• asta arătau duminică, după ora 21:00, la închiderea urnelor, rezultatele provizorii, din informaţii corelate, publicate de roaep.ro pentru Brăila • Klaus Iohannis avea 70.741 (53,93%) de voturi în timp ce Dăncilă 60.426 (46,07%) de voturi în 276 de secţii din totalul de 280 • la nivel naţional, potrivit exit-poll-urilor publicate având ora de referinţă 20:00, Iohannis avea 66,5% în timp ce Dăncilă 33,5% • Brăila s-a situat pe locul 27 în topul prezenţei la vot, cu 47,27%, mai mult cu două procente decât în primul tur (45,35%) • la nivel naţional aproape 9,3 milioane de români au mers la vot pe parcursul zilei de 24 noiembrie, o prezenţă de 49,87%, voturi la care se adaugă peste 930.000 voturi din Diaspora
Victorie pentru PNL, în premieră, la Brăila! Cel puţin acestea erau informaţiile publicate aseară, după ora 22:00, de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Mai exact, rezultate provizorii, din informaţii corelate, care făceau referire la 276 de secţii din totalul de 280 pentru judeţul Brăila. Candidatul PNL, Klaus Iohannis avea 70.741 de voturi (53,93%), în timp ce candidatul PSD, Viorica Dăncilă, doar 60.426 voturi (46,07%). De altfel, la nivel naţional, exit-poll-urile prezentate de televiziunile de ştiri, raportate la ora 20:00 îl arătau câştigător la nivel naţional tot pe Iohannis. Digi24 a prezentat exit-poll-ul realizat de IRES, potrivit căruia Iohannis ar fi fost votat de 66,5% dintre cetăţeni, în timp ce Dăncilă ar fi obţinut doar 33,5%. Cifrele sunt valabile şi pentru Diaspora. La ora 21:00, peste 9 milioane de cetăţeni votaseră în ţară, cărora li se adaugă peste 900.000 de români din Diaspora.
Brăila s-a clasat pe locul 27 în topul prezenţei la urne, cu 47,27%, mai mult cu două procente decât în primul tur (45,35%).
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, pentru declaraţii “la cald” după prezentarea primelor rezultate în urma Exit-Poll-urilor, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au mers la vot duminică.
“În primul rând, le mulţumesc tuturor celor care au votat. Vreau să îi asigur că votul lor înseamnă o obligaţie mai mare pentru noi, de a duce la capăt proiectul România Normală, alături de preşedintele Klaus Iohannis. Mă refer şi la municipiul şi la judeţul Brăila. Acum aşteptăm rezultatul final”, a declarat Dănăilă după primele Exit-Poll-uri.
Precizăm că am încercat să luăm legătura şi cu preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, însă acesta nu a răspuns la telefon până la închiderea ediţiei print a cotidianului nostru.
Prezenţă mai mare la urne în turul al doilea la Brăila. Cei mai mulţi alegători au peste 45 ani
Brăilenii au ieşit la vot în număr mai mare în al doilea tur al alegerilor pentru preşedintele României! Vorbim de 135.845 de alegători din totalul celor 286.500 înscrişi pe listele permanente care şi-au exprimat opţiunea, conform datelor Biroului Electoral Central (BEC) publicate ieri, la ora 21:00, după închiderea urnelor. Prezenţa la vot a fost de 47,27%, cu circa două procente mai mult ca în primul tur (45,35%). Statistica arată că un număr de 91.668 alegători provin din mediul urban şi 44.177 alegători din mediul rural. După gen, şi-au exprimat opţiunea 69.380 femei şi 66.466 bărbaţi.
Cei mai mulţi votanţi brăileni au vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani - aproape 57.000 alegători, urmaţi de cei peste 65 ani - aproape 34.000 alegători. În ceea ce priveşte tinerii, numărul voturilor exprimate de cei între 18 şi 24 ani este de aproape 7.400, iar de cei între 25 şi 34 ani de circa 14.500 voturi. La categoria de vârstă 35-44 ani s-au prezentat la urne peste 23.000 brăileni.
În municipiu, 84.002 alegători au trecut pragul secţiilor de votare, înregistrându-se o prezenţă de 48,84%. Cea mai mare prezenţă a fost la Grădiniţa Waldorf (67,27%), Grădiniţa nr. 37 (59,63%) şi Şcoala nr. 17 „Ecaterina Teodoroiu” (59,36%). La coada clasamentului se află şcoala Gimnazială nr. 24 „Gheorghe Naum” (38,29%), şcoala Gimnazială „Anton Pann” (38,29%) şi Liceul „C. Brâncoveanu” (38,57%).
Mobilizarea a fost mai mare şi în judeţ, cea mai mare prezenţă fiind la Şcoala Gimnazială Maraloiu (72,44%), Căminul Cultural Comăneasca (69,14%) şi Şcoala Primară „Mihail Kogălniceanu” (67,46%). La polul opus, cea mai slabă prezenţă s-a înregistrat la secţia de votare de la şcoala Gimnazială „Spiru Haret” din Însurăţei (28,16%), Căminul Cultural Maraşu (32,09%) şi Şcoala Primară Plopi (32,63%).
