţia nr. 10, Grădiniţa “Sfântul Nicolae” din Radu Negru, a votat preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea. Acesta a precizat că a votat pentru respectarea drepturilor oamenilor şi ale românilor, pentru educaţia tinerilor, dar şi din dorinţa ca fiecare om să îşi găsească locul potrivit capacităţilor sale în societate. Interesant de precizat este că liderul PMP Brăila s-a intersectat la ieşirea din secţie cu fostul primar Aurel Simionescu (preşedintele executiv al PSD Brăila), care a venit la urne însoţit de soţia sa. Cei doi politicieni şi-au strâns mâna şi şi-au urat succes unul altuia. Simionescu a afirmat că a votat pentru o stare mai bună a ţării, dar şi pentru  “cineva care poate să reprezinte cu cinste România”.

La ora 10:00, la urne a mers şi deputatul brăilean Emilia Meiroşu (coordonatorul Pro România Brăila). Aceasta a votat la secţia de la şcoala “Aurel Vlaicu”, din zona şos. Buzăului.

“Am votat cu bună-credinţă, un om pentru România, un om care să garanteze echilibrul puterilor în stat, să aducă oamenii aproape de statul român. Şi cu precădere un om care a dovedit că iubeşte poporul român. Care şi-a păstrat tradiţia, şi-a păstrat dragostea faţă de familie şi casa părintească”, a afirmat Meiroşu.

Jumătate de oră mai târziu, la secţia de la Liceul de Arte “Hariclea Darclee” a mers la urne şi preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, alături de soţia sa. Acesta a punctat că a votat pentru un preşedinte onest, muncitor, care să reprezinte toţi românii.

“Eu sper că preşedintele care va fi ales astăzi va respecta legile şi Constituţia ţării, va respecta separaţia puterilor în stat şi va contribui prin tot ceea ce are ca atribuţii şi competenţe, la o viaţă mai bună a românilor şi la o reprezentare mai bună în societate a României”, a declarat Rotaru, făcând precizarea că şi-ar dori ca în perioada următoare să existe o dezbatere publică privind atribuţiile şi competenţele preşedintelui în ţara noastră.

Tot la secţia de la Liceul de Arte a votat şi preşedintele organizaţiei municipale a PNL Brăila, Adrian Tabarac, care a precizat că principala sa speranţă este legată de faptul că România trebuie să îşi continue parcursul pro-european, Justiţia să fie independentă, iar statul de drept respectat.

 

Tudose de la Pro România şi Stancu de la USR au votat în judeţ

 

Nu toţi politicienii brăileni au ales să voteze la secţiile din Municipiu unde erau arondaţi. Este cazul europarlamentarului brăilean, Mihai Tudose (Pro România), care a preferat să meargă la urne în oraşul Ianca, aşa cum a procedat la toate scrutinurile de până acum.

Întrebat de jurnalişti, la ieşirea din secţia de votare, cu ce gânduri a venit la vot, fostul premier al României a declarat: “Cu gândul şi cu speranţa că românii vor veni în număr mare astăzi la vot şi că vor alege înţelept. Eu am votat bazându-mă pe ce ştiu că trebuie să fie un preşedinte. Mi l-am imaginat şi în funcţia CSAT-ului, şi în relaţiile externe, şi în relaţia cu românii, şi am votat în consecinţă. Dar sunt optimist fiindcă am văzut că prezenţa este foarte mare. Şi în Diaspora, şi aici. Poate e un semn că România intră într-o nouă epocă, într-o schimbare de generaţii”.

Un alt politician brăilean care a preferat să voteze în judeţ şi nu în municipiu este liderul USR Brăila, Cătălin Stancu. Acesta a precizat că a făcut acest lucru, deoarece acolo s-a născut, dar şi pentru că în oraşul Făurei există o organizaţie a partidului pe care îl conduce.

“Am venit să votez pentru un preşedinte mai implicat, în primul rând. Un preşedinte care să se implice în problemele României. Am votat pentru a împiedica tăierile masive de păduri din România, pentru un învăţământ care să beneficieze de 6% din Produsul Intern Brut. Nu în ultimul rând, pentru realizarea «dezideratului» nostru «Fără Penali în Funcţii Publice» şi pentru a trăi fericiţi în România”, a declarat Stancu.

 

Rezultate parţiale la Brăila publicate de AEP

 

Duminică, la ora 22:00, Autoritatea Electorală Permanentă făcuse publice primele rezultate parţiale. Pentru judeţul Brăila, fuseseră centralizate voturile din 79 de secţii de votare, din totalul de 280 de secţii. Potrivit datelor furnizate de AEP doar pentru aceste secţii, Klaus Iohannis (PNL) a obţinut 9.228 de voturi, în timp ce Viorica Dăncilă (PSD) 8.762 voturi. Surpriza este Mircea Diaconu (susţinut de ALDE şi Pro România), clasat pe locul III, deocamdată, cu 3.363 de voturi, în timp ce candidatul Alianţei USR-PLUS, Dan Barna, a obţinut 2.516 voturi. Theodor Paleologu, candidatul PMP, a fost votat de 1.199 de brăileni, iar alte 1.138 de voturi au mers la Ramona-Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste). Următorii clasaţi sunt Alexandru Cumpănaşu (candidat independent) - 548 voturi, Viorel Cataramă (Dreapta Liberală) - 195 de voturi, Cătălin Ivan (Alternativa pentru Demnitate Naţională) - 162 voturi, Bogdan-Dragoş Stanoevici (candidat independent) - 150 voturi, Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie) - 128 voturi, Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc) - 113, Kelemen Hunor (UDMR) - 110, John Ion Banu (Partidul Naţiunea Română) - 104.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro