Premierul interimar desemnat de preşedintele Klaus Iohannis este ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, de la ALDE. Ponta îl sugerase pe ministrul Apărării, Mircea Duşa. Dar şeful statului a avut alte preferinţe. „Am acceptat demisia prim-ministrului Ponta. Am decis astăzi să numesc în poziţia de prim-ministru interimar pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Am semnat ambele decrete", a declarat Iohannis, citat de agerpres.ro
Într-o primă declaraţie în noua sa calitate, Sorin Cîmpeanu a afirmat că îl onorează încrederea preşedintelui Klaus Iohannis de a-i încredinţa această funcţie şi a apreciat că responsabilitatea pe care o are este „foarte mare, chiar dacă mandatul este limitat în timp de prevederile Constituţiei".
Investiţii, salarii, pensii...
„Guvernul va avea responsabilitatea gestionării tuturor problemelor curente, într-un spirit de total echilibru, fără a avea posibilitatea emiterii unor ordonanţe de urgenţă sau a unor proiecte de legi. Asta nu înseamnă că nu vom acorda toată atenţia întocmirii proiectului legii bugetului (...), lege de care depinde atât modul de derulare a investiţiilor, cât şi plata salariilor, a pensiilor şi nu numai", a spus Cîmpeanu, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria. Acesta a susţinut că a discutat cu liderii partidelor politice al căror sprijin şi-l doreşte.
„Îmi doresc sprijinul partidelor politice parlamentare şi pentru a putea duce la bun sfârşit această misiune pe care o consider dificilă, asigurându-i în acelaşi timp de disponibilitatea de dialog. România este şi trebuie să rămână un factor de stabilitate şi, în acest sens, mesajul către mediul economic este acela al concentrării eforturilor pentru asigurarea unui echilibru cât mai pronunţat în aşa fel încât să nu generăm pierderi de încredere. Îmi exprim speranţa şi convingerea că se va găsi o soluţie de stabilitate cât mai curând", a adăugat premierul interimar. El a asigurat presa de „maximă disponibilitate de comunicare".
BNR are cadre!
Pe acest fundal, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a apreciat că procesul de numire a unui nou Guvern accentuează incertitudinile legate de mixul de politici macroeconomice, mai ales că bugetul pe 2016 este încă neconfigurat. Şeful BNR a precizat că efectele acestui demers asupra economiei vor depinde de rapiditatea cu care se va forma noul guvern şi de deciziile pe care acesta le va adopta. „În prezent, situaţia macroeconomică pe care noi o monitorizăm şi de care răspundem este stabilă, în general poziţia economică a ţării este bună şi ne-am creat câmp de acţiune şi acea poziţionare pentru a face faţă unor situaţii dificile", a explicat Isărescu. Cu privire la posibilitatea ca viitorul premier să provină de la Banca Naţională, Isărescu a spus: „Avem rezerve de cadre aici".