La nivel naţional aproape 9,3 milioane de români au mers la vot pe parcursul zilei de 24 noiembrie, o prezenţă de 49,87%, conform datelor BEC, la ora 21:00, ora închiderii urnelor. Numărul alegătorilor este mai mare decât cel din primul tur, în topul judeţelor unde mobilizarea a fost mare fiind situate Ilfov - 68,58%, Cluj - 62,06%, Sibiu - 58,13%, Braşov - 56,63% şi Giurgiu - 55,90%. În coada clasamentului se află judeţele Harghita - 22,86%, Covasna - 25,86%, Vaslui - 37,53%, Satu Mare - 37,83% şi Bacău - 43,13%. Brăila se află pe locul 27 în clasamentul naţional.
La voturile exprimate în ţară se adaugă cele peste 930.000 voturi din Diaspora. Trebuie precizat că Diaspora a înregistrat un record de prezenţă, fiind cea mai mare mobilizare la un scrutin de alegeri, asta datorită faptului că s-a putut vota pe parcursul a trei zile şi numărul secţiilor este mult mai mare.
Vot pe ploaie, dimineaţa, la Brăila
La primele ore ale zilei de duminică, în Municipiul Brăila a plouat şi temperaturile au fost destul de scăzute. Preşedinţii secţiilor vizitate de redactorii cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei” ne-au precizat că oamenii nu s-au înghesuit foarte mult la urnele de votare. De vină probabil că a fost vremea de afară. Chiar şi aşa, brăilenii mai conştiincioşi au mers la vot. Cei mai mulţi dintre aceştia fiind în vârstă, trecuţi de 50 de ani. După ora 10:00, când ploaia s-a domolit, la unele secţii şi-au făcut simţit prezenţa şi alegătorii mai tineri, majoritatea cupluri. Trend care s-a menţinut ulterior pe parcursul zilei.
Politicienii brăileni de la primele ore la urne
Performerii scenei politice brăilene au mers, ieri, la urne încă de la primele ore ale zile, în ciuda vremii mohorâte de afară. Primul politician care s-a prezentat la secţia de votare a fost preşedintele executiv al PSD, Aurel Simionescu. Pe o vreme ploioasă şi rece, alături de soţia sa, fostul primar al Brăilei a mers la vot, la ora 9:00, în cadrul uneia dintre secţiile de la Grădiniţa “Sf. Nicolae” din cartierul Radu Negru.
“Aş zice că am votat pentru o Românie Normală astăzi, în sensul în care fiecare dintre noi înţelege normalitatea pe care o crede. Fiecare crede că îi va fi mai bine în perioada următoare. Cred că vrem cu toţii să avem o ţară cu un preşedinte care să ne reprezinte pe noi şi interesele noastre, interesele tuturor românilor. Cred că fiecare doreşte o ţară mai bună, mai frumoasă, mai liniştită şi care să fie mai puternică în lume. Pentru că, până la urmă, România este o ţară de 20 milioane de locuitori şi aceştia - că sunt în ţară sau în afara ei -, vor să fie reprezentaţi aşa cum fiecare crede de către preşedintele său. Până la urmă, preşedintele este un simbol al ţării, al naţiunii acesteia”, a declarat Simionescu după exercitarea votului.
Al doilea politician care a mers la urne de dimineaţă a fost preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă. Acesta a mers la ora 9:30, la secţia unde este arondat: Colegiul Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci”. În Brăila ploua destul de tare şi la acea oră, prezenţa tinerilor la urne lăsa de dorit, iar cei mai mulţi dintre alegători erau trecuţi de vârsta a doua.
“Am votat pentru o Românie Normală, pentru o Românie în care toţi suntem egali în faţa legii. Pentru o Românie în care să putem beneficia de servicii medicale şi de educaţie la standarde europene. Sper ca în următorii cinci ani să putem trăi în România Normală cu toţii”, a declarat Dănăilă încrezător, la ieşirea din secţie.
Următorul care a mers la vot, de la ora 10:15, a fost liderul PLUS Brăila, Adrian Neagu. Acesta a votat la o secţie din cadrul şcolii Gimnaziale “Alexandru Ioan Cuza”. Trebuie subliniat că la această oră ploaia se mai domolise, astfel că brăileni de toate vârstele începuseră să vină în număr mai mare la vot, chiar dacă predominau persoanele peste 50 de ani. La aceeaşi secţie a votat şi fostul purtător de cuvânt al PSD Brăila, pe vremea când preşedintele organizaţiei era Gheorghe Bunea Stancu, Doru Damian, venit la urne alături de soţia sa. De asemenea, întâmplarea a făcut ca odată cu Adrian Neagu, în aceeaşi secţie să se prezinte la urne şi actualul viceprimar, Alexandru Jantea (PSD).
“Astăzi am votat pentru democraţie, am votat pentru un preşedinte care să ne reprezinte cu cinste în Europa şi în lume. Un preşedinte care să vegheze cât mai mult la viaţa politică şi socială din România”, a declarat Neagu după ce a votat.
La rândul său, viceprimarul Jantea a ţinut să le mulţumească tuturor politicienilor de pe plan local pentru modul civilizat în care s-au comportat în timpul campaniei electorale. Acesta a afirmat că a votat cum i-a dictat conştiinţa.
Aproape de ora 10:30 s-a prezentat la secţia de votare de la Liceul de Arte “Hariclea Darclee” (alături de soţia sa) şi preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru.
“Am votat pentru un preşedinte care să ţină la români şi să coaguleze toate forţele sociale şi politice din ţară, spre un consens naţional, spre o atmosferă mai bună pentru România, un preşedinte care să reprezinte cu demnitate şi cinste România şi interesele ei în exterior, şi care aşa cum ar trebui, să fie mediator, să fie cel care împreună cu toţi aceia care construiesc în această ţară, să construim un proiect de ţară nou, care să genereze un trai mai bun pentru oameni şi o atmosferă mult mai bună, comparativ cu ceea ce avem astăzi în România”, a declarat Rotaru.
La aceeaşi secţie de votare a ajuns câteva minute după social-democrat şi preşedintele organizaţiei municipale a PNL Brăila, Adrian Tabarac.
“Am votat pentru viitorul meu, viitorul României, pentru o Românie europeană. Am votat pentru o normalitate. Şi vreau să îndemn pe toţi brăilenii şi pe toţi românii să iasă la vot, pentru că adevăraţii eroi ai acestor alegeri nu sunt politicienii, ci alegătorii. Astăzi, haideţi să fim cu toţii eroi!”, a subliniat Tabarac.
Mihai Tudose a votat în Diaspora «pentru redarea prestigiului formulelor matematice»
Europarlamentarul brăilean Mihai Tudose s-a ţinut de cuvânt şi a votat în Diaspora. Fostul prim-ministru al României a postat, ieri, pe pagina sa personală de Facebook o fotografie de la urnele de votare din Bruxelles, însoţită de un mesaj privind opţiunea sa.
“Am votat la Bruxelles la Ambasadă... Pentru România! Felicitări şi respect românilor care au venit la vot! P.S. Am votat şi pentru redarea prestigiului formulelor matematice.....”, a declarat Tudose.
Colega acestuia de partid, deputatul brăilean Emilia Meiroşu (coordonatorul Pro România) a mers la urne ceva mai târziu, după ora 15:00.
“Azi am votat pentru România noastră, a tuturor. Mi-am exercitat dreptul constituţional, acela de a alege. Vreau să ne simţim români respectaţi oriunde în lume”, a declarat Meiroşu.
Ultimul politician brăilean care şi-a exprimat opţiunea de vot, ieri, a fost preşedintele USR Brăila, Cătălin Stancu, care a mers la secţia de la Şcoala Gimnazială Nikos Kazantzakis, la ora 19:00.
“Am votat şi eu la ora 19, ora atipică pentru oamenii politici. Am mers la vot la Şcoala gimnazială Nikos Kazantzakis din Brăila, unde votez de obicei. Vă mai zic pentru ce am votat? Hai că vă zic: Pentru România am votat! Mai e un pic, dacă nu aţi votat, mai aveţi timp. Votaţi!”, a afirmat Stancu, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor.
Ce incidente electorale au fost în ziua votului
În ziua alegerilor, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila au fost înregistrate 9 incidente electorale, dintre care s-au confirmat 4 cazuri. Poliţiştii au dat amenzi şi au întocmit dosare penale.
În cursul zilei de ieri, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.500 lei fiecare, pentru continuarea propagandei electorale. Potrivit poliţiştilor, doi brăileni au postat pe o reţea de socializare două postere prin care îndemnau utilizatorii să voteze cu unul dintre candidaţi.
Un alt caz s-a înregistrat la o secţie de votare din Spania. “Am fost sesizaţi că la secţia 639, din Spania, un bărbat a votat pe listele electorale suplimentare, deşi pe numele său exista o sentinţă penală, emisă de Judecătoria Brăila, prin care i se interzice dreptul la vot”, a precizat insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.
Al treilea caz confirmat îi priveşte pe alţi doi brăileni care au fost sancţionaţi contravenţional cu avertisment, întrucât au consumat băuturi alcoolice în preajma secţiilor de votare. În plus, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la secţia 236, din comuna Stăncuţa, un angajat al Primăriei ar fi transportat alegătorii la vot cu microbuzul şcolar. “În cauză a fost întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu, iar şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.500 lei, pentru continuarea propagandei electorale, întrucât, pe microbuz erau postate două afişe electorale”, a mai spus sursa citată.
Poliţiştii brăileni s-au autosesizat şi cu privire la cazul din Siliştea, unde membrii filialei USR au filmat un posibil incident electoral. Aceştia au surprins un şofer, despre care susţineau că era un angajat al Primăriei, condusă de primarul PSD Efteme Ilie, în timp ce aducea alegători cu maşina personală şi îi lăsa la secţia de votare. Potrivit poliţiştilor, în acest caz s-au efectuat verificări şi s-a stabilit că acuzaţiile nu se confirmă, în sensul că nu a fost vorba despre vreun incident electoral